A Jobbik szerint Horváth János fideszes országgyűlési képviselőnek le kellene mondania mandátumáról a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetségének keddi megemlékezésén elhangzott mondatai miatt - közölte szerdán az MTI-vel Novák Előd, az ellenzéki párt alelnöke.
A MEASZ kedden a gellérthegyi Szabadság-szobornál arról emlékezett meg, hogy Magyarországon 67 éve, április 4-én ért véget a második világháború és a "fasiszta-nyilas diktatúra". Az egybegyűltek előtt a MEASZ felkérésére Horváth János parlamenti képviselő, az Országgyűlés korelnöke mondott beszédet. A kilencvenéves politikus, aki részt vett a "nemzeti antifasiszta ellenállásban", majd az 1945-ben megalakuló nemzetgyűlés tagja lett, az egybegyűltek előtt az "összefogás fontosságát" hangsúlyozta.
Úgy fogalmazott, hogy 1945-ben eljött, amit "felszabadulásnak gondoltunk, reméltünk (...) és sokunk számára valóban felszabadulás volt", ami után Magyarország elkezdte a saját életét élni, amíg annak a Szovjetunió, Sztálin diktatúrája véget nem vetett. Novák Előd szerint ugyanakkor az egész rendszerváltás egyik alaptétele volt, hogy a korábban felszabadításként emlegetett esemény tulajdonképpen megszállás volt.
Éppen ezért a Jobbik szerint Horváth János szavai elfogadhatatlanok és méltatlanok egy országgyűlési képviselőhöz, ezért inkább le kellene ezek után mondania - vélte a Jobbik alelnöke.
(MTI nyomán)