A Nagy Gén Diagnosztikai és Kutatási Kft. elhatárolja magát a megkülönböztetés minden formájától, továbbá sajnálja, hogy a "tudományosan megalapozott génvizsgálatot egyes személyek tévesen, rossz szándékkal használnak fel". A cég azt követően adott ki közleményt, hogy a napokban a "sajtóban elterjedt információk szerint" munkatársaik "genetikai szakértői leletben rögzítették a Jobbik egyik tagjáról, hogy nem rendelkezik cigány és zsidó genetikai génváltozatokkal".

A Nagy Gén Kft. mindenféle megkülönböztetést elutasít - közölte Nagy Zsolt, a társaság ügyvezető igazgatója a cég közleményében. A vizsgálatot etikai okokból nem tagadhatták meg, és nem volt joguk megítélni, hogy a képviselő a vizsgálati eredményét milyen célra használja fel - tette hozzá.
Nagy Zsolt szerint a genetikai vizsgálatok eredeti célja, hogy betegségek hajlamosító tényezőit állapítsa meg, illetve családfavizsgálatra is alkalmas, hiszen az egyes népcsoportokra jellemző genetikai mintázat egyre ismertebb a tudomány számára. Így egy DNS-mintából nagy valószínűséggel meg tudják állapítani az adott személy szem-, hajszínét és nemét is. Azonban a lelet a vizsgáló szakértő kivonatolt szakvéleményét tartalmazza, nem a teljes, részletes vizsgálati eredményt.
Az igazgató közölte, a genetikai vizsgálat önmagában nem ad teljes és precíz képet a családfáról, ezért további tanácsadás szükséges a vizsgálatokkal kapcsolatban. "Elnézést kérünk, hogy a leletben nem fogalmaztunk precízebben, hiszen azzal elkerülhettük volna, hogy az illető tévesen használja a genetikai szakértői leletét. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy ez a jövőben ne fordulhasson elő" - írta Nagy Zsolt.
Az Index hétfőn írt arról, hogy az eredetileg "egy szélsőjobboldali honlapon" (ha a kedves olvasó ezzel az MTI-s kifejezéssel találkozik, tudhatja, hogy a Kuruc.infóról van szó - a szerk.) megjelent információk szerint egy Jobbik-tag a Nagy Géntől megrendelt genetikai vizsgálattal igazolta, hogy "nincs benne cigány vagy zsidó vér sem".
Bálint Bálint László, a Debreceni Egyetem Klinikai Genomikai Központjának adjunktusa az Indexnek úgy nyilatkozott: a dokumentum kiadóját szerinte az Orvosi Kamara elé kellene vinni, mert a szakma jó hírnevét veszélyezteti működése. Kulcskérdés még az ügy szempontjából, hogy a Nagy Gén vizsgálatait végző orvosnak milyen szakképesítése van, a papíron ugyanis ki van takarva a vizsgálatot végző orvos neve. Ilyen jellegű munkát azonban csak humán molekuláris genetikai és ráépített laboratóriumi medicina szakképesítéssel lehet végezni - tette hozzá.
Az adjunktus az üggyel kapcsolatban továbbá elmondta: abból, hogy valakinek hiányzik egy népcsoportra jellemző genetikai génváltozata, még nem következik, hogy az őseinél is hiányzott, illetve ez a tény nem zárja ki egy népcsoporthoz való tartozását. Az adjunktus hangsúlyozta: eleve nincsen speciális zsidó gén, ahogyan magyar sem.
A portálon hétfőn megjelent Benedek Tibor, háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó, a Nagy Gén Kft. egyik tulajdonosa reakciója is az üggyel kapcsolatban, akit - mint fogalmazott - sokkolt a sajtóban terjedő génvizsgálati botrány. "A Nagy Gén Diagnosztikai és Kutatási Kft. tevékenységétől, különösen pedig a mostani ügyben napvilágra került genetikai igazolástól a leghatározottabban elhatárolódom. Emellett - az eddigiekben is inkább csak jelképesnek mondható - cégtulajdonosi státuszomat a lehető legrövidebb időn belül megszüntetem a vállalkozásban" - közölte Benedek Tibor.
Az egyik blog szerint a jelenleg Olaszországban játszó Benedek Tibor olimpia bajnok vízilabdázó, nagyapja 1938-ban a zsidótörvények miatt kényszerült évekre félbehagyni színészi pályafutását.
(MTI nyomán - bár talán a Talmudista Iroda gyakorlata alapján csak annyit kellene írnunk a forrásmegjelöléshez, hogy "egy hírügynökség", ugyanis, amint fent látható, ők sem bajlódnak a forrásmegjelöléssel. Ugyanígy egyszerűen ellopta a lenti kapcsolódó anyagunkban található dokumentumot a Népszabadság Online és a Hír24, ezzel szemben az Index korrekt módon megnevezte a forrást - ahogy mi is tesszük valamennyi fent említett sajtóorgánum esetében is.)