Az Egyesült Államok magyarországi nagykövete pénteken elítélte a WikiLeaks titkos diplomáciai iratokat kiszivárogtató tevékenységét, amellyel szerinte Washington és Magyarország, illetve más szövetségesek és partnerek közötti kapcsolatot próbálták aláásni.
Eleni Tsakopoulos Kounalakis az MTI-hez eljuttatott közleményében úgy fogalmaz, hogy bár nem áll módjában a nyilvánosságra került dokumentumok hitelességét kommentálni, nagyon sajnálja, ha olyan információk is napvilágra kerültek, amelyek bizalmas természetűek voltak.
A nagykövet szerint a diplomácia alapfeltétele, hogy "nyílt és őszinte párbeszédeket lehessen folytatni", ezért "ő is ezt teszi magyarországi beszélgetőpartnereivel csakúgy, mint a nagykövetség munkatársai, és más nemzetek diplomatái". Azt hazudja: feladatuk, hogy "megértsék Magyarországot, az itt élő emberek nézeteit, meggyőződését és aggodalmait, hogy ezeket az információkat Washingtonban megoszthassák azokkal, akik gyakorlati politikai döntéseket hoznak" (így hívják ők a kémkedést - a szerk.). Eleni Tsakopoulos Kounalakis szerint erre azért van szükség, mert "csak egymás megértésével és megismerésével kerülhetjük el a félreértéseket" és kizárólag így "érhetjük el közös céljainkat".
Az Egyesült Államok nagykövete hangsúlyozza, hogy Magyarország Washington barátja és szövetségese. "Nagyon hasznos együttműködésünk a globális kihívások leküzdésében; biztonságunk és gazdasági prosperitásunk összekapcsolódik" - fűzi hozzá a magyarokról jelentgető diplomata.
(MTI nyomán)