Hatályában fenntartotta szerdai döntésével a Kúria azt a felülvizsgálati kérelemmel megtámadott jogerős ítéletet, amely kimondta, hogy a Budapesti Rendőr-főkapitányság megsértette Novák Előd jelenlegi jobbikos országgyűlési képviselő emberi méltóságát 2008 áprilisában, egy előállítás során.
Az ítélet ellen nincs helye további jogorvoslatnak. A jogerős ítélet ellen a rendőrség nyújtott be felülvizsgálati kérelmet.
Mészáros Mátyás, az ügyben eljáró tanács elnöke az ítélet indokolásában azt mondta, a jogerős ítélet helyesen állapította meg, hogy az alperes megsértette a felperes emberi méltóságát. A jogerős ítélet ezt amiatt állapította meg, mert egyrészt olyan zárkában tartották fogva a felperest másokkal, ahol nem volt megfelelő a szellőzés, másrészt kérése ellenére nem értesítették fogva tartásáról a hozzátartozóját, valamint kérése ellenére nem adtak neki élelmet.
Mészáros Mátyás közölte, nem tudták elfogadni a rendőrségnek azt a védekezését, amely a fogvatartottak nagy számával magyarázta, hogy más körülményeket nem tudtak biztosítani. "Azokat az emberi méltóságot nem sértő fogdai körülményeket, amelyeket őrizetesekre vonatkozóan a jogszabály előír, az alperesnek minden körülmények között biztosítania kell" - jelentette ki.
A jogerős ítélet helyesen jutott arra a következtetésre, hogy az alperes nemcsak jogellenes, hanem felróható magatartást is tanúsított, amely a kárfelelősségét megalapozta - mondta Mészáros Mátyás.
Az ítélet kihirdetése előtt ismertették, hogy Novák Elődöt egy tüntetést követően állították elő, és mint azt a jogerős ítélet megállapította, 2008. április 11-én este kilenc órától másnap hajnali három óráig tartó fogva tartása során a megfelelő körülményeket nem biztosították számára.
A 2011. szeptember 22-én született jogerős ítélettel kötelezték az alperest kétszázezer forint megfizetésére.
Az ügyvédi képviseletet dr. Gyurta Tibor, a Nemzeti Jogvédő Szolgálat elnökségi tagja látta el.
Novák Elődről 2006 ősze óta öt különböző ügyben állapította meg bíróság jogerősen, hogy törvénytelenül állították elő. Ebben az esetben is felmentették, és a kártérítés felét most is jótékony célra ajánlja fel. Több esetben nem is perelt jóvátételért, pedig megtehette volna, pl. a 2007. október 26-ai, a Kuruc.info által szervezett, Erzsébet hídi blokád elején történt, szabálytalan előállítását ugyanis polgári engedetlensége szülte, így nem érezte etikusnak a szabályos előállításra képtelen rendőrök eljárását perelni.
(MTI - Kuruc.info)