Ezernél is több embert érinthet, hogy fideszes és jobbikos képviselők felülvizsgáltatnák az állampárti rendszerben végzett tevékenység után még ma is járó nyugdíjpótlékokat. Az ’56-os forradalom utáni megtorlást irányító Biszku Béla ugyanakkor nincs benne ebben a körben.
Ezerkétszáz embert biztosan érinthet a fideszes és jobbikos képviselők javaslata, amely a pártállami rendszerben megítélt nyugdíj-kiegészítések – azóta már nyugdíjpótlékok – felülvizsgálatáról szól – közölte a Magyar Nemzettel Novák Előd (Jobbik), az indítvány egyik előterjesztője. Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság nemrég közölt adatai szerint ugyanis körülbelül ennyien vannak, akik jelenleg is kapnak juttatást különféle kommunista politikai kitüntetések után. Közülük csaknem ötvenen saját, 170-nél is többen pedig hozzátartozói jogon például a „Fegyveres harcokban részt vett partizán” kitüntetés miatt. A nyugdíjfolyósító adatai szerint mindez évente körülbelül 200 millió forintos kifizetést jelent.
A Novák mellett négy jobbikos, illetve Wittner Mária és Iván László fideszes képviselők által jegyzett javaslat azt a törvényt módosítaná, amely 1991-ben kimondta, hogy nem részesülhet politikai indokú kedvezményben, illetve juttatásban az, aki például az 1956-os forradalom és szabadságharc leverése érdekében fejtett ki tevékenységet. Habár akkor született döntés a nyugdíj-kiegészítések megszüntetéséről, sokan viszont mégis megtarthatták azt, csak éppen pótlék formájában. A mostani indítvány szerint ezért kell ismét felülvizsgálni ezeket a juttatásokat. A javaslat meg is vonná a juttatást attól, aki az 1945 és 1949 közötti időszakban a demokratikus államberendezkedés felszámolásában szerepet játszott, aki az 1948 és 1989 közötti időszakban betöltött állami vezetői tisztsége, illetve a Magyar Kommunista Pártban, a Magyar Dolgozók Pártjában, a Magyar Szocialista Munkáspártban vagy a Kommunista Ifjúsági Szövetségben betöltött vezető tisztsége miatt a pótlékra érdemtelen.
A felülvizsgálat nem érinti ugyanakkor azokat, akik az előző rendszerben pártállami vezetőként kiemelt bérezésben, ezáltal ma kiemelt alapnyugdíjban részesülnek, és jelenleg is akár több százezer forintot kapnak így. Ilyen például az 1956-os forradalom utáni megtorlás egyik irányítója, Biszku Béla is - írja a lap.
Biszkut nem akarja bántani a Fidesz
Az efféle kommunista luxusnyugdíjak (tehát mint alapnyugdíjak, pótlék nélkül) több ezer embert érinthetnek, évi több milliárd forintot jelenthetnek. Erre vonatkozik a Jobbik által már 2010 júliusában benyújtott törvényjavaslat, melynek napirendre vételét minden hétfőn leszavazza az Országgyűlés "fülkeforradalmi" többsége, Biszku Béla legnagyobb örömére.
Míg tehát a kisebbik ügyet, a kommunista kitüntetések után járó pótlékokat rendezi a most elfogadott javaslat (bár a minisztérium a végrehajtást még elszabotálhatja az egyedi elbírálásoknál), addig a kommunista vezetők egykori magas bére után járó, alapból magas nyugdíjak ügyét egyelőre nem hajlandó napirendre venni a Fidesz, Biszku Béla legnagyobb örömére. S Orbánék ezzel a félmegoldással akarják kifogni a szelet a Jobbik vitorlájából...
Frissítés: A Jobbik örül a nyugdíjpótlékok felülvizsgálatáról szóló módosító indítvány hétfői elfogadásának, de szeretné, ha még szélesebb körben elvonnák a kommunista luxusnyugdíjakat.
Ezt Novák Előd, az ellenzéki párt alelnöke jelentette ki szerdai sajtótájékoztatóján.
A parlament hétfőn fogadta el fideszes és jobbikos képviselők azon kezdeményezését, hogy vonják meg a nyugdíj-kiegészítés helyébe lépő pótlékot azoktól, akiknek az 1990 előtti tevékenysége összeegyeztethetetlen a demokratikus értékrenddel; a zárószavazás erről a jövő héten lesz. A fideszes Wittner Mária és Iván László, valamint a jobbikos Sneider Tamás, Novák Előd, Murányi Levente, Szilágyi György és Hegedűs Lorántné előterjesztése alapján az illetékes miniszternek október 31-ig felül kell vizsgálnia a nyugdíjpótlékra való jogosultságot.
A pótlékot akkor kell megszüntetnie, ha az abban részesülő részt vett 1945 és 1949 között a demokratikus államberendezkedés felszámolásában, illetve az 1956-os forradalom leverésében és a megtorlásokban. Ugyanez vonatkozik arra, aki 1948 és 1989 között végzett titkosszolgálati tevékenysége, abban az időszakban betöltött állami vezetői tisztsége vagy az állampártban, illetve a Kommunista Ifjúsági Szövetségben ellátott vezető tisztsége miatt érdemtelen rá.
Novák Előd úgy látja ugyanakkor, hogy a helyzet nem ilyen egyszerű, a Jobbik értelmezése szerint a most elfogadott indítvány csak azokra vonatkozik, akik az előző rendszerben kapott kitüntetéseik után kapnak jelenleg is nyugdíjpótlékot. Az ellenzéki párt viszont azt szeretné, ha azoktól is megvonnák a nagy összegű állami nyugdíjakat, akik az előző rendszerben betöltött fontos állásuk után kapott nagy összegű fizetésük miatt részesülnek magas nyugdíjban.
A Jobbik éppen ezért nem adja fel a küzdelmet, és ezentúl is kezdeményezi az erről szóló indítvány tárgysorozatba vételét az Országgyűlésben - hangoztatta az alelnök.
(Kuruc.info - MNO - MTI nyomán)