Tizenöt éves lányát siratja egy zalaerdődi házaspár. Kertész Evelint egy jóindulatú daganat eltávolítására vitték a SOTE budapesti klinikájára, a rutinműtét azonban tragikus véget ért.
Megfázással ment körzeti orvosához idén februárban Evelin, az orvos mellkasröntgenre küldte a mindig mosolygós diáklányt. A felvételen árnyékot találtak, a CT daganatot mutatott a mellkas és a szív mögött. Evelint június 14-re írták ki műtétre a Semmelweis klinikán.


– Az operáció előtt megkérdeztem orvos barátaimat, megnyugtattak, hogy az ilyen beavatkozások rutinműtétnek számítanak – mesélte Kertész István, a lány édesapja. – Amikor bementünk a klinikára, azt mondták, hogy sétáljunk még egyet a kislányommal. Így utólag olyan, mintha azt kérték volna, búcsúzzunk el tőle – szipogott az apa, és kövér könnycseppek gördültek végig az arcán. – Evelin az utolsó napra nagyon megkomolyodott. Tartott a műtéttől, de nem mutatta. Nagyon sajnálta, hogy nem lehet ott a nyolcadikos ballagásán, de elfogadta, hogy az egészsége fontosabb.
A szülők legrosszabb álmukban sem gondoltak arra, ami ezután következett. Evelint elaltatták, és 12:45-kor bevitték a műtőbe. Négy óra múlva egy orvos ment oda a lány édesanyjához.
– Az orvos közölte, hogy sajnos Evelin elvérzett, és megkérdezte: kérek-e nyugtatót? – idézte fel a szörnyű pillanatokat Gyöngyi, az édesanya. – Bevallom, nem tudtam felfogni, mit jelent az, hogy elvérzett. Meghalt a kislányom? Annyit még elmondtak, hogy megsértettek egy eret, és ez okozta Evelin halálát – zokogott Gyöngyi.
– Az orvosok összevissza beszéltek. Van, aki azt mondta, hogy egy perccel a baj észlelése után nyitották fel a kislányom oldalát, más 3-4 percről beszél. A műtétet laparoszkópiával végezték, azaz csak egy kis résen bevezetett eszközzel zajlott, kamera segítségével. A zárójelentésen szerepel, hogy Evelin teljesen panaszmentes volt a műtét előtt. A halála után a diagnózisok felsorolásánál szerepel „kezelés során véletlenül előidézett szakítás, érsérülés". Az apa szerint figyelmetlenség vezetett a tervekkel teli lány halálához.
– Nem vágóhídra akartam küldeni a lányomat, megbíztam az orvosokban – mondja az apa. A családot a műhibaperekre szakosodott dr. Ábrahám László ügyvéd képviseli.
– Kétséget kizáróan megsértették a klinikán az elvárható gondosság elvét, ezért elsődlegesen a munkáltató, az egyetem tartozik felelősséggel. A beavatkozást végző orvos felelősségét a BRFK vizsgálja – közölte a Borssal Ábrahám. – A belső vizsgálat még nem zárult le, és a boncolási jegyzőkönyv sem készült el. Amíg ezek meg nem lesznek, nem tudunk nyilatkozni – mondta Kovács Eszter, a Semmelweis Egyetem sajtóreferense. Egy lap úgy tudja: Evelint az a dr. J. Zoltán műtötte meg, akit az interneten több anyuka is dicsér. 
(Bors nyomán)