A holokauszt semmi máshoz nem fogható szenvedéstörténet, a teremtett világ fokozhatatlan tragédiája - mondta Fáradhatatlan Nyelvű Áder János kedden Jeruzsálemben, az izraeli parlamentben.

Ez a gyöngéd, szerelmes pillantás mindent elmond
A köztársasági elnök a knesszet Raoul Wallenberg-megemlékezésén kifejtette: a száz éve született, a második világháború alatt magyarországi zsidók ezreit megmentő svéd diplomata "ember volt az embertelenségben", példája azt a reményt élteti, hogy egy embertől is megváltozhat a világ. Az államfő arról is beszélt: Wallenberg a szovjet titkosszolgálat börtönében végezte, ami bizonyítja, hogy a "totális diktatúrák egyike sem ismer erkölcsi megfontolásokat".
Reuven Rivlin, a knesszet elnöke - aki korábban megalázó módon visszavonta Kövér László házelnök meghívását a megemlékezésre, amiért részt vállalt Nyirő József tervezett újratemetésében - beszédében így oktatta ki az előtte az egész magyarság nevében hason csúszó Ádert: nem szabad tűrni az antiszemitizmust, megbocsátani a háborús bűnösöknek és kollaboránsaiknak, akkor sem, ha egyszerű emberek, írók voltak.
(MTI nyomán)
Kapcsolódó: