Van kiút a jelenlegi mély társadalmi-gazdasági válságból, de csak összefogással - hangoztatták Debrecenben a "Van kiút..." nevű filoszemita konferencia résztvevői pénteken.

A Felekezeteken átívelő összefogás egy élhetőbb Magyarországért című fórumot Érd, Nyíradony, Nagyvárad és Budapest után ötödik alkalommal rendezte meg a hajdú-bihari megyeszékhelyen a Barankovics István Alapítvány Izraelita Műhelye - mondta Weisz Péter, a műhely elnöke, aki szerint a résztvevők együtt bizonyíthatják: van kiút a mély morális és gazdasági válságból.
Kósa Lajos, a vendéglátó város polgármestere, a Fidesz alelnöke szerint a magyar nemzet nem csak gazdasági, hanem mély társadalmi, lelki, morális válságban van.
Rácz Róbert (Fidesz), a hajdú-bihari közgyűlés elnöke szerint "ha még valahol maradt becsülete a közösségi politikának", az az önkormányzatoknál van.
Osztie Zoltán, a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) elnöke azt a kívánságát fogalmazta meg: ne toleráljuk, hanem szeressük egymást, csak a szeretet képes új világot, szebb jövőt teremteni. "Jó, hogy vagytok, magyar zsidó testvéreim" - mondta a KÉSZ elnöke.
Tőkés László európai parlamenti képviselő, a korábbi nagyváradi Kiút-konferencia házigazdája is a szeretetről beszélt, mondván: "... ha nem szeretjük egymást, hazánkat, akkor üres beszéd a válságból való kilábalásról szólnunk".
Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbija fontosnak nevezte, hogy "ne vesszünk el sérelmeinkben", s mint mondta: "ha jövőt akarunk építeni, egymás felé kell fordulni úgy, hogy a jövő felé tekintünk".
Szabó György, a Barankovics Izraelita Műhely alelnöke a "magyar zsidók" nevében üzent az általa megnevezett Morvai Krisztinának (a Jobbik európai parlamenti képviselőjének), Vona Gábornak (a Jobbik elnökének)és másoknak: "nem fogunk meghátrálni, harcolni fogunk, ameddig tudunk".
Mikola István (Fidesz) országgyűlési képviselő, az első Kiút-konferencia házigazdája a szolidaritás, a szeretet gyengüléséről és a hit fontosságáról beszélt.
Orbán Viktor, a Fidesz elnöke - aki más elfoglaltsága miatt nem volt ott Debrecenben -, levélben köszöntötte a fórumot, s méltatta a felelős összefogás jelentőségét.
Semjén Zsolt, a Kereszténydemokrata Néppárt elnöke tavaly februárban jelentette be, hogy izraelita műhely alakult a párt politikai alapítványa, a Barankovics István Alapítvány keretében.
(MTI nyomán)