Hargita megye prefektusi hivatala kérni fogja a Nyirő József nevére kibocsátott temetkezési engedély semmisségének megállapítását - közölte a román kormány parlamenti kapcsolatokért felelős minisztere. Az Agerpres hírügynökség jelentése szerint Mircea Dusa miniszter pénteken este újságíróknak elmondta: személyesen járt Székelyudvarhelyen, hogy áttanulmányozza azokat a dokumentumokat, amelyek alapján a polgármesteri hivatal pénteken kibocsátotta a temetkezési engedélyt Nyirő József nevére.

Mircea Dusa, a fontoskodó oláh
"Megállapítottam, hogy léteznek olyan elemek, amelyek azt bizonyítják, hogy a temetkezési engedély semmisnek minősül, és még ma (pénteken) este Hargita megye prefektusi hivatala kérni fogja a temetkezési engedély semmisségének megállapítását" - jelentette ki Mircea Dusa, aki korábban Hargita megye prefektusi tisztségét töltötte be. Hozzátette: "nem hiszi, hogy a magyar állam tovább feszíti a húrt" Nyirő József újratemetésének ügyében anélkül, hogy a román állam beleegyezésével rendelkezne.
A miniszter, aki pártja szászrégeni polgármesterjelöltjének kampányrendezvényén vett részt péntek este és ekkor nyilatkozott újságíróknak, úgy vélte, a kampányelemeket ki kell iktatni a probléma megoldásából, és az EU két tagállamához méltó módon diplomáciai úton kell megoldani a nézeteltéréseket.
Kijelentette azt is, számára világos, hogy Kövér László, az Országgyűlés elnöke kampánykörúton vesz részt Erdélyben azzal a céllal, hogy szavazásra ösztönözze az autonómia híveit. "Én Hargita megyei vagyok, és tudom, hogy valamennyi választási kampányban előkerült egy-egy ilyen bomba, amely arra volt hivatott, hogy lázba hozza, és mozgósítsa a magyar választókat" - tette hozzá Mircea Dusa.
A szervezők továbbra is úgy készülnek, hogy megtartják Nyirő József újratemetését vasárnap, annak ellenére, hogy Hargita megye prefektusi hivatala az egyik román miniszter szerint kérni fogja a kibocsátott temetkezési engedély semmisségének megállapítását. - közölte Lukács Csaba, az újratemetés kommunikációs vezetője szombaton.
Lukács Csaba, aki úton van az újratemetés helyszínére, azt mondta: információi szerint egy szám szerepel rosszul a dokumentumban. A szervezők helyesen és a megfelelő adatokkal nyújtották be a kérelmet - szögezte le. A vonatkozó jogi rendelkezés szerint, ha a kérelem beadója helyesen tölti ki a dokumentumokat, de a hivatal hibázik, az nem halasztó hatályú - tette hozzá.Ilyenkor ezt a hivatalnak kell rendeznie - jelentette ki a kommunikációs vezető, hozzátéve, hogy egy jogállamban a hivatal hibája miatt az ügyfél nem szenvedhet kárt.
Lukács Csaba rámutatott, hogy Romániában is munkaszüneti nap van, és az engedélyt a Hargita megyei közigazgatási bíróság semmisítheti meg. Azt elképzelhetetlennek tartja, hogy a bíróság egy nap alatt befogadja a kérelmet, lefolytassa az eljárást és döntést is hozzon.
(MTI nyomán)
Kapcsolódó: