Ma folytatódik az MSZP miniszterelnök-jelölő szappanoperája. A hírek szerint újra összeül a szocialista párt elnöksége, miután pénteken sem sikerült olyan jelöltet találniuk, akit az SZDSZ elfogadott volna. A liberálisok most éppen Bokros Lajost szeretnék a kormányfői székben látni, az MSZP viszont egy hűtőgépgyárost, ám az is lehet, Bajnai Gordon a titkos favorit. A volt KISZ-es briganti Gyurcsányhoz hasonlóan közpénzlenyúlással, illetve a Hajdú-Bét-nek beszállító libatenyésztő családok kifosztásával szerezte több milliárdos vagyonát. A Fideszben is vannak támogatói, a vele bizniszelő Schmidt Mária és köre személyében. Orbán cselekvés helyett tovább jártatja.
Az MSZP országos elnöksége ma újra megpróbál választ találni arra a kérdésre, ki legyen Magyarország miniszterelnöke, miután Gyurcsány Ferenc „véglegesen” és „visszavonhatatlanul” elhatározta, hogy befejezi kormányfői tevékenységét.
Mint ismert, a szocialisták kongresszusa óta eltelt egy hétben számtalan nevet dobtak be a köztudatba. A felkért vagy szóba jöhető személyek közül többen nem vállalták a jelölést, másokat az SZDSZ nem fogadott el. A pénteki legutolsó MSZP-s jelölt Takács János volt, az Electrolux vezérigazgatója, aki szinte teljesen ismeretlen név a politikában, olyannyira, hogy a szocialistáknak kellett önéletrajzot küldeni a liberális párt vezetői számára Takácsról. A hűtőgépgyárost az SZDSZ ügyvivői 8-3 arányban leszavazták, pedig állítólag Fodor Gábor pártelnök elfogadta volna kormányfőnek a menedzsert.
Az SZDSZ vezetőinek többsége azonban pénteken úgy vélte, Bokros Lajos számukra a megfelelő ember. Ez annál érdekesebb, mivel Bokros egy másik párt, az MDF EP-listavezetője is egyben.( A fórumosok ma egyébként elkezdik az EP-kampányt, gyűlésükön maga Bokros Lajos is felszólal.)
A Magyar Nemzet viszont úgy tudja, Gyurcsány Ferencnek titkos terve van, s ezekben a tervekben Bajnai Gordon szerepel miniszterelnökként.
Az MSZP-ben azt sem tartják lehetetlennek, hogy az SZDSZ nélkül vágnak neki a konstruktív bizalmatlansági indítványnak, néhány független képviselő szavazatára számítva. De a kiszivárgott ionformációk szerint már a szocialisták között is egyre többen vannak, akik unják ezt a komédiát, s hajlanak az előre hozott választásra.
A párt egyik erős embere, Suchman Tamás odáig ment, hogy már a pártelnöki székből is elzavarná Gyurcsányt, s mint mondta, az ehhez szükséges lépéseket meg is fogja tenni.
Orbán Viktor pénteken úgy fogalmazott a kormányfő-keresési lázban égő MSZP-ről, hogy az a szégyen, ami megesett Magyarországgal egy banánköztársaságban sem eshet meg. A Fidesz elnöke szerint a miniszterelnök elismerte, hogy megbukott, és most a válságkezelő mekkmester szerepét keresik. Komoly, felelős ember ebben nem vesz részt – tette hozzá. A Fidesz elnöke bizakodásra okot adónak nevezte, hogy sokan a legnagyobb csábításnak is ellenálltak. Orbán persze egy árva lépést nem tesz az előrehozott választások kikényszerítéséért, a rezsim udvari ellenzékeként megelégszik a szokásos szájkaratéval.
Mindenesetre jelen pillanatban nem tudni, lesz-e ma új miniszterelnök-jelölt, vagy egyáltalán miről döntenek ma a szocialista elnökségi tagok. Pénteken ugyanis még nem értették meg az SZDSZ döntését, de azt mondták, hogy majd kitalálják, mi legyen a következő teendőjük. A Népszavában megszólaló egyik MSZP-s vezető azonban úgy nyilatkozott, hogy újabb kísérletet tesznek egy, az SZDSZ számára elfogadható jelölt állítására. „Maradék önbecsülésünk teljes feladása lenne, ha támogatnák Bokros jelölését" – fogalmazott.
(MNO nyomán)