A Fidesz alkotmányellenesnek tartja a bejegyezett élettársi kapcsolatról szóló új törvényjavaslatot – közölte Ékes Ilona (Fidesz) az előterjesztés keddi parlamenti általános vitájában.
A bejegyzett élettársi kapcsolat keletkezése és tartalma miatt sokkal jobban hasonlit a házasságra, mint az élettársi kapcsolatra – vélekedett az ellenzéki képviselő a bejegyzett élettársi kapcsolatról, valamint az élettársi viszony igazolásának megkönnyitéséhez szükséges egyes törvények módositásáról szóló törvényjavaslat vitájában. Ékes Ilona szerint a bejegyzett élettársi kapcsolat létrehozására és megszüntetésére vonatkozó szabályok szintén teljes azonosságot mutatnak a házasságra vonatkozó rendelkezésekkel. Az előterjesztés elfogadása esetén a bejegyzett élettársi közösség kvázi házassággá és valódi családjogi intézménnyé válhatna – hangsúlyozta.
A fideszes politikus szerint az, hogy ez a kapcsolat csak azonos nemű párok számára lehetséges, nem sokat változtat az előző, az Alkotmánybiróság (Ab) által megsemmisitett törvény rendelkezésein. Hozzátette: az Ab szerint a bejegyzett élettársi kapcsolatnak lényeges különbségeket kellene mutatnia a házasság intézményéhez képest. Ékes Ilona azt mondta, az előterjesztés fellazitja a családi modellt, s árt a társadalom jövőbeli fejlődésének.
(MTI)