Alig néhány perccel azután, hogy Orbán a múlt legyőzéséről beszélt, az újdonsült házelnök, hatalmával visszaélve, elvette a Jobbiktól az egyezség szerint neki járó - nem mellesleg az MSZP által átengedett - nemzetbiztonsági bizottság elnöki székét, s odaadta Rákosi és Kádár utódpártjának, a rendezvényein Internacionálét éneklő MSZP-nek. A nagykoalíció teljes volt: Sólyom és Bajnai is Vonát szapulta, aki túljárt az eszükön, s csak az eskü előtt vetette le a Gárda-mellényt takaró zakót. Részletek, reakciók, képek, videók alább.



Vona: Mégsem ébredtünk új országra

A Jobbik szerint a kétharmados többséggel rendelkező Fidesz az MSZP alaptalan vádjaira alapuló zsarolásának enged, ha az MSZP-re bízza az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának vezetését.

Vona Gábor, a Jobbik frakcióvezetője a parlament alakuló ülésének szünetében az MTI-nek elmondta: Schmitt Pál annak ellenére veheti el pártjától a nemzetbiztonsági bizottság elnöki székét, hogy valószínűleg a kormánypárt szavazói is "nagyon várták, hogy véget érjen az elmúlt nyolc év".

Orbán Viktor a választások után azt mondta, új országra ébredtünk, egy ilyen döntés azonban azt mutatná, hogy "ez az ébredés mégsem történt meg" - fűzte hozzá.

A Jobbik vezetője szerint pártja a parlament számvevőszéki és költségvetési bizottságának vezetését is hajlandó elvállalni.

A bukott MSZP ugráltatja máris a képviselőket

A szocialisták frakcióvezetője ügyrendi javaslatként terjesztette elő, hogy a házbizottság vitassa meg Vona Gábor kiállását a Gárda mellett, hogy "döntsünk róla, hogy ami a házon kívül törvényellenes, azzal mit kezdjünk a házon belül".

Schmitt Pál házelnök megfedte Mesterházyt, mert javaslata nem kapcsolódott a bizottsági posztokról szóló témához, a képviselőknek meg amúgy is "meg kell szokniuk egymást". Ennek ellenére fél nyolcra összehívta a házbizottság ülését. A közjáték után a ház 93 tartózkodás és 5 nem mellett elfogadta a bizottsági előterjesztést.

Székely Himnusz az ülésteremben - nem fideszes javaslatra

Az ülésteremben az ülés lezárásaként a képviselők elénekelték a Szózatot. Utána, ahogy jobb helyeken szokás, a Jobbik képviselői elkezdték énekelni a Székely Himnuszt. A többi képviselő tanácstalannak tűnt, néhányan kimentek, mások állva maradtak.



A fideszesek többnyire énekeltek, a kivételhez tartozott a Farkas nevű cigánybűnözőjük, aki Hillerékhez hasonlóan hallgatással fejezte ki magyargyűlöletét. Az Index szerint az éneklők között volt MSZP-s is, az LMP "türelmesen kivárt".
Így győzik le a múltat: Schmitt eleget tett az MSZP kérésének

A parlamenti bizottságok létrehozásáról, tisztségviselőinek és tagjainak megválasztásáról szóló országgyűlési határozati javaslata szerint az MSZP vezetheti az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságát, míg a számvevőszéki és költségvetési bizottság elnöki tisztét a Jobbik képviselője töltheti be.


Az előterjesztés szerint a nemzetbiztonsági bizottság elnöki helyére az MSZP képviselőcsoportja jogosult jelölni. A számvevőszéki és költségvetési bizottságot a javaslat szerint a jobbikos Nyikos László vezetheti. Az országgyűlési határozati javaslatot Schmitt Pál, az Országgyűlés elnöke nyújtotta be. A javaslatról ezekben a percekben szavaznak a képviselők.
Orbán nyilatkozatot fogadtat el

Nagy horderejű változásokat és a múlt legyőzését ígéri, azt állítva, a teljes magyar nemzetet kívánják képviselni. Most tetszettünk forradalmat csinálni - a szavazófülkékben, jelentette ki. Nyilatkozatot készül elfogadtatni, melyben a "forradalom" elismerése állna, s az, hogy az emberek, a nemzet hatalmazta fel a Fideszt mindenre, amit tenni készül. Felszólalása után be is nyújtja a "Nemzeti Együttműködés Nyilatkozatát", melyben többek között ez áll: legyen béke, szabadság, egyetértés. 46 év diktatúra és 20 zavaros év után a magyar nemzet visszaszerezte önrendelkezési jogát. A magyar nemzet a szavazófülkékben forradalmat vitt véghez, és e történelmi tettével arra kötelezte az új kormányt, hogy megvalósuljon a nemzeti együttműködés rendszere. A rendszer minden magyarnak nyitott, határon innen és túl. Képesek leszünk megváltoztatni Magyarország jövőjét.

Aki esetleg kíváncsi Mesterházyra:
 
Zsidó-magyar összetűzés a Vértanúk terén

Komolyan összevesztek a Kossuth térről érkezett, a Jobbikot támogató tüntetők a Vértanúk terén azokkal, akik ott a "szélsőjobboldal" ellen tüntettek. A demonstrációt a Civilek Szélsőjobb Ellen nevű antimagyar mozgalom és a Nemjobbik nevű csoport szervezte, s hamar nagy viták alakultak ki, amikor a Kossuth térről megérkeztek a Jobbik-pártiak - tudósít az Origó.
 
A két csoport között végül dulakodás alakult ki, egymás haját vagy a nyakkendőjét húzták, és lökdösődtek - jelentette a tudósító. Több jobbikos elkezdte letépni a magyargyűlölők melléről a kitűzőket. A mintegy száz, a verekedés határán álló embert a rendőrök választották szét, jelenleg sorfalat állnak közöttük.
Bűnözők tesznek feljelentést Árpád-sáv miatt

Bajnai bejelentette: felkérte az igazságügyi és rendészeti minisztert, hogy tegyen feljelentést még ma a "Gárda-egyenruha viselése" miatt. A Hírszerző szerint a miniszterelnök beszéde közben Morvai Krisztina többször bekiabálta, hogy "a szemkilövés is veszélyes".
 
Bajnai utoljára gárdamellényezett

A Gárda-egyenruhás provokáció mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Jó volna, ha e méltatlan tett kiötlői nem érnék el céljukat, és provokációjuk nem lenne több mint apró betűs lábjegyzete a mai napnak - mondta a búcsúzó libatolvaj.
 
De egy dologra emlékeztetni szükséges: a köztársaság független bírósága nem önmagában egy egyesületet tiltott be. Hanem azt, amit üzen maga a szervezet és annak egyenruhája is: a megfélemlítést, a gyűlöletkeltést, a nemzetrontó indulatokat - sorolta.
Cinizmus kell ahhoz, hogy valaki úgy tegyen, mintha nem értené, hogy a közösség csöndes többsége miért borzad el, vagy éppen retten meg e jelképek láttán - tette fel a régi lemezt.
15 millióról beszélt Schmitt

"Alázattal meghajlok a feladat nagysága előtt" - kezdte házelnöki köszöntő beszédét Schmitt Pál. Schmitt a fair play fontosságáról beszélt és arról, hogy megtanulta: az ellenfelet nem szabad ellenségként kezelni. A "gyorsabban, magasabban, erősebben" elve vezessen minket - mondta. Schmitt szerint 15 millió magyar sorsáért kell felelősséget vállalni, az Országgyűlés a határon túli magyarok háza is.

Nyikos lenne a költségvetési bizottsági elnök
Nyikos László, a Jobbik pártonkívüli (korábban MSZMP-tag) gazdasági szakpolitikusa, az Állami Számvevőszék korábbi alelnöke az Origónak azt mondta, nem tudja, mi lesz a bizottsági elnöki posztok sorsa, de ha a házelnök elveszi a nemzetbiztonsági bizottság vezetését a Jobbiktól, és a költségvetési bizottság vezetését adja a pártnak, akkor ő elvállalná ezt a posztot.

Megvan az első jobbikos javaslat is
Péntek délután a Jobbik három képviselője, Balczó Zoltán, Gyöngyösi Márton és Szávay István határozati javaslatot nyújtott be a trianoni diktátum évfordulójának nemzeti emléknappá nyilvánításáról. Az LMP leendő frakcióvezetője, Schiffer András a házszabály módosítására nyújtott be egy határozati javaslatot.
A Fidesz-KDNP is benyújtotta előterjesztéseit, melyek a kormány megalakításával kapcsolatosak.
A parlament honlapján szereplő indítványok között szerepel a minisztériumok felsorolásáról szóló, a központi államigazgatási szervekről, valamint a kormány tagjainak és az államtitkárok jogállásáról szóló, valamint az alkotmány módosításáról szóló javaslatok.

Schmitt a házelnök

Tíz érvénytelen és tizenhét nem szavazat mellett 353 igen szavazattal megválasztották házelnöknek Schmitt Pált. Alelnökké választották Jakab Istvánt (Fidesz), Lezsák Sándort (Fidesz), Latorcai Jánost (KDNP), Ujhelyi Istvánt (MSZP) és Balczó Zoltánt (Jobbik).
Jegyzők lettek: Erdős Norbert (Fidesz), Földesi Gyula (Fidesz), Szűcs lajos (Fidesz), Móring József Attila (Fidesz), Tarnai Richárd (Fidesz), Göndör István (MSZP). Nyakó István (MSZP), Hegedűs Lórántné (Jobbik), Lenhard Balázs (Jobbik), Szilágyi Péter (LMP).

Becsengettek

Becsengettek a 120 perces szünet után. Technikai kérdések megtárgyalása után Schmitt Pál, a parlament új elnöke beszél, azután jön Bajnai Gordon és Orbán Viktor beszéde.

A költségvetési bizottságot adhatja a Jobbiknak a nagykoalíció

Folyosói pletykák szerint megszületett a döntés a Fidesznél, a Jobbik nem kapja meg a nemzetbiztonsági bizottság elnöki posztját, arra az MSZP jelölhet valakit. Cserébe jobbikos elnöke lesz a költségvetési bizottságnak, ahova a szocialisták által később felrúgott megállapodás szerint az MSZP delegált volna valakit.
Bajnaiékat uszítja Vonára Lázár János

A Bajnai-kormánynak nem joga, hanem kötelessége megtenni a lépéseket, amiért a Jobbik elnöke Gárda-mellényben tette le a képviselői esküt, mondta Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője. Pártja még mérlegeli, hogy mit tesz az ügyben, tette hozzá.

Ahogy megjósoltuk: az SZDSZ szól Schifferékből

Vona Gábor akciója fájdalmas és sértő azon társadalmi csoportok számára, amelyek méltóságának védelme érdekében a bíróság feloszlatta a Magyar Gárda Egyesületet - reagált az MTI-nek az LMP frakcióvezetője arra, hogy a Jobbik elnöke Gárda-mellényben tette le a képviselői esküt pénteken.
Schiffer András azt mondta, megvannak azok az illetékes szervek és személyek, amelyeknek meg kell tenniük a szükséges lépéseket az ügyben. Az illetékesek kapcsán például az Országgyűlés vezetését említette. Úgy fogalmazott, hogy az LMP egyébként nem a Jobbik tagjainak öltözködésével akar foglalkozni, mert véleményük szerint nem ez, hanem a párt mondanivalója jelenthet fenyegetést.

Gárda-mellényt öltött ifj. Hegedűs Loránt is

A betiltott Magyar Gárda mellényében jelent meg a parlamentben tudósítónk szerint Hegedűs Lóránt budapesti református lelkész - írja az Origó.

"Bunkó lépés lenne"

„Nem értékelem sokra Sólyom László beszédeit, de ez volt a mélyrepülés" - reagált Vona Gábor a köztársasági elnök szavaira az Indexnek.

„Bocsánatkérést várok Sólyom Lászlótól - jelentette ki Vona Gábor, aki időközben ismét felvette a zakóját. - Sólyom a kirekesztő beszédével 850 ezer állampolgárt sértett meg." A kérdésre pedig, hogy mit szól a többi párt elítélő szavaira, és arra, hogy az MSZP hátat fordított Vona mellényben tett esküje alatt, a pártelnök és frakcióvezető annyit mondott: „Az MSZP reakciója kitüntetés számomra. Nem érdekel más pártok véleménye, a saját szavazóbázisom véleménye szerint viselkedem."

Vona polgári engedetlenségként fogja fel akcióját, és felelősségre vonása esetén nem bújik mentelmi joga mögé. A mellényvillantás egyszeri akció volt, ugyanakkor ha a kérdést napirenden tartják, akkor többször is fel fogja venni a Parlamentben.

A nemzetbiztonsági bizottsági elnöki posztjáról Vona annyit mondott: „bumfordi, bunkó lépés lenne, ha a Jobbikot megfosztanák az elnöki pozíciótól."

Vona: Sólyom méltatlanul viselkedett
Vona Gábor a Hírszerző tudósítójának a Parlamentben azt mondta: méltatlannak tartotta Sólyom beszédét és a közleményét is az államfő személyéhez, úgy érzi, hogy Sólyom ezen a napon nem köztársasági elnökként, hanem politikusként viselkedett.



Az MSZMP utódpártját teszi a nemzetbiztonsági bizottság élére a Zsidesz

Schmitt Pál, az Országgyűlés leendő elnöke azt mondta, hogy a jogszabályok és a szokásjog értelmében olyan javaslatot fog előterjeszteni a parlamentnek, amely szerint mégis a legnagyobb ellenzéki párt, az MSZP adhatja a nemzetbiztonsági bizottság elnökét.

Mint ismeretes, az alakuló ülést előkészítő egyeztetésen kedden az MSZP átengedte a nemzetbiztonsági bizottság elnöklését a Jobbiknak, később azonban elálltak a szóbeli megegyezéstől. A péntek délelőtti utolsó egyeztetésen a pártok nem tudtak megállapodni az Országgyűlés bizottsági struktúrájáról. Mivel az ellenzéki pártok nem tudtak megállapodni a nemzetbiztonsági bizottság vezetéséről, a kérdés így a házelnök hatáskörébe került.

Alakul a likudista diktatúra: Pintér veszi kézbe az NBH-t is

Az MSZP-Jobbik csörtében főszerepet kapott nemzetbiztonsági bizottság kormánypárti elnökhelyettesének a volt szakminisztert, Demeter Ervint jelöli a Fidesz. Ez azt jelenti, hogy sem ő, sem Kövér László nem kap szerepet kormányzati szinten a titkosszolgálatok irányításában.
A hírek szerint ennek az az oka, hogy az NBH-t felügyelő belügyminiszter, Pintér Sándor nem akar külön "közvetítőt" a szolgálat felé, így valószínű, hogy nem lesz titkosszolgálati államtitkár a tárcánál.
Jobbikos reakciók bővítve
Balla Gergő, a Jobbik képviselője az Indexnek azt mondta, hogy csodálkozva hallgatta Sólyom László beszédét. "Minket egyértelműen negatív, az LMP-t pedig pozitív irányba minősítette" - mondta. Balla szerint az elnöknek inkább az MSZP-t kellett volna pellengérre állítania. "Róluk lehetett volna ítéletet mondani, nem pedig minket előre megítélni." Balla azt mondta, a Jobbik be fogja bizonyítani, hogy nem szolgált rá a negatív ítéletre.
Novák Előd Jobbik-képviselő elképesztően ízléstelennek nevezte azt a gyűlöletbeszédet, amit Sólyom László intézett pártja ellen, valamint azt, hogy az LMP mellett nyíltan kampányolt a köztársasági elnök. Novák szerint a beszéd méltatlan volt az üléshez, amivel az egész frakció egyetért, hiszen a Jobbik nem tapsolta meg Sólyomot.
Lenhardt Balázs, a Jobbik gazdasági kabinetvezetője szerint a köztársasági elnök beszéde "finoman szólva is felháborító. Szégyenletes, hogy a köztársasági elnök nem érzi át a pozíciója súlyát, és egy demokratikus úton megválasztott pártot kritizál, illetve korteshadjáratot folytat a parlamentben. Az, hogy nem tapsoltunk, kifejezte a minimális nemtetszésünket, és csak a jólneveltségünk tartott vissza attól, hogy másképp is kifejezzük ezt."
"Nem akarom véleményezni, de nem tartom függetlennek" - mondta Kulcsár Gergely jobbikos képviselő Sólyom beszédére reagálva. "Nem véletlenül nem tapsoltunk" - tette hozzá Endrédik Zsolt, szintén jobbikos képviselő. Még náluk is élesebben fogalmazott párttársuk, Sneider Tamás, aki szerint "egy pártkatona beszédét hallottuk. Közeledik a köztársaságielnök-választás, nyilván erre készül. Emberileg megértem, de nem tudom elfogadni ezt."
Zagyva György Gyula, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom elnöke, jobbikos képviselő azt mondta Sólyom Jobbiknak mondott bírálatáról, hogy eddig is tudták, hogy milyen Sólyom hozzáállása, de nem gondolták, hogy a parlamenti alakuló ülésen ilyen nyíltan bírálja őket. Zagyva szerint Sólyom nem ismeri a radikális és a szélsőséges szavak közti különbséget és hozzátette: "legyen annyira férfi, hogy mondja ki azokat a nyamvadt pártneveket".
Vona: Sólyom 850 ezer embert alázott meg
Vona Gábor, a Jobbik elnöke szerint a Sólyom László köztársasági elnök Jobbikot bíráló nyitóbeszéde kirekesztő volt, 850 ezer embert alázott meg, ez volt Sólyom pályafutásának mélypontja.
Vona az Origó munkatársának reagált Sólyom közleményére is. Azt mondta, az Sólyom véleménye, hogy jogsértő volt a Magyar Gárda mellényében esküt tenni. Amennyiben kiderül, hogy valóban jogsértő módon járt el, akkor vállalja ennek következményeit - mondta. Vona hozzátette, egyfajta állampolgári engedetlenségnek tekinti a lépést, amivel a jobbikos választók akaratát és véleményét szerette volna képviselni.

Sólyom és Mesterházy Vona ellen
Sólyom László minden eddiginél keményebb hangvételű közleményt adott ki, miután Vona Gábor Gárda-mellényben tette le esküjét. "Minden országgyűlési képviselőnek be kell tartani a jogszabályokat, akármit is gondol e szabályokról vagy alkotmányosságukról. A parlamentarizmust csúfolja ki az a képviselő, aki az Országgyűlés alakuló ülését jogszabálysértéssel zavarja meg, tudva, hogy a hatályos rendelkezések nem adnak módot ennek fizikai megakadályozására. Ez a méltatlanság azonban visszahull őrá, s mindenestül a múlthoz sorolja őt. Ha a Jobbik frakcióvezetője a jogsértéssel kérkedve esküszik a jogszabályok betartására, hamis esküjével a hazugságot fogja képviselni az új Országgyűlésben. Ha a jogszabályok értelmezésére és kiskapuira hivatkozik, olyan magatartás megtestesítője lesz a parlamentben, amelyet hatalmas választói többség elvetett, mikor a rendet, a normák betartását és az ügyeskedés végét követelte" - fogalmaz a közlemény.
Az MSZP-frakció tudatosan fordított hátat a Jobbiknak az eskütétel alatt, ezzel akarta jelezni, elfogadhatatlannak és méltatlannak tartja, hogy Vona Gábor gárdamellényben tett képviselői esküt, mondta Mesterházy Attila frakcióvezető közvetlenül az eskütétel után tartott sajtótájékoztatóján. Felrótta a Fidesznek, hogy kétharmados többségével nem tett ez ellen semmit. Ahogy megalakul a házbizottság, javasolni fogja a "négy demokratikus pártnak, hogy nyilatkozatban ítéljék el Vona viselkedését, és kezdeményezni fogják a vonatkozó jogszabályok módosítását". "Ami a házon kívül tilos, az a házon belül is az legyen", mondta Mesterházy.

Izraeli zászló Horváth Csaba hajtókáján, Martonyival ünnepelte a népirtó terrorállamot
Az egyik szünetben a HVG rövid interjút készített Horváth Csaba MSZP-s képviselővel, akinek a hajtókáján egy izraeli és egy magyar zászló látható. Ennek okára kérdeztek rá. Horváth azt mondta: ma van Izrael megalakulásának 62 .évfordulója, azt ezt ünneplő eseményről érkezett a Parlamentbe. Az ünnepségen - tette hozzá Horváth - jelen volt a jelenlegi és a leendő külügyminiszter, Balázs Péter, illetve Martonyi János is. Arra a kérdésre, hogy leveszi-e az ülésteremben az izraeli-magyar zászlót, Horváth határozott nemmel felelt."



Egy oldalt szentelt Vonának Sólyom
Ugyancsak a HVG írja: Sólyom a beszédéből félretett egy oldalt, melyben Vona Gábort döngölte volna talajba, ha a nacionalista politikus a Magyar Gárda ruhájában jelent volna meg. Vona egy darabig csak a zakója alatt viselt mellényt, de aztán levette zakóját, amelynek mellkasán egy jelvényt visel.
Újabb szünet

Ismét szünetet rendeltek el, hogy titkos szavazással megválasszák az Országgyűlés tisztségviselőit.

A szocionisták hátat fordítottak, a tüntetők éljeneztek
Az eskü ideje alatt az MSZP-sek a pulpitus felé fordultak, a többiek középre néztek. Az Origó tudósítója szerint nem egyértelmű, de feltehetően azért viselkedtek így a szocialisták, mert így háttal állhattak a Jobbik képviselőcsoportjának.
Tavaszi zápor zavarta a Kossuth téren demonstrálókat a Földművelésügyi Minisztérium árkádjai alá, ott szoronganak a tüntetőkön kívül az újságírók és a biztosító rendőrök is. Többen kis tévén nézik a parlamenti közvetítést. Az eskütétel alatt nagy tapsvihar tört ki, miután valaki felkiáltott: "Mellényben van a Vona!" A tudósítás szerint a tüntetők nagyon büszkék arra, hogy a Jobbik frakcióvezetője - ígéretéhez híven - fel merte venni a gárdista egyenruhát jelképező ruhadarabot a Parlamentben.



Bemutatták a frakcióvezetőket


Az MSZP frakcióvezetőjét a korelnök pár percre átkeresztelte: Mesterházy Attila helyett Mesterházy Miklósnak szólította. Az LMP képviselőcsoportját Schiffer András, a Fideszét Lázár János, a Jobbikét Vona Gábor, a KDNP-ét Harrach Péter vezeti.
 
 
Nem fogadták el Forgács beszámolóját.
Az Országgyűlés nem fogadta el az Országos Választási Bizottság választási beszámolóját pénteken a parlament alakuló ülésén; a képviselők 112 igen és 260 nem szavazattal, négy tartózkodás mellett utasították el az előterjesztést. Szintén nem fogadta el a távozó Bajnai-kabinet igazságügyi miniszterének beszámolóját az országgyűlési választás lebonyolításáról.
Gárda-mellényben tette le Vona az esküt
Horváth János olvasta előre a képviselői eskü szövegét, Vona Gábor levette zakóját, és Gárda-mellényben tett esküt. Az eskü letétele után megalakult az új parlament.
Korábban írtuk: Zakó alatt lapul Vona Gárda-mellény(szerűség)e, Sólyom a Jobbik ellen szónokolt és az új SZDSZ-t dicsérte

Vona elrejtett mellényén gúnyolódik Lendvai
"Vona Gábor felőlem pizsamában is járhat a Parlamentbe, ha az nem látszik a zakója miatt" - reagált Lendvai Ildikó a folyosói pletykára, miszerint Vona Gábor úgy jött a tiltott Gárda-egyenruhában, hogy arra rávette az öltönyét - írja az Index.

Folytatódik az ülés
Az ülés mandátumigazolással folytatódik. A korelnök és a korjegyző mandátumát már igazolták. A bizottság megállapította, hogy minden képviselő mandátuma rendben van. A képviselők ezután szavazással igazolták egymás mandátumát. Dúró Dóra és Samu Tamás Gergő a képviselők neveit olvassák.

Szarházynak persze tetszett

Mesterházy Attila szerint "nagyon korrekt beszédet hallottunk a köztársasági elnöktől, de örültem volna, ha korábban mondja el, mert a Jobbik térnyerése nem a parlamentbe jutásával kezdődött. Ha ezt a múltban előbb megteszi, talán iránymutatást tudott volna adni.
Az Izraelita Műhely sem szereti a Jobbikot

Semjén Zsolt, a KDNP elnöke a Hírszerző tudósítójának elmondta: ő személy szerint semmiképpen nem szavazná meg, hogy jobbikos elnöke legyen a nemzetbiztonsági bizottságnak. Szerinte az a forgatókönyv várható, hogy a Fidesz megvizsgálja, hogy elnökök nélkül összehívhatóak-e a bizottságok a miniszterek meghallgatására, hiszen ez utóbbi a feltétele annak, hogy megalakuljon az új Országgyűlés. Ha erre van jogi lehetőség, akkor így tesznek, ha nem, akkor élni fognak a kétharmados többséggel, és megjelölik a parlamenti bizottságok elnökeit.
Eskütétel a Szent Korona előtt: "Hiszek Magyarország feltámadásában"
 
 
Utca sarkán, fénykép előtt
Közben a Rendszerváltó Fórum az Alkotmány utca torkolatában tart kisebb, mintegy ötven fős megmozdulást. Tatár József, a demonstráció szervezője az Origónak azt mondta, várják, hogy az ülés után a jobbikos képviselők kimenjenek, és ott is esküt tegyenek a Szent Koronára, amelynek egy kis fotóját kiragasztották a Földművelésügyi Minisztérium falára.
Az eskü szövegét korábban odaadták a Parlamentbe bevonuló Jobbik-frakciónak. Bár konkrét ígéretet nem kaptak arra, hogy a jobbikosok az ülés után kimennek közéjük, de számítanak rá...
A mandátumvizsgálat idejére húsz percnyi szünetet rendeltek el.




Horváth János után Szigeti Péter, az Országos Választási Bizottság elnöke következett, most a közigazgatási miniszter beszél.
Varga Zoltán önkormányzati miniszter bocsánatot kért a szavazás április 11-i első fordulóján kialakult káoszért, vagyis azért, hogy a szavazókörök előtt kialakult hosszú sorok miatt hosszú ideig nem közölték a részeredményeket a választás estéjén. "Utólag is meg kell követni a nézőket és a média dolgozóit" - fogalmazott Varga, akinek az oszággyűlés előtt be kell számolnia a választások lebonyolításáról.

Nincs összeférhetetlen képviselő
"Minden képviselő leadta az összeférhetetlenségi nyilatkozatát" - olvasta fel Horváth János korelnök véletlenül másodszor is a nyitóülésen. A derültséget látva azt mondta: "Mindenki jelen van, mindenki mosolyog, köszönöm", majd a parlament elfogadta az ülés napirendjét.


Petíciót adnak a képviselőknek Toroczkaiék
Budaházy nevét skandálják a Hatvannégy Vármegye tagjai a Parlament előtt. A szervezet egyik képviselője, Toroczkai László azt mondta, hogy petíciót fognak átadni a képviselőknek, hogy támogassák a politikai okból bebörtönzött embereket. Toroczkai szerint a jobbikosok már átvették a petíciót, a fideszes Wittner Mária pedig ígéretet tett arra, hogy délután fogja átvenni.
A Vértanúk terén a hungarofób Iványi tüntet a magyarság ellen néhány zsidó társaságában.



Horváth János korelnök vezeti tovább az ülést, a vagyonelosztásról tart hosszú és unalmas előadást.

A jobbikos képviselők érthető módon nem tapsolták meg a beszédhibás zsidó magyarellenes felszólalását
Akkor viszont tapsoltak, amikor Sólyom bejelentette, hogy a parlamenti korjegyzők jobbikosok.
Az SZDSZ köztársasági elnöke beszéde végén természetesen Orbánt javasolta kormányfőnek.

Sólyom László köztársasági elnök nyitóbeszédében azt mondta, erkölcsi kudarc fenyegeti a kormányzásra készülő Fideszt, mivel egy morálisan és gazdaságilag meggyengült országot kell talpra állítaniuk.
Sólyom megjegyezte azt is, hogy "nehezíti a parlament munkáját", hogy radikális párt ül a parlamentben (tehát nem a szemkilövető, az országot kiárusító, tönkretevő, magyart a magyar ellen uszító MSZP vagy az SZDSZ nemzetpusztító eszméit továbbvivő LMP ellen emel szót, hanem a hazafias erő ellen - a szerk.). Mint mondta, a mentelmi jog nem védi azt a a képviselőt, aki "gyűlöletre uszít a parlamentben".
Később pedig arról beszélt nyitóbeszédében a holokamutörvényt aláíró, a kommunisták elszámoltatását annak idején megakadályozó elnök, hogy "pozitív üzenetet hordoz, hogy bejutott a parlamentbe a fenntartható fejlődést szem előtt tartó" LMP. Mint ismeretes, Sólyom államfői jelölését először az SZDSZ-közeli Védegylet vetette fel. A zsidó csoport egyik képviselője Schiffer András, az LMP leendő frakcióvezetője volt.


Megkezdődött az új országgyűlés nyitóülése, a Himnuszt éneklik. Fent látható a kikandikáló Gárda-mellény-szerűség (vagy legalábbis valami ahhoz hasonló ruhadarab), egyelőre még zakó alatt.



Megérkezett a Parlamentbe a Jobbik frakciója, a képviselők körbeállták a Szent Koronát és esküt tettek rá. (A Jobbik már korábban jelezte, hogy nem hivatalosan, de képviselői felesküsznek majd a koronára.) 

A párt képviselői ezt megelőzően a fővárosi Szabadság téren található Hazatérés templomában mondtak közös imát. A Kossuth térre vezető néhány száz méteres úton a Jobbik több száz szimpatizánsa kísérte az országgyűlési mandátumot szerzett politikusokat.


A jobbikosok egy része nem klasszikus öltönyt, hanem atillát visel.
Vona Gábor öltönyben van, a zakója alatt pedig egy mellényt visel, de nem lehet megállapítani róla, hogy az öltönyhöz tartozik, vagy Gárda-mellényről van szó.
A parlamenti lépcsőn felvonuló jobbikos képviselőket tapsvihar köszöntötte, az Origó tudósítója azt mondta, többen érdeklődtek a fotózkodó jobbikosok, mint a fideszesek iránt. A fotózás közben az érdeklődők éljeneztek, majd a felvétel elkészítése után a jobbikosok így köszöntek: "Adjon az Isten", és érkezett a válasz is: "Szebb jövőt!"
(Origó - Index - Hírszerző - MTI - FH - nyomán, képek: Origó, MTI)
Kapcsolódó: