"Nem a szavak, sokkalta inkább a tettek beszélnek" - így "kommentálta" a Fidesz frakcióvezető-helyettese keddi közleményében a Balázs József fideszes parlamenti képviselő és Juhász Oszkár gyöngyöspatai jobbikos polgármester közötti telefonbeszélgetés ügyét.
"A Fidesznél azt valljuk, hogy nem a szavak, sokkalta inkább a tettek beszélnek. A jövőben Juhász Oszkár is bizonyíthat. A Jobbik frissen megválasztott gyöngyöspatai polgármesterjelöltjének (...) most megadatott a lehetőség, hogy bebizonyítsa, a cigányozáson és zsidózáson kívül más válaszok is adhatóak az ország, esetében egy helyi közösség problémáira" - írta az MTI-hez eljuttatott közleményében Gulyás Gergely.
A cinikus kétharmad frakcióvezető-helyettese szerint "a Jobbik és az általa Gyöngyöspatára vezényelt 'polgárőrség' eddig csak indulatokat korbácsolt a településen" csakúgy, mint "a helyi eseményeket fel- és kihasználó LMP is". Úgy látszik, a Jobbik és az LMP rövid időn belül immáron sokadszor talált egymásra - rágalmazott a gazember, ahelyett, hogy közpénztolvaj bűntársának ügyéről beszélt volna.
A Fidesz azt szeretné - folytatta -, hogy az új gyöngyöspatai polgármester a település problémáit valóban kezelni tudja, "függetlenítve magát pártja szélsőséges ötleteitől". Ha Juhász Oszkár "a Jobbik cigányozásra és zsidózásra korlátozódó politikáján túl is tenni akar Gyöngyöspatáért", abban a térség fideszes országgyűlési képviselője feltétlen segítségére lesz - zárta közleményét Gulyás Gergely, egy szót sem ejtve magáról a kényes kérdésről.
Korábban hasonló esetekben a Fidesz a lehető leghangosabban követelte az ilyen ügyekben lebukott politikusok lemondását.
Korábban írtuk: Lemondásra szólítják fel a pályázati pénzek megvonásával fenyegető fideszes képviselőt
Lemondásra szólítja fel a Jobbik Balázs József fideszes országgyűlési képviselőt, amiért a Heves megyei politikus fenyegetőzött, zsarolt, visszaélt hatalmával.
Mirkóczki Ádám, a Jobbik szóvivője keddi budapesti sajtótájékoztatóján lejátszotta a telefonbeszélgetést, amely közlése szerint a jobbikos Juhász Oszkár, Gyöngyöspata vasárnap megválasztott új polgármestere és Balázs József között zajlott a múlt héten.
A felvételen egyebek mellett az hallható - Balázs József mondatai között -, hogy "forrás oda megy ebben a térségben, akit én jóváhagyok. Akit nem hagyok jóvá, oda nem megy forrás. (...) Ezzel az írással vagy ezekkel a dolgokkal te ezeket a csapokat elzártad magad előtt, ezt vedd tudomásul". Juhász Oszkár felvetette, hogy a szintén jobbikos vezetésű Tiszavasváriban hat beadott pályázatból hatot elnyertek, majd erre hivatkozva azt kérdezte, hogy ha Gyöngyöspatának jobbikos lesz a polgármestere, akkor ez ott nem működhet-e. Balázs József nemmel válaszolt.
Juhász Oszkár azt is mondta, több környékbeli független polgármester panaszkodott arra, hogy ha nem működnek együtt Balázs Józseffel úgy, ahogyan ő azt elvárja, "akkor nem lesz úgy fejlesztési pénz". A felvételen erre az a válasz hallható, hogy "így van", "a sikernek a záloga az együttműködés".
A szóvivő egy megvágott hangfelvételt mutatott be, ám hozzátette, hogy ez nem változtatja meg a teljes, vágatlan beszélgetés értelmét.
Mirkóczki Ádám azt mondta, Balázs József hívta fel Juhász Oszkárt azért, mert sérelmezett egy a gyöngyöspatai időközi választással kapcsolatos jobbikos kampánykiadványt. "Juhász Oszkárt egyébként március óta folyamatosan fenyegetik, zsarolják fideszes körökből" - folytatta a szóvivő, aki ezzel magyarázta, hogy a politikus az utóbbi időkben "védelemből" diktafonnal rögzítette a beszélgetéseit.
A telefonbeszélgetéssel kapcsolatban Mirkóczki Ádám azt a kérdést tette fel: "ott tartunk már, mint egy dél- vagy közép-amerikai banánköztársaság, hogy egy-egy politikus kiskirály a saját választókerületében, és ő dönti el, hogy milyen pályázati vagy fejlesztési pénzek hova kerülhetnek?"
Balázs József méltatlanná vált parlamenti mandátumára, ezért le kell mondania, ha pedig ezt nem teszi meg, a Fidesznek kell kényszerítenie őt erre - összegezte a szóvivő, aki felidézte: 2006-ban az MSZP-s Veres János "hasonlóképpen fenyegetett térségbeli önkormányzatokat". Akkor "Deutsch Tamás és Szijjártó Péter hangosan követelte Veres János visszahívását" - tette hozzá.
Az LMP is lemondatná
Az LMP véleménye szerint a fideszes Balázs József méltatlanná vált a képviselői mandátumra, ha nem tudja hitelt érdemlően cáfolni egy telefonbeszélgetés során elhangzott állításait.
Az LMP Heves megyei szervezete közleményében botrányosnak nevezi a beszélgetést. Hozzáteszik, azzal együtt, hogy a Jobbiknak a "kisebbségi és többségi társadalom közötti szakadék mélyítését célzó, az etnikai feszültségszítást szolgáló politikáját" elfogadhatatlannak és rendkívül károsnak tartják, az LMP-nek kötelessége kiállni "a gyöngyöspatai polgárok érdekeiért, politikai szabadságjogaik védelméért, és a korrekt politikai verseny szabályainak betartásáért".
A párt a helyzetet ismerősnek nevezi, mert mint írják, még lehet emlékezni Veres János és Lamperth Mónika szocialista politikusok nyilvánosságra került hasonló tartalmú kijelentéseire, amelyek szerint az MSZP támogatottságától függ egyes települések pályázatainak elbírálása.
Hozzáteszik, hogy a Fidesz akkor lemondásra szólította fel Veres Jánost. Az LMP bízik benne, hogy a kormánypárt a jelenlegi helyzetben nem változtatja meg korábbi elvi álláspontját, nem próbálja kimosdatni Balázs Józsefet, és konzekvens módon eljárva saját képviselőjét is lemondásra szólítja fel - áll a közleményben.
A vágatlan hangfelvétel:
Korábban írtuk: Hangfelvétel bizonyítja Juhász Oszkár igazát: a fideszes képviselő a lehető legegyértelműbben tudtára adja, hogy "elzárta a csapokat", s aki őt kritizálja, az ne számítson fejlesztési (köz)pénzekre, mert "a siker kulcsa az együttműködés":

Juhász Oszkár
Korábban írtuk: A Jobbik Gyöngyöspatán legyőzte a Fideszt, ennek pedig országos folyamatokat kell elindítania – értékelte Vona Gábor Jobbik-elnök hétfőn azt, hogy a vasárnapi időközi polgármester-választást jelöltjük, Juhász Oszkár nyerte. Juhász Oszkár a sajtótájékoztatón azt mondta: a közbiztonság helyreállítása érdekében az érpataki, valamint a tiszavasvári modellt tartja követendőnek Gyöngyöspatán.
Vona Gábor, a Jobbik elnöke szerint Gyöngyöspatán a magyar emberek és az igazság győzött „a pintéri arrogancia, az orbáni nemtörődömség, a véderős primitívség és az amerikai gyomorforgató részvétellel szemben”.
A Jobbik elnöke mérföldkőnek nevezte pártja a Heves megyei településen elért győzelmét. Azt mondta: az eredménnyel okafogyottá vált az egyenruhás bűnözés kivizsgálására létrehozott parlamenti bizottság, ezért annak feloszlatására szólította fel a kormányoldalt. Ehelyett szerinte a Jobbik javaslatára, a cigány-magyar együttélést vizsgáló bizottság felállítására lenne szükség.
Hozzátette: újra napirendre kell venni „a magyar társadalom önvédelmi reakciójaként létrejövő szervezetek ügyét”, a Magyar Gárdáét és a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesületét, a gyöngyöspataiak ugyanis ezek jelenlétének dacára mondtak igent a Jobbik jelöltjére. Arra a kérdésre, hogyan győzhette le a Jobbik a Fideszt, ha fideszes jelölt nem indult, Vona Gábor azt felelte: volt fideszes jelölt, a nagyobbik kormánypárt egy olyan jelöltet támogatott, amelyről mindenki tudta, hogy fideszes.
Juhász Oszkár azt mondta: a közbiztonság helyreállítása érdekében a tiszavasvári modellt tartja követendőnek, vagyis egy a rendőrséggel megállapodást kötő, jogszerűen működő településőr szervezetet hozna létre Gyöngyöspatán. A béke, a rend és a nyugalom uralkodott az alatt a két hét alatt, amíg a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület a településen járőrözött – mondta Juhász Oszkár, hozzátéve: semmi nem árnyékolta be a cigány-magyar viszonyt. Elmondta azt is: a szociális problémákat az érpataki példa alapján oldaná meg, a többi közt bevezetné a szociális kártyát és azokat támogatná, akik tenni akarnak a közösségért, nemre, bőrszínre, korra vagy világnézetre tekintet nélkül. Hozzátette: a romboló tevékenységet azonban szankcionálná.
Juhász Oszkár arról is beszámolt: már tárgyal olyan befektetőkkel, akik a megválasztásához kötötték a településre érkezésüket, róluk azonban egyelőre nem árult el részleteket, csak annyit közölt: külföldi és magyar befektetők egyaránt vannak közöttük, olyanok, „akik nem Magyarország gyarmatosításán tevékenykednek”. A politikus azt mondta, hogy Balázs József, a térség fideszes országgyűlési képviselője telefonon megfenyegette, hogy Gyöngyöspata nem fog pályázati pénzeket nyerni a Jobbik vezetése alatt.
Balázs József szerint ő nem mondott ilyet
Visszautasítja Balázs József fideszes parlamenti képviselő, hogy megfenyegette volna a jobbikos Juhász Oszkárt, Gyöngyöspata új polgármesterét pályázati pénzekkel kapcsolatban.
Juhász Oszkár a Jobbik-elnök Vona Gáborral közös hétfői budapesti sajtótájékoztatón azt mondta, Balázs József, a térség fideszes országgyűlési képviselője telefonon azzal fenyegette meg őt, hogy Gyöngyöspata nem fog pályázati pénzeket nyerni a Jobbik vezetése alatt. Balázs József képviselő visszautasította Juhász Oszkár állítását. Kifejtette: az elmúlt napokban Juhász a Jobbik polgármesterjelöltjeként felhívta őt, és arra kérte, hogy vegyen részt a választási kampánygyűlésén. Erre - mint felidézte - nemmel válaszolt, emlékeztetve a jobbikos indulót, hogy a Fidesznek nincs polgármesterjelöltje a településen. Hozzátette ugyanakkor azt is, hogy az időközi választás után országgyűlési képviselőként azzal kíván együtt dolgozni, akinek bizalmat szavaznak a gyöngyöspataiak. Fenyegetés nem történt - jelentette ki. Emellett - folytatta - hangot adott azon véleményének, hogy nem tartja szerencsésnek azokat a kijelentéseket, amelyek a Jobbik-jelölt kiadványaiban "negatív színben tüntették fel őt, rágalmazók voltak".
Balázs József szólt arról is, hogy a kormányváltás óta Gyöngyöspata három európai uniós projekt lehetőségét nyerte el. Hozzátette, jelenleg is azon dolgozik, hogy öt egymással szomszédos település - köztük Gyöngyöspata - közösen megvalósíthasson egy energiagazdálkodási, -hatékonysági EU-projektet. A fideszes politikus úgy fogalmazott, ha Juhász Oszkár Gyöngyöspatáért akar dolgozni, akkor annak nem az az útja, hogy a megválasztott országgyűlési képviselőt rágalmazza a kampányban. Nem engedhető meg, hogy Gyöngyöspata térségében fölénybe kerüljön a Jobbik politikájának gyűlöletkeltő jellege - hangsúlyozta.
(MTI nyomán, hangfelvétel: Barikád)
Kapcsolódó: