Szülők, diákok, pedagógusok, valamint a Jobbik Magyarországért Mozgalom képviselői tiltakoztak kedden az ellen, hogy a Hit Gyülekezete vehesse át a város két középiskolájának működtetését.
A jobbikosok demonstrációján több mint ötvenen vettek részt a Városháza előtt, ahol Galambos István, az ifjúsági tagozat szervezője adott hangot tiltakozásuknak az ellen, hogy a városvezetés a teljes középiskolai hálózatot átadná. Úgy fogalmazott, hogy nem az egyházi fenntartással, hanem a Hit Gyülekezetével van problémájuk. Mint mondta, a bizniszszekta uszít a magyarság ellen.
Zoom
Orbán Imre megyei alelnök leszögezte, hogy a Jobbik elfogadhatatlannak tartja, hogy a Hit Gyülekezete oktatási intézményeket vegyen át az országban. Az egyik érintett középiskola, a Bródy előtt közel háromszáz diák, szülő és pedagógus gyűlt össze. Többen transzparensekkel érkeztek, például „A diákok véleménye senkit sem érdekel?” és „Ne hagyjátok a templomot, s az iskolát!” felirattal. A szülőket képviselve Gellén László nyilvánított véleményt, mondván, hogy felháborító anyagi okok miatt átadni az intézményt, amely szellemi központja a városnak.
Beszédét taps szakította félbe, amikor arról szólt, hogy fenntartó váltás esetén sok szülő elviszi más iskolába a gyermekét, hiszen akikkel beszélt, azok mindannyian ellenzik a váltást. Csipszer Mónika, a Szülői Munkaközösség képviselője elmondta a sajtónak, hogy eddig több mint hatszáz aláírás gyűlt össze csak a szülőktől a Bródyban, ahol több mint ötszáz diákot tanítanak, akik pedig szintén gyűjtik az aláírásokat. A munkaközösséget hétfőn szavaztatták meg, nyolc ellenvetés, egy elfogadás és egy tartózkodás volt a voksolás eredménye.
Cserményi Zsombor a diákokat képviselve kért szót a demonstráción. Nehezményezte, hogy váltás esetén sok tanulónak más, vidéki iskolákba kell járniuk, állami alternatíva nem lévén majd a városban. Ők azonban továbbra is bródys diákok szeretnének lenni. Paksi Zoltán tanár úgy vélte, az ajkaiak gyökerei sérülnek, ha nem járhatnak a Bródyba a diákok. Ezért a végsőkig ellenállnak ennek a tervnek. Hozzátette, hogy a pedagógusok kedden szavaznak, meglátása szerint kétharmaduk a váltás ellen van, akárcsak a diákok nyolcvan százaléka. Sőt szolidaritást vállalnak a másik két érintett iskolával, a Bercsényivel és a Bánkival. A demonstrációt követően a résztvevők petíciót szerettek volna átnyújtani a polgármesternek, ő azonban nem tartózkodott a hivatalban, más pedig nem kapott felhatalmazást az irat átvételére.
Mint korábban arról hírt adtunk, az ajkai képviselő-testület előzetesen döntött arról, hogy anyagi okok miatt átadná a Hit Gyülekezetének a két iskolát magában foglaló szakképző intézményt és a Bródy gimnáziumot. Schwartz Béla polgármester azonban úgy nyilatkozott, hogy az átadás egyebek mellett csak abban az esetben lehetséges, ha a szülők és pedagógusok többsége is úgy akarja.
(Napló-Online nyomán)