Egy cigány jelentkezőket kizáró álláshirdetés miatt tett panaszt az Egyenlő Bánásmód Hatóságnál a Nemzeti Etnikai és Kisebbségi Jogvédő Iroda - adja hírül a Roma Sajtóközpont.

Ő is munkából jön haza

Közérdekű igényérvényesítés címén panasszal fordult az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz (EBH) a Nemzeti Etnikai és Kisebbségi Jogvédő Iroda (NEKI). A napokban megjelent az interneten, és 36 órán át olvasható volt egy olyan álláshirdetés, amelynek feladója kikötötte, hogy cigányok nem jelentkezhetnek az adott zuglói munkára (tehát magyar embernek szeretett volna munkát adni).
"Édességboltba keresek gyakorlott eladókat. 20-40 év között, főállásba, havi 1 kötelező szombati munkanap. Cigányok ne hívjanak" – állt a hirdetésben. Dr. Muhi Erika, a NEKI igazgatója a Roma Sajtóközpont kérdésére elmondta, hogy azért tesznek panaszt, mert a hirdetés alkalmas egy csoport, jelen esetben a cigányok kirekesztésére, hiszen közülük bárkit érinthet a diszkrimináció, aki arra az adott munkára jelentkezett volna.
A NEKI arra kéri az EBH-t, hogy állapítsa meg a jogsértést, tiltsa el a hirdetés feladóját a további hasonló cselekményektől, és szabjon ki bírságot.
(Roma Sajtóközpont - HVG nyomán)
Ugyanakkor ez persze nem kirekesztés: Százezer cigánynak adna munkát Orbán