Nem ítéli el Zoltai Gusztávot a Hunvald Györggyel folytatott telefonbeszélgetésért a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke. Feldmájer Péter ezért nem is kezdeményezi az ügyvezető igazgató leváltását.
Az elnök egy antifasiszta rendezvényen úgy fogalmazott a Hír Televíziónak, hogy mindenkinek vannak rossz mondatai. Zoltai Gusztáv a volt erzsébetvárosi szocialista polgármester elleni büntetőeljárás leállításához ajánlott segítséget a lehallgatott telefonbeszélgetések jegyzőkönyvei szerint. Zsidó értelmiségiek egy köre a napokban aláírásgyűjtésbe kezdett Zoltai menesztéséért.
– Azt gondolom, helytelen ilyen telefonbeszélgetést folytatni, de el nem ítélem. Mindenkinek vannak rossz mondatai, amelyeket később aztán lehet kritizálni. Zoltai Gusztáv posztján maradása nem rajtam függ, május 15-én lehet demokratikusan dönteni az ügyben – mondta a hírTV-nek Feldmájer.
Ismert, a lehallgatási jegyzőkönyvek szerint Hunvald és Gál György, amikor értesültek a nyomozás megindulásáról, levelet akartak írni Szilvásy György titokminiszternek, Hunvald György pedig Zoltai Gusztávot, a Mazsihisz ügyvezető igazgatóját kérte fel arra, hogy segítsen elsikálni az ügyet.
A jegyzőkönyvekből az is kiderül, hogy Gál nem fogta vissza magát azután sem, hogy megindult a nyomozás a VII. kerületi ingatlanpanamák ügyében. Hunvald György többször figyelmeztette képviselőtársát.
Részlet a lehallgatási jegyzőkönyvből

Gál: Egy másfél órája jöttem meg, öten beszóltak, hogy nagyon ki vagy akadva a kocsimra. Ide figyelj, Gyuri, neked nem ki kéne akadni, hanem elmondom, ha kérdés van ezzel kapcsolatban, hogy...

Hunvald: De mondtam én ezt neked személyesen is..
Gál: Jó, kilencvennyolcban történt... több százmillió forintot kaptam, amiből én félretettem a kocsi cseréimet, ez az egyik. A másik: Gyuri, én is elkezdhetek szórakoztatni embereket azzal, hogy én min vagyok kiakadva, hidd el nekem, hogy biztos, hogy föl tudnék sorolni pár dolgot...
Gál amellett, hogy szeretőjét rendszeresen támogatta anyagilag, nem feledkezett meg gyesen lévő feleségéről sem, akinek egy Mercedes terepjárót vett, a család közben egy háromszáz négyzetméteres Garay téri lakásban „húzta meg magát”. Az egykori szabad demokrata politikus áldozott a pihenésre is, a Balatonnál 35 millióért vett nyaralót, a horvát tengerparton pedig további 26 milliót költött villájára.
A nyomozati anyag alapján Gál György 2003 és 2007 között a bevallott 10 milliós jövedelmén felül annak tízszeresét halmozta fel. Az ügyészség szerint ennél is többet, összesen 195 millió forint kenőpénzt fogadott el az ingatlanvállalkozóktól, hogy megszavaztassa képviselőtársaival a kerületi házak áron aluli értékesítését.
(hírTV)