Az alkotmányügyi, igazságügyi és ügyrendi bizottság mai ülésén leszavazta Gyöngyösi Márton frakcióvezető-helyettes és Samu Tamás Gergő Békés megyei jobbikos képviselő alkotmány- és törvénymódosító javaslatát, amely az Európai Unió és a NATO döntésein alapuló külföldi missziók engedélyezéséről szólt.
Erről korábban az Országgyűlés döntött, de a Gyurcsány-kormány saját hatáskörébe vonta a döntés jogát. A jogszabályok módosítását a nehézkes és lassú döntéshozatali eljárással indokolták. A döntés azonban a jobbikos képviselők szerint olyan súlyú legitimációt igényel, hogy ahhoz az Országgyűlés minősített többségének támogatása lenne szükséges. Gyöngyösi Márton és Samu Tamás Gergő szerint ez a szándék találkozik a magyar állampolgárok akaratával.
Különösen fontos mindezt újraszabályozni akkor, amikor a külföldi missziókban való részvételünk miatt az országot egyre gyakrabban éri terrorfenyegetés, valamint a Magyarország érdekei szempontjából lényegtelen missziókban egyre több magyar honvéd esik el. A törvénymódosítási javaslatot az illetékes bizottság fideszes és MSZP-s tagjai nem támogatták.
(Kuruc.info)