"Mindig közvetítő szerepre vágytam." Ezzel a Göncz Árpád-idézettel a címében rendezett konferenciát a volt köztársasági elnök 90. születésnapja tiszteletére a Republikon Intézet. Az író-politikusról a "rendszerváltó pártok" három képviselője, Katona Tamás MDF-es, Kósa Lajos fideszes és Pető Iván SZDSZ-es politikus beszélt.
A konferencia kezdetén lejátszották Göncz Árpád videoüzenetét, mivel a volt államfő egészségi állapota nem tette lehetővé, hogy eljöhessen. A harmadik Magyar Köztársaság első elnöke - aki 1990-től 2000-ig töltötte be ezt a tisztséget - azt mondta, nagyon örül, de meg is lepte a köszöntés, hiszen eszébe sem jutott, hogy még érdekes lehet a személye. Göncz Árpád szólt arról is, hogy életének egyetlen szakasza sem volt rossz, hiszen még a börtönben is olyan emberek társaságában lehetett, akiket tisztelt.
Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke szerint Göncz Árpád "úgy élt és él jelenleg is mindenki fejében, mint nagyon kedves, laikus, civil attitűddel rendelkező értelmiségi". Hozzátette: első köztársasági elnökként "megnyerő személyiségével szerzett népszerűséget".
Azt mondta: a volt köztársasági elnök attól hiteles ma is, hogy nincs olyan érzésünk, mintha "valami svindli lenne a dologban". Az egykori államfő "már zavarba ejtően volt önmaga", ami "hatalmas teljesítmény egy ilyen hosszú politikai karrier esetén" - tette hozzá Kósa Lajos.
A fideszes politikus kiállt amellett, hogy a köztársasági elnöknek lehessen politikai véleménye. Kósa Lajos szerint Göncz Árpádot a "történelmi leckében a pozitív szereplők" közé fogják sorolni.
Pető Iván, az SZDSZ egykori elnöke szerint a rendszerváltás óta nem volt Göncz Árpádhoz hasonló népszerűségű politikus Magyarországon.
Az SZDSZ egykori elnöke szerint 1989-ben senki sem akart erőszakos rendszerváltást, csak a "későn ébredő magyarok akartak forradalmat".
Katona Tamás egykori MDF-es politikus megfogalmazása szerint Göncz Árpádot börtönben lehetett tartani, kézben kevésbé. Az Antall-kormány egykori külügyi államtitkára hozzátette: követendő példa lett Göncz Árpád rokonszenves viselkedése.
A Göncz Árpád 90. születésnapja tiszteletére rendezett konferencián több volt SZDSZ-es politikus vett részt hallgatóként, mások mellett Horn Gábor volt ügyvivő, Ikvai-Szabó Imre egykori főpolgármester-helyettes, Világosi Gábor korábbi belügyi államtitkár és Bálint György volt SZDSZ-es képviselő is, akit Bálint gazdaként ismer a közvélemény.
(MTI nyomán)
Frissítés: Íme az "új ország", a 2/3-os fülkeforradalom utáni állapotok: Kósa Petőékkel dicsérgeti Gönczöt:

(Kép: MTI)