Az Európai Parlamentnek (EP) határozatban kell kimondani, hogy "a nácik a holokauszt részeként törekedtek a romák és szintik kiirtására", és a testületnek fel kell szólítani az uniós tagállamokat és az érintett, EU-val szomszédos országokat, hogy vezessék be a roma holokauszt emléknapját - áll a "legtekintélyesebb európai roma polgárjogi aktivisták" Roma Bölcsek elnevezésű testületének szombaton Berlinben bemutatott petíciójában.
A "Roma Bölcsek" a Reichstag - a német törvényhozás alsóháza, a Bundestag épületének - tőszomszédságában 2004 óta befejezetlenül álló emlékműnél tartott demonstráción ismertették a kezdeményezést. A német fővárosban működő "magyar" kulturális intézet, a Collegium Hungaricum Berlin (CHB) támogatásával (!) megrendezett tüntetés részvevői felszólították a döntéshozókat, hogy tegyenek meg mindent "a nácizmus roma és szinti áldozatainak" emléke előtti tisztelgésre hivatott alkotás befejezése érdekében. Hangsúlyozták: a legnagyobb európai etnikai kisebbségnek "a náci uralom bukása óta is az üldöztetés a sorsa, e helyzet megváltoztatásához pedig az EP kiállására is szükség van".
Hans Caldaras svédországi "roma zenész, író és aktivista", a testület egyik tagja a félkész emlékműnél elmondott beszédében egyebek között hangsúlyozta: a "roma holokauszt" fogalma a kilencvenes évekig szinte teljesen ismeretlen volt, és még mindig nem tudni pontosan, hogy hány "romát és szintit" gyilkoltak meg származásuk miatt a "nácik", mert már azelőtt is kitaszított, az állampolgárságtól megfosztott és a nyilvántartásokból "örökre kitörölt" népcsoport voltak, hogy deportálták őket. Egyes becslések 500 ezer körülire teszik az áldozatok számát, de "az is meglehet", hogy kétmillió "roma és szinti pusztult el a haláltáborokban".
Ezzel kapcsolatos cikkeinket lásd itt:
Caldaras kiemelte: a háború után elkezdődött "egy másfajta holokauszt", amely az Európát elborító gazdasági válságban minden eddiginél rettenetesebb szakaszba érkezett. A válság hatására elindult bűnbakképzési folyamatok miatt "könnyen ismét a harmincas, negyvenes évek Európájában találhatjuk magunkat" - mondta.
Nicolae Gheorghe romániai "roma polgárjogi harcos, szociológus" beszédében kiemelte: 1945-ben véget ért "a forró háború", 1989-90-ben pedig sikerült lezárni a hidegháborút, a "romák és szintik elleni láthatatlan háború" viszont még mindig tart. A megbékélés első lépése lehetne a hányattatott sorsú emlékmű befejezése, és az, ha az EP közbenjárására valamennyi érintett országban bevezetnék a "roma holokauszt emléknapját", és "elismernék, hogy a nácik ugyanolyan eszközökkel és ugyanazzal a céllal - a népcsoport kiirtásának szándékával - üldözték a romákat és szintiket, mint a zsidókat" - mondta a tüntetésen, amelyen mintegy százan vettek részt (tehát gyakorlatilag a felszólalók szűkebb családja - a szerk.).
A "Roma Bölcsek" a szombati akcióval léptek először a nyilvánosság elé. A testület a budapesti központú Európai Roma Kulturális Alapítvány (ERCF) kezdeményezésére alakult meg.Hálásan köszönjük nekik...
A berlini emlékművet Dani Karavan, a tájba besimuló alkotásairól ismert izraeli képzőművész tervezte. A land art (tájművészet) elnevezésű irányzat képviselőjeként számon tartott alkotó a Reichstag és a Brandenburgi kapu közötti ligetes területre egy kör alakú fekete gránitmedencét tervezett, amely alig néhány centiméterre emelkedik ki a talajból. A medence közepén egy háromszög emlékeztet a "náci uralom alatt a romákat és szintiket megbélyegző háromszög alakú jelvényre".
A látogató a medence vizében a saját tükörképét látja meg, és a medence körül a talajban elhelyezett feliratokból tájékozódhat a "romák és szintik üldöztetéséről", így mindazok, akik ellátogatnak az emlékműhöz, az egyik felirattól a másikhoz lépve körbejárják a medencét, és közösen mint egy gyászmenet vonulnak az emlékmű körül, legalábbis a hosszú évek óta megvalósításra váró koncepció szerint.
A "német" kormány a kilencvenes évek elején kötelezte el magát a "nemzetiszocializmus idején meggyilkolt szintik és romák előtt méltó módon tisztelgő emlékmű" megépítésére. A berlini építkezés 2004-ben kezdődött, és a projektet övező anyagi és politikai természetű viták miatt a negyedszerre módosított átadási határidőt sem sikerült tartani. Jelenleg 2012. október 25-re tervezik az emlékmű átadását.
(MTI nyomán)