A köztársaságra, a demokráciára és a jogállamiságra (vagyis minden fölöslegesre, csak nem a Szent Koronára) esküdtek és mozgalmat alapítottak az MTV-nél három hete éhségsztrájkolók és szimpatizánsaik a Kossuth téren a tisztességes közmédia érdekében szervezett komédián.
"Magyar Köztársaság 1989-2011" - ezzel a gyászlobogóval temették a harmadik köztársaságot a tisztességes közmédia érdekében, a demokrácia védelmében tartott szombat esti tüntetésen a Kossuth téren. Nagy Navarro Balázs és Szávuly Aranka tévés szakszervezeti vezetők többek között Tamás Gáspár Miklós bolsevik filozófussal, Iványi Gábor metodista (cigány)fajvédővel és a himnuszgyalázó Dopemannal közösen léptek fel; bejelentésük szerint részt vesznek a január 2-i ellenzéki tüntetésen is az Operaháznál, 3-án pedig a Turul szobornál demonstrálnak.
- Nem hagyjuk, hogy elvegyék tőlünk a közintézményeket és a közmédiumokat - mondta az ezres nagyságrendű (a Kossuth szobortól az országzászlóig álló) tömeg előtt Nagy Navarro Balázs, indoklása szerint ezért alapították meg a Tiszta Kezek Mozgalmát. "Miért választjuk a megalkuvást? Ne tűrjük, ne tűrjétek, ne hagyjuk!" Érvelése szerint megszűnt az igazi közszolgálati média: a mostani közmédia a regnáló hatalom szócsövévé silányult, amire csak egy alternatív közmédia rendszer lehet a válasz.
Tamás Gáspár Miklós filozófus beszédében szintén megállapította a köztársaság halálának beálltát, egyúttal a negyedik köztársaság megteremtését jelölte ki célként. A negyedik köztársaságban szerinte a jobboldali médiumokat nem fogják elhallgattatni, ahogy a Fidesz és a KDNP "utódpártjait" sem, sőt - némi türelmi idő után - a negyedik respublikában egyszer még a Fidesz is hatalomra kerülhet. Ami Orbán Viktort illeti, ő a TGM által felrajzolt utópiában egy "sikeres és elégedett székesfehérvári ügyvéd, valamint a labdarúgószövetség főtitkára lesz".
(Nol nyomán)