A 13. havi nyugdíj eltörlését Több fideszes és KDNP-s képviselő is megszavazta hétfőn a Parlamentben, a Bajnai-kormány adó- és nyugdíjügyekben benyújtott módosító indítványainak keretében; az érintettek szerint "tévedésből" szavaztak igennel, na persze. Itt van a Fidesz-KDNP népjóléti kabinetvezetője, Soltész Miklós mobilszáma, akinek mondandója lenne hozzájuk.
Három fideszes politikus - Pesti Imre, Kubatov Gábor és Szatmáry Kristóf - is megszavazta a kormány által támogatott adómódosító javaslatokat, köztük azt is, hogy az áfát 20-ról 25 százalékra emeljék, és 18 százalékos kedvezményes kulcsot vezessenek be az alapvető élelmiszerekre és a távhőre. Az adócsomagban szerepelt még a táppénz jelenlegi mértékének csökkentése is.
Szatmáry Kristóf az MTI-nek azt mondta, hogy mindhárman tévedésből szavaztak igennel. Kubatov Gábor ehhez annyit tett hozzá, hogy valóban tévedésből támogatta az említett módosító indítványokat, ellentétben a szocialistákkal, akik készakarva nyomták meg az igen gombot.
A Fidesz egyébként korábban kinyilvánította, hogy nem támogatja az áfaemelést. Az alapvető élelmiszereknél és a távhőnél pedig 5 százalékos kedvezményes áfakulcsot javasoltak, amelyet hétfőn a módosítók között leszavazott a Ház.
A Bajnai-kormány nyugdíj-javaslatait tartalmazó módosító csomagjából a 13. havi nyugdíj teljes eltörlésére 13 fideszes és KDNP-s képviselő igennel voksolt, köztük Mikola István, Soltész Miklós, Nyitrai András, Firtl Mátyás és Rétvári Bence is.
A fideszes Vitányi István a nyugdíjindexálás megváltoztatására szavazott igennel, a KDNP-s Hargitai János pedig a teljes támogatotti sort megszavazta.
Soltész Miklós, a Fidesz-KDNP népjóléti kabinetvezetője az MTI-nek azt mondta, hogy tévedésből szavaztak igennel. (Elég sokan.) A Fidesz és a KDNP korábban elutasította a 13. havi nyugdíj megszüntetésére irányuló terveket.
Répássy Róbert, a Fidesz frakcióigazgatója az MTI kérdésére hangsúlyozta: biztos benne, hogy minden esetben figyelmetlenségről volt szó, hiszen a javaslatot egységesen elutasították, és senki nem is jelezte a képviselők közül, hogy másképpen szavazna. A tévedésből igennel voksoló képviselők nem kapnak büntetést sem - tette hozzá.
(MTI nyomán)