Azonnali hatállyal felmentette Koltay Gábort a József Attila Színház megbízott ügyvezető igazgatói tisztségéből Tarlós István főpolgármester szerdán – közölte Csomós Miklós, a területért felelős főpolgármester-helyettes.
Az indoklás szerint "megrendült a városvezetés bizalma a megbízott ügyvezető igazgatóban". A fővárosi önkormányzat rövidesen közleményt ad ki az ügyben.
"Túllépett a hatáskörén"
Az Origó kérdésére Csomós Miklós elmondta, hogy megbízott ügyvezetőként Koltay Gábor elsődleges feladata a válságmenedzselés volt, ennek értelmében a város vezetése azt várta Koltaytól (illetve arra szólította fel), hogy ne kössön további szerződéseket színeszekkel. "Koltay Gábor azonban túlterjeszkedett a hatáskörén azzal, hogy nem csupán régi társulattagok szerződését hosszabbította meg, hanem új szerződéseket is kötött" - mondta Csomós, aki szerint Koltay ezzel nem stabilizálta a színház pénzügyi helyzetét, sőt egyenesen rontotta azt. Csomós hozzátette, hogy pontos adatokat erre vonatkozóan ugyan nem ismer, azonban biztos benne, hogy romlott a József Attila Színház pénzügyi helyzete.
A főpolgármester-helyettes szerint Koltay döntései azért voltak etikátlanok, mert kényszerhelyzetbe akarta ezáltal hozni a fővárost, azt remélve, hogy ezzel megváltoztathatja a pályázat feltételeit. Csomós szerint emiatt nem maradtak tiszták a pályázat körülményei, arra azonban nem tudott egyelőre választ adni, hogy új pályázatot ír-e ki az önkormányzat, vagy csak módosítja a kiírás feltételeit. Arra a kérdésre, hogy Koltaytól konkrét személyek eltávolítását várta-e a város, Csomós azt felelte, hogy nem, általában véve szólították fel arra, hogy ne kössön új szerződéseket. "Koltayval emberileg nem vagyunk rosszban, viszont megengedhetetlen ez a viselkedés a városvezetéssel szemben" - utalt a főpolgármester arra, hogy az elbocsátás fő oka az volt, hogy a megbízott ügyvezető igazgató nem egyeztette lépéseit a fővárossal.
(MTI - Origó)