Hiányoztak eredeti pénzügyi bizonylatok, hiteles könyvviteli nyilvántartások, a szabályzatok pedig nem követték a gazdálkodás rendjének változását - egyebek mellett ezt állapította meg a Magyar Igazság és Élet Pártja (MIÉP) 2005-2006-os gazdálkodásának ellenőrzése során az Állami Számvevőszék. Az ÁSZ azt nem vizsgál(hat)ta, hogy valóban a párt és a nemzet céljait, vagy kizárólag a Csurka klán fényűzését finanszírozták az évi 80 milliós állami támogatásból, mely 2002 és 2006 között járt. Tehát ha egy "szakértői" tiszteletdíj megfelelően könyvelve van, az ellenőrök nem találnak kivetnivalót a dologban. Így tudták Csurkáék jogszerűen lenyúlni pl. a parlamenti időszak alatt juttatott egymilliárd (!) forintnyi állami támogatást is.
A párt az előírt határidőre közzétette 2005-ös beszámolóját, majd tavaly novemberben - "más bevételi és kiadási összegekkel, belső tartalommal" - ismét publikálta, egyidejűleg másfél éves késéssel nyilvánosságra hozta 2006-os jelentését is - szerepel az ÁSZ összegzésében.
A MIÉP a párttörvény előírása ellenére az éves beszámolóit saját honlapján nem jelenítette meg, az egyéb hozzájárulásokat, adományokat nem megfelelően részletezte - áll a számvevőszéki dokumentumban, amely szerint a párt 2005-ben a hárommillió forint feletti, magánszemélytől származó adományt elmulasztotta nevesíteni.
"A szabálytalanságokat a jelenleg hatályos párttörvényi előírások nem szankcionálják. Az Állami Számvevőszék erre is figyelemmel támogatja a pártfinanszírozás átláthatóvá tételét szolgáló törvénymódosító javaslatok elfogadását" - írják.
(MTI, Kuruc.info)