Feltartóztatták Korondon román rendőrök Lukács Csabát, a Nyirő József erdélyi író újratemetéséért felelős kommunikációs vezetőt, valamint a vele együtt utazó Kovács Tamást, az MTI fotóriporterét szombaton.

Kovács Tamás elmondta, hogy a marosvásárhelyi repülőtérről taxival utaztak tovább a vasárnapra tervezett újratemetés helyszínére, Székelyudvarhelyre.
Korond - a Székelyudvarhelytől mintegy 26 kilométerre északnyugatra fekvő, Hargita megyei falu - előtt magyar idő szerint délután két óra előtt pár perccel állították meg a taxit rendőrök. Ellenőrizték a taxis és a két utas személyazonossági iratait, majd azt kérték, hogy nyissák fel a kocsi csomagtartóját, mert ellenőrizni akarják a csomagokat.
Ezt Lukács Csaba megtagadta, ezért a rendőrök közölték, hogy kábítószer-csempészet gyanúja miatt bekísérik a rendőrségre, s ott megvárják a csomagok átvizsgálásához szükséges hivatalos engedélyt.
Lukács Csaba és az MTI fotósa a taxival együtt jelenleg a korondi rendőrség udvarán várakozik. Útlevelüket visszakapták mindketten, de az ellenőrzésig nem távozhatnak sehova.

Lukács Csaba a korondi rendőrség udvarán
A korondi rendőrök tájékoztatása szerint az ügyet a csíkszeredai rendőrség szervezett bűnözés elleni osztálya veszi át, s már el is indult a kijelölt osztag.
Frissítés1: A Hargita megyei prefektúra felfüggesztette az újratemetési engedélyt
Hargita megye prefektusa szerint felfüggesztették Nyirő József erdélyi magyar író újratemetési engedélyét, amelyet a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal bocsátott ki.
Augusta Cristina Urzica szombaton közölte, hogy a prefektúra megtámadta az engedélyt a közigazgatási bíróságon. A prefektus, azaz a közigazgatási törvényesség ellenőrzésére hivatott kormánymegbízott kijelentette, hogy a prefektúra felfüggesztettnek tekinti az engedélyt, amíg a bíróság nem dönt a dokumentum törvényességéről.
Mircea Dusa parlamenti kapcsolatokért felelős miniszter korábban kijelentette: léteznek olyan elemek, amelyek azt bizonyítják, hogy a temetkezési engedély semmisnek minősül.
Frissítés2: Lukács kegyeleti okokra hivatkozva nem engedte felnyitni az urnát, jelenleg is folyik kihallgatása
A korondi rendőrségen átkutatták Lukács Csaba, a Nyirő József erdélyi író újratemetéséért felelős kommunikációs vezető csomagjait szombaton késő délután, s egy urnát találtak benne - közölte Filip Gheorghe, a Hargita megyei rendőrség szóvivője. Az urnát Lukács kegyeleti okokra hivatkozva nem engedte felnyitni.
Lukács Kovács Tamással, az MTI fotóriporterével együtt taxival utazott a marosvásárhelyi repülőtérről Székelyudvarhelyre, amikor Korondon kora délután feltartóztatta és igazoltatta őket a rendőrség.
A csomagok átkutatására a román főügyész adott engedélyt, miután Lukács Csaba nem engedélyezte az autó csomagtartójának, illetve poggyászának ellenőrzését.
A hírt megerősítve Kovács Tamás elmondta, hogy Lukács Csaba kegyeleti okokra hivatkozva nem engedélyezte az urna felnyitását. A rendőrségen már kihallgatták a taxisofőrt, s jelenleg Lukács kihallgatása folyik.
(MTI nyomán)
Frissítés3: Üres volt az urna, Lukács hülyét csinált a bocskoros rendőrökből. "Nyirő Józsefet nem a csomagtartóban kell keresni, hanem az emberek szívében"
Üres urna volt a Nyirő József újratemetéséért felelős kommunikációs vezető csomagjában, amelyet szombat délután a román rendőrség felnyitott. Ezt Lukács Csaba közölte szombaton az MTI-vel.
A kommunikációs vezető tájékoztatása szerint az üres urna utaztatása "egy figyelemfelkeltő gesztus volt."
Hozzátette: arra akarta felhívni a figyelmet, hogy nem illik hajtóvadászatot folytatni emberi hamvak után Romániában.
Lukács Csaba úgy fogalmazott: Nyirő Józsefet nem a csomagtartóban kell keresni, hanem az emberek szívében.
(MTI)
Frissítés4: Öt és fél óra veszteglés után elengedték a korondi rendőrségről Lukács Csabát
Öt és fél óra veszteglés után elengedték a korondi rendőrségről Lukács Csabát, a Nyirő József erdélyi író újratemetéséért felelős kommunikációs vezetőt és Kovács Tamást, az MTI fotóriporterét szombaton kora este, s már folytatják útjukat Székelyudvarhelyre.
Lukács Csabát kihallgatták a rendőrségen, miután a román főügyészi engedéllyel átkutatott csomagjaiban találtak egy urnát.
Lukács előbb kegyeleti okokra hivatkozva nem engedélyezte az urna kinyitását, majd a kihallgatáson már ragaszkodott annak felnyitásához. Az urna üres volt, így okafogyottá vált minden eljárás, s szabadon engedték Lukács Csabát és Kovács Tamást.
Az MTI-nek adott nyilatkozatában Lukács Csaba elmondta, hogy az üres urna utaztatása "egy figyelemfelkeltő gesztus volt". Arra akarta felhívni a figyelmet, hogy nem illik hajtóvadászatot folytatni emberi hamvak után Romániában.
(MTI)
A szőröstalpúak "fasiszta filozófiával kapcsolatos szimbólumokat" kerestek
Korábban írtuk:
Feltartóztatták Korondon román rendőrök Lukács Csabát, Nyirő József erdélyi író újratemetéséért felelős kommunikációs vezetőt szombaton.
Lukács Csaba, aki úton volt a vasárnapra tervezett újratemetés helyszínére, Székelyudvarhelyre, az MTI-nek csak annyit tudott mondani, hogy rendőrök feltartóztatták.
Egyelőre nem tudni, hogy mi az oka a rendőri intézkedésnek.
(MTI)