Indoklás nélkül leváltotta Polt Péter legfőbb ügyész tisztségéből Falvai Zsoltot, a Budapesti Nyomozó Ügyészség (BNYÜ) vezetőjét – derül ki az ügyészségi közlöny idei első kiadásából. Falvait, aki Képíró Sándor perében a a vádat képviselte, a Fővárosi Főügyészséghez (FF) helyezték át.

A BNYÜ a jeruzsálemi Simon Wiesenthal Központ nyomására emelt vádat a 97 esztendős Képíró Sándor volt csendőr százados ellen az 1942-es újvidéki razziában játszott állítólagos szerepe miatt. A vádat Falvai képviselte, a Fővárosi Bíróság első fokon bizonyítottság hiányában felmentette az idős férfit, aki néhány nappal az ítélethirdetés után elhunyt. A vád legfőbb "bizonyítékait" a szakértők és a bíróság is értékelhetetlennek minősítette.
Eközben kiderült: a Wiesenthal Központ és Falvai között túlontúl szoros kapcsolat alakult ki (Képíró Sándor ügyvédje egyenesen arról beszélt, hogy "Zuroff bejáratos az ügyészségre, mintha ott lenne a második irodája" - a szerk.). Például az egyik tanú kihallgatását a központ javaslatára kezdeményezte a vezető ügyész. A Wiesenthal Központ vezetője, Efraim Zuroff beismerte: Falvaitól még a hivatalos bejelentés előtt megtudta, hogy az ügyészség fellebbezni fog az elsőfokú ítélet ellen.
Falvai Zsoltnak kétes szerepe volt a 2006. őszi rendőri bűncselekmények sikertelen föltárásában is. Az ő vezetése alatt a BNYÜ alig néhány olyan rendőrt volt képes azonosítani, aki részt vett a törvénytelenségekben.
(MNO nyomán)
Kapcsolódó: