Hiába kért többször is segítséget a kormány az elmúlt két évben az Egyesült Államoktól a Kuruc.info ellen, az amerikaiak a szólásszabadság védelmére hivatkozva rendre visszautasították a kérést. Orbán Viktor most ötven képviselőnek írt, hogy "hassanak oda", ha már egyszer tőle is elvárnák, hogy szót emeljen az antiszemitizmus ellen.

Mindketten betiltanának - eddig egyiküknek sem sikerült
"Az antiszemitizmus magyarországi központja egy olyan hírportál, amely a magyar kormány föllépése elől az Egyesült Államokba menekült, és onnan végzi gyalázatos tevékenységét. Ha ez a probléma megoldódna, az antiszemitizmus magyarországi erői jelentősen meggyengülnének. Kérem önöket, hassanak oda, hogy megszűnhessenek Magyarországon az Egyesült Államokból támogatott antiszemita provokációk" - írta Orbán Viktor kedden a washingtoni kongresszus ötven tagjának címzett levelében.
Orbán azt is megjegyezte a levelében, hogy ezen a portálon "jelentős antiszemita támadások érik" a Fideszt és személy szerint őt is, a támadások során "a szélsőséges erők zsidóbérencnek titulálnak bennünket". Bár a kormányfő nem említette név szerint a hírportált, de a leírás illik az évek óta Amerikából működő Kuruc.info nevű oldalra - írja az Origó.
Orbán azért írt levelet az Egyesült Államok kongresszusa ötven tagjának, mert az amerikai képviselők júniusban levélben fordultak hozzá, létfontosságúnak nevezve, hogy a magyar vezetők szót emeljenek "az antiszemitizmus és a fanatizmus minden formájával szemben". Az ötven képviselő levelében külön kiemelte a Jobbikot mint veszélyes tényezőt. Orbán a válaszlevélben azt írta, azért kér segítséget a képviselőktől az antiszemita hírportál elleni fellépéshez, mert "az Egyesült Államok kormánya visszautasította kérésünket".
A szólásszabadság mindennél fontosabb
"A szólásszabadság mindennél előrébb való az amerikaiak számára" - kommentálta Stumpf Anna, a washingtoni magyar nagykövetség sajtómunkatársa az amerikaiak általános hozzáállását a Kuruc.info lekapcsolására vonatkozó magyar kérésekhez. Bár a magyar kormány formálisan nem az Egyesült Államok kormányától kért segítséget az ügyben, a magyar kormány tagjai az elmúlt két évben valóban többször jelezték magas rangú amerikai hivatalnokoknak, hogy segítséget kérnek az USA-ban működő, szerintük gyűlöletkeltő oldalakkal szemben.
Legutóbb például Gál András Levente, a Jó állam fejlesztési koncepció végrehajtásának összehangolásáért felelős kormánybiztos múlt heti hivatalos amerikai útján találkozott Marie Yovanovitch helyettes külügyi államtitkárral, Tomicah Tillemann külügyminiszteri tanácsadóval, Elizabeth Nakian holokausztügyekért felelős helyettes vezetővel és Hannah Rosenthal antiszemitizmusügyekért felelős különmegbízottal, valamint az amerikai zsidó közösség számos prominens képviselőjével. Gál a találkozón kérte, "vizsgálják meg, milyen módon tudnak a korábbiaknál eredményesebben fellépni az USA-ban működő gyűlöletkeltő oldalakkal szemben".
Az Origó információi szerint az amerikai hatóságok arra hivatkozva utasították vissza a kérést, hogy csak akkor léphetnek, azaz csak akkor korlátozhatják a szólásszabadságot, ha a gyűlöletkeltés közvetlen és azonnali veszélyt jelent valakire nézve. A washingtoni nagykövetség munkatársa a lapnak azt mondta, Gál András Levente már többször, nyomatékosan kérte a gyűlöletkeltő internetes oldalak lekapcsolását, ám jogi lépéseket még nem tettek az ügyben.
Navracsicsot is elutasították
Nemcsak Gál András Levente lobbizik Amerikában a Kuruc.info leállítása mellett. Tavaly áprilisban Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes és Pintér Sándor belügyminiszter az amerikai igazságügyi miniszterrel, Eric Holderrel egyeztetett arról, hogy hogyan lehet megakadályozni az olyan törvénysértő cselekményeket, amelyeket külföldi szervereken keresztül hajtanak végre (akkor Holder még együttműködést ígért). Az amerikai miniszter is azzal utasította el Navracsics Tibor felvetését, hogy az Egyesült Államokban a szólásszabadság alapvető, nem korlátozható emberi jog, ezért a hatóságok nem tudnak mit kezdeni a portálunknak helyt adó szerver üzemeltetőivel.
Már ezen az egyeztetésen is nyilvánvalóvá vált, hogy jelentős nézetkülönbség van a magyar és az amerikai kormány között a kérdésben. A találkozó után Pintér Sándor belügyminiszter azt mondta, hogy "a gyűlöletkeltő internetes portálok problémájának rendezéséhez meg kell vizsgálni azt az alapvető jogi kérdést, hogy meddig terjed a szólásszabadság, hogy ne csak Magyarországon, hanem a szerver telephelyéül szolgáló országban is büntetni lehessen az ilyen oldalakat". Eric Holder ugyan egyetértett azzal, hogy bizonyos amerikai eredetű tartalmak káros hatásúak lehetnek külföldön, ezért meg kell találni a szóban forgó anyagok forrásait és együtt kell működni a káros tartalmak felderítésében, de megjegyezte, hogy az Egyesült Államok alkotmánya miatt ezt a jelenséget nehéz szabályozni.
Navracsics Tibor meg is jegyezte, hogy szerinte az amerikaiak túl tágan értelmezik a szólásszabadságot, és "az Egyesült Államokban még úgy tűnik, hogy várat magára" az az Európában egyre inkább teret nyerő felfogás és szabályozás, hogy az interneten nem minden tartalom közlése engedhető meg.
Gyurcsányéknak sem sikerült
A 2006 óta működő Kuruc.info ellen a kormányváltás előtt is többször sikertelenül próbáltak fellépni az antimagyar hatóságok. Gyurcsány Ferenc miniszterelnökként már 2007 augusztusában arra kérte az akkori igazságügyi minisztert, Takács Albertet, vizsgálja meg, milyen jogi lehetőségek adottak a Kuruc.infóval szembeni fellépésre. Takács Albert akkor elismerte, hogy ez "kényes dolog", hiszen akarva-akaratlanul cenzúrára hasonlítana, ha korlátoznák az oldal elérhetőségét. Közölte azt is, hogy mivel a honlap külföldi szerveren működik, a magyar állam nem tehet olyan hatósági intézkedéseket, mintha belföldi szerverről lenne szó.
Az amerikai hatóságok a Legfőbb Ügyészség megkeresését is elhárították, amikor arra kérték őket, hogy adják ki azokat az adatokat, amelyek segítségével be lehetne azonosítani, hogy ki tölti fel a tartalmat a Kuruc.infóra. Az ügyészség azok után fordult az amerikai hatóságokhoz, hogy a Kuruc.info közzétette a 2006-os rendőri zavargások ügyében hazafiakat futószalagon elítélő vérbírák nevét és elérhetőségeit. Az amerikaiak akkor is azzal utasították el a kérést, hogy az oldal üzemeltetői ezzel nem követtek el bűncselekményt, ugyanis nem hívtak fel közvetlenül erőszakos cselekményre.
(Origó nyomán)