A Jobbik szerint ordító az a kettős mérce, amelyet az igazságszolgáltatásban alkalmaznak a "holokauszt-tagadás" és a kommunista rendszer bűneinek tagadásának elbírálásakor. Erről Szilágyi György beszélt hétfői sajtótájékoztatóján.
A jobbikos politikus felidézte azt a törvényszakaszt, amely szerint "az a személy, aki nemzeti szocialista és kommunista rendszerek által elkövetett népirtás és más emberiség elleni bűncselekmények tényét tagadja, az bűncselekményt követ el". Vagyis a Jobbik szerint ez az egy szakasz vonatkozik a "holokauszt-tagadásra" és a kommunista bűnök tagadására is.
A gyakorlat ugyanakkor nem ezt mutatja - mondta Szilágyi György. Ismertette: egy "2011-ben elkövetett holokauszt-tagadás miatt" a napokban egy év hat hónap börtönre ítéltek egy férfit, akinek mellékbüntetésként évente el kell látogatnia a holokauszt-emlékközpontba, és beszámolót kell írnia a látogatásáról.
A jobbikos politikus hangsúlyozta: a hatóságok kizárólag a "holokauszt-tagadás" visszaszorítása érdekében alkalmaznak ilyen szigort. erre jó példa Biszku Béla ügye, amely 2010 óta húzódik, jelenleg az Alkotmánybíróság (AB) előtt van, amely azonban másfél éve nem nyilvánult meg.
A Jobbik éppen ezért felszólítja a kormányt és azon belül Navracsics Tibor igazságügyi minisztert, hogy vizsgálja felül az ítélkezési gyakorlatot és szüntesse meg az ordító kettős mércét az igazságszolgáltatásban.
(MTI nyomán)