Új kincsesbánya a zsidó kezén
2011. február 1-jével Such György a Dialóg Filmstúdió Kft., a Hunnia Filmstúdió Kft. és az Objektív Filmstúdió Kft. vezetője, és február 15-től ő lesz a Budapest Filmstúdió Kft. ügyvezetője is.
A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV Zrt.) vezérigazgatója 2011. február 1-jével Such Györgyöt, a Magyar Rádió volt elnökét nevezte ki a Dialóg Filmstúdió Kft., a Hunnia Filmstúdió Kft. és az Objektív Filmstúdió Kft. élére, és február 15-től Such György lesz a Budapest Filmstúdió Kft. ügyvezetője is - közölte az MNV Zrt..
"Az MNV Zrt. az egyszemélyes állami tulajdonban lévő filmstúdiók új vezetőjétől azt várja el, hogy érvényesítse a hatékony gazdálkodás szempontjait, és magas színvonalon lássa el a társaságok filmgyártással, illetve -forgalmazással kapcsolatos tevékenységét" - olvasható a közleményben.
Such György közgazdász, újságíró, a közleményhez csatolt szakmai önéletrajz szerint 1990 őszétől rovatvezető volt a Magyar Narancsnál, 1994-től a TV3-at üzemeltető Budapesti Kommunikációs Rt. kereskedelmi és marketing igazgatója volt. 1998 márciusától a Magyar Hírlap főszerkesztő-helyetteseként dolgozott, majd a Magyar Televízió Rt. gazdasági és kereskedelmi alelnöke volt.
Egy egyesült államokbeli ösztöndíj után az Antenna Hungária Rt. tanácsadója volt, majd 2002-től az InfoRádió programigazgatójaként dolgozott. 2006. augusztus 1-jétől négy éven át a Magyar Rádió Zrt. elnöki posztját töltötte be, és "a közszolgálati rádiót stabilan gazdálkodó intézménnyé alakította át" - olvasható az életrajzban.
A kinevezés visszavonását követeli a Jobbik
A Jobbik megdöbbenéssel értesült arról, hogy Horváth Gergely Domonkos, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója az állami tulajdonban álló filmstúdiók élére azt a Such Györgyöt nevezte ki, aki egyszemélyben felel a magyar közszolgálati rádiózás tönkretételéért. Alább folytatódik a közlemény.
Such elmúlt négyéves munkássága tökéletes példája annak, hogy miként rontja meg az "értéksemleges és profitorientált" szemlélet a közszolgálatiság eszméjét. Suchnak a Magyar Rádió elnökeként végrehajtott programja szöges ellentétben állt a törvényben megfogalmazott célokkal, a folyamatos leépítésekkel, a műsorstruktúra gyökeres felforgatásával pedig joggal vívta ki a szakma és a hallgatóság ellenszenvét.
A Jobbik emlékezteti a kormánypártokat, hogy Such György jelen pillanatban is perben áll a Magyar Rádió Közalapítvány jogutódjával, a Közszolgálati Közalapítvánnyal. A korábban szocialista vezetésű MRKA különösen hátrányos feltételeket tartalmazó szerződést kötött Suchhal (számára ideális esetben a fizetése 2014-ben - nem elírás - havi 456 millió forintra is nőhetett volna), aki ezen szerződés alapján 175 millió forintos fizetési meghagyással állt elő a Magyar Rádióval szemben. Mindezen túl a rádió nyereségessé tételét a leépítések mellett ingatlaneladásokkal megalapozó Such, a távozását megelőzően 162 millió forint jutalmat osztott szét titokban a rádió vezető tisztségviselői és a neki lekötelezett munkatársak között. A Jobbik eddig ebben az ügyben is hiába szorgalmazott vizsgálatokat. Ezért határozottan követeljük, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő azonnal vonja vissza Such György kinevezését, mielőtt a Magyar Rádiót követően az állami filmipart is tönkretenné.
Pörzse Sándor országgyűlési képviselő, a Kulturális és Sajtóbizottság jobbikos tagja
Silhavy Máté, a Közszolgálati Közalapítvány tagja
(Kuruc.info - MTI)
Kapcsolódó: