Helyi szervezetet alakít a Szebb Jövőért Polgárőrség Gyöngyöspatán, így ha elmennek, akkor is maradnak. Falugyűlést tartottak.


A gyöngyöspatai önkormányzat elismeri a Szebb Jövőért Polgárőrség jelenlétét a faluban, tevékenységüket támogatja, amíg az a törvényes keretek között marad - jelentette be a szerda esti falugyűlésen Tábi László polgármester. A közlést tapssal honorálta a művelődési házban egybegyűlt több száz helybéli.

Tábi László polgármester - "politikai nyomásra" megváltozott a véleménye

Tapsból aztán már nem nagyon jutott ki a polgármesternek, aki ismertette azt a cselekvési tervet, ami egyebek mellett a szociális ellátások szigorítását, feltételekhez kötését tartalmazza. Az iskolában megkeresik a módját a kezelhetetlen gyerekek kiszűrésének, cigány referenst alkalmaznak, megkövetelik a tiszta lakókörnyezetet, és megvizsgálják az "érpataki modellt" és bevezetésének lehetőségét - egyebek között ezekről beszélt Tábi László, bejelentve azt is: felmentették a település jegyzőjét.
A falugyűlésen a helybéli Juhász Oszkár, a Jobbik helyi elnöke Adjon az Isten! köszöntésére ha nem is egyöntetű, de azért meggyőző Szebb jövőt! harsant, majd a helyi politikus arról beszélt: nem pártpolitika húzódik meg a gyöngyöspatai ügy mögött, akkor sem, ha ellenségeik ezt állították. Javasolta a helyieknek, hogy ezen ellenségek "arcát és nevét jegyezzék meg". Cáfolta, hogy a Jobbik március eleji demonstrációja pártpolitikai rendezvény lett volna, hogy a párt így akarta volna "elfoglalni az önkormányzatot", ő maga pedig esetleg a polgármesteri széket.
Vissza a rendőrőrsöt
Vona Gábor (Jobbik) és Balázs József (Fidesz) országgyűlési képviselők segítségével szeretnék eljuttatni Pintér Sándor belügyminiszterhez a falu kérését a rendőrőrs visszaállítása érdekében - jelentette be a polgármester a cselekvési terv részeként.
Juhász Oszkár úgy vélte, az önkormányzat tehetetlensége vezetett el a kialakult helyzetig, támadta a polgármestert, mondván, felbátorítja a cigánybűnözőket. 
A Heves Megyei Hírlap így ír a felszólalásról: szónoklatában előszeretettel használta a cigányhorda, cigánycsürhe szavakat, egyebek között a március 15-i demonstráció résztvevőire is. Mint mondta, ha a 2006-os eseményekben részt vevőket lehet csürhézni, akkor ő is csürhézhet. Szerinte egyébként az említett demonstráció résztvevői megszegték a gyülekezési törvényt. Hosszasan ecsetelte, hogy miként járt közben - rendőri vezetők leváltását, a helyszínen lévő rendőrök feje fölül a házuk elperlését is kilátásba helyezve - a "fajvédők" demonstrációjának feloszlatása érdekében. Sikerrel, természetesen, mint azt hangsúlyozta.

Juhász Oszkár nem teketóriázott

Utalt arra is, már 2006-ban is felszínre törtek az etnikai, közbiztonsági ellentétek a faluban, de "akkor még nem volt Jobbik, nem volt Gárda, nem volt Szebb Jövőért Polgárőrség, hogy megvédje a békés magyar embereket országszerte."
- Mi nem vagyunk rasszisták, nem akarunk egyetlen cigányt sem kiirtani - nyomatékosította Juhász Oszkár, megjegyezve, most még a falu 85 százaléka magyar, és az önkormányzat, a jegyző felelőssége, hogy mivé válik. Úgy vélte, a pataiaknak is joguk van kiközösíteni azokat, akik nem tartják be az alapvető normákat. "Őserdő, amiben ezek élnek" - világította meg, hogy mire is gondol pontosan. Elhangzott még, hogy a cigányság számaránya egyre növekszik, "s tíz esztendőn belül ki fognak irtani a saját hazánkban."
Polgárőrök vs. polgárőrök
Kisebb polémia alakult ki arról, hogy melyik polgárőr-szervezet a hatékonyabb, ki védi meg valójában az embereket. László Attila, a Szebb Jövőért Polgárőrség vezetője úgy fogalmazott: megmutatták, hogy igenis két hét alatt rendet lehet tenni.
Bejelentette: Gyöngyöspatán mintegy 30 bátor hazafi és honleány részvételével megalakul a helyi szervezetük, így ha a most szolgálatot teljesítők el is mennek, a szervezet marad. Köszönte a helyiek támogatását, akik történelmet írtak Magyarországon, mert sosem volt még ekkora összefogás. Úgy vélte, megérdemlik a tapsot a bátor helyi lakosok, mert felemelték a fejüket.

László Attila: Köszönjük, de nincs szükségünk a polgármester engedélyére

Tóth Mihály, a helyi polgárőrség vezetője arról beszélt: bizony kevesen vannak, s erejükből évente néhány ezer óra szolgálatra futja, ha a helyiek közül többen csatlakoznának hozzájuk, akkor többet tudnának teljesíteni. (A délutáni polgárőr-megbeszélésen Túrós Andrást, az Országos Polgárőr Szövetség elnökét arról tájékoztatta Tóth Mihály, hogy jelenleg 15 aktív taggal dolgoznak, holott valamikor 120-an alkották az egyesületet. Technikai felszereltségük jó, de az ember kevés.) Emlékeztetett arra is: a polgárőrség szigorú szabályok szerint végzi a munkáját, s ettől nem áll módjukban, s nem is akarnak eltérni.
Hivatásos rettegők, Szanyi kapitány, rend
Mirkóczki Ádám, a Jobbik országgyűlési képviselője és szóvivője Vona Gábor parlamenti felszólalásából hozott idézeteket, majd arról beszélt: a kormány struccpolitikát folytat, s bármit mondanak a hivatásos rettegők, a Jobbikot nem a politikai tőke motiválta. "Mi a rend pártja vagyunk - jelentette ki.
Mirkóczki hangsúlyozta, a faluban járőröző és az azokhoz hasonló szervezeteket nem tiltani, nem büntetni kéne, hanem támogatni.
- Itt vannak a jobbikosok, itt vannak a gárdisták, ezért van sok rendőr a faluban. Ha ez az ára, hogy rendőrök legyenek egy faluban, akkor megérte - jegyezte meg, majd arról beszélt: nincs bajuk senki bőrszínével, ám nem a Jobbik bűne, hogy a cigányság nagy része úgy él, ahogy.
- A mi bűnünk az lenne, ha mi hoztuk volna az országot ilyen helyzetbe - nyomatékosította Mirkóczki, hangsúlyozva: már nem hisznek a szavaknak, a tetteknek hisznek. Arra biztatta a tisztességes cigányokat: álljanak közéjük, de azt elvárják tőlük, mintegy első lépésként, hogy rekesszék ki maguk közül a bűnözőket.
Az érpataki modell
A bő másfél órája tartó fórum közben megérkezett Orosz Mihály Zoltán, Érpatak polgármestere, akit Tábi László gyöngyöspatai polgármester arra kért, ismertesse az érpataki modellt, amit egyébként a patai önkormányzat is mihamarabb szeretne minél alaposabban tanulmányozni.

Tapasztalatcsere. Tábi László (jobbra) Gyöngyöspata
és Orosz Mihály Zoltán, Érpatak polgármestere

Orosz Mihály Zoltán lendületesen magyarázni is kezdte a lényeget: ők eldöntötték, hogy kétféle ember van. Az egyik épít, a másik rombol. Aki rombol, az ellen harcolnak, mindegy, hogy cigány, vagy sem. És addig harcolnak, amíg vagy megváltozik, vagy elköltözik, vagy börtönbe dugják.
Elmesélte, hogy ők a legrombolóbbakkal kezdték, minden területen szembesítve őket a törvényekkel. Úgy vélte, ha a hangadó kemény fiúkat megtörik, akkor ezután a cigány társadalom alkalmas lesz a beillesztésre.
Néhány apróság
Tábi László polgármester kérdésre válaszolva kijelentette: néhány napja még valóban azt szerette volna, hogy a gárdisták hagyják el a falut, ám politikai nyomásra megváltozott az álláspontja.

Mi a legteljesebb mértékben egyetértünk Sanyi bácsival

Sanyi bácsi tudja a megoldást: a falu szélén kell sorházakat építeni a cigányoknak, és három méter magas téglakerítést kell emelni a telep és a falu közé. Ha ez kivihetetlen, akkor a cigányok által tönkretett Kecskekő is megfelel, hadd élvezzék a kilátást. De fal ott is kell. Habsburg Ottónak is építsenek házat ott, hadd éljen közöttük. Sanyi bácsi egyébként már régen megmondta, de kinevették. A motorfűrészét viszont ellopták, és csak azután kapta vissza - másnap -, hogy előbb összeveszett a rendőrökkel.


Eszes Tamás gyöngyöspatai telek- és pincetulajdonos két hete egy ruhában alszik, hogy, ha kell, segíthessen. Ki védi meg a javait? - kérdezte a polgármestertől (a rendőrség, válaszolta Tábi, de kikacagták). Félelemkeltő vagyok? - kérdezte eztán Eszes Tamás telek- és pincetulajdonos a falugyűléstől. Nem. Nem az, válaszolták a gyöngyöspataiak.
(Heol nyomán)
Az Origó képgalériája (az eredeti képaláírásokkal), fotó: Hajdú D. András

A művelődési ház teljesen megtelt, mintegy 350-en voltak a teremben

A vendégek nagyobb része az idősebbek közül került ki

Nem mindenkinek jutott ülőhely a művelődési házban

A Véderő tagjai a falugyűlés első sorában foglalhattak helyet

A gyűlést többen kamerával rögzítették

Mirkóczki Ádám jobbikos parlamenti képviselőt Vona Gábor kérte fel, hogy látogasson el a gyűlésre

Lukács Zoltán (jobbra) az LMP parlamenti képviselőjelöltje volt egy éve, a vendégek többsége ellenszenvesen fogadta

Az egyik helyi fiatal szerint több tíz éves probléma vár megoldásra Gyöngyöspatán

A legtöbb megjelent csendesen, figyelmesen hallgatta meg a felszólalókat a közel négyórás rendezvényen

A gyöngyöspataiak az érpataki modellt vezethetik be

Nagy tapsot kapott a Véderő felszólalója

Tábi László polgármestert több bírálat is érte a vendégek részéről

A Betyársereg egyik tagja elköszön a közönségtől

Világosban kezdődött, éjszaka ért véget a falugyűlés
Az MTI korábbi híre, melyből épp csak a legfontosabb maradt ki: Az elszaporodott lopásokra, betörésekre, a cigányság agresszivitására panaszkodtak a gyöngyöspataiak a községben szerdán megrendezett falugyűlésen.
A fórumon felszólaló 10-12 falubeli úgy nyilatkozott, hogy sokat javult a közbiztonság a településen, amióta a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület járőrszolgálatot teljesít. A járdákon lehet közlekedni, és nem érik az időseket folyamatos inzultusok a cigányság részéről - mondták a hozzászólók.
A helyi művelődési ház zsúfolásig megtelt színháztermében megrendezett fórumon a Jobbik helyi vezetője, Juhász Oszkár bejelentette: a község 2800 lakosa közül már 1005-en írták alá azt az ívet, amelyben kérték, hogy a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület továbbra is lásson el járőrszolgálatot a településen.
Mirkóczki Ádám, a Jobbik szóvivője kijelentette, azt üzenik valamennyi cigány embernek, hogy a Jobbiktól nem kell félni. Egyben felszólította a becsületes cigány embereket, hogy álljanak közéjük, és rekesszék ki maguk közül a bűnözőket.
A korábbi és a jelenlegi kormánypártokat egyaránt felelősnek nevezte a cigány-magyar együttéléssel kapcsolatban kialakult, már-már tarthatatlan helyzetért. A Fidesz-KDNP-t struccpolitikával vádolta.
(MTI nyomán)