Előszó:
„Felnőttünk odahaza egy civilizált társadalmi rend keretein belül, melynek megvoltak ugyan a maga bűnei (mint minden társadalmi rendnek, amit az ember évezredek során kiagyalt), azonban adott lábunk alá egy szilárd padozatot, melyen kétlábú emberhez méltóan, egyenes derékkal állni tudunk. Ez a padozat a törvény, az erkölcs, a jog és a magántulajdon deszkáiból tevődött össze, nyugati minta szerint, sok-sok nemzedékkel születésünk előtt. Reá születtünk, s úgy nőttünk fel rajta, mint aki odahaza van.”
Wass Albert gondolata ez, akit többek között az ideológiailag kevésbé képzett pedagógusok hol nácinak, hol fasisztának, esetleg hungaristának tartanak. Istennek hála, annyira mélyre nem süllyedtek, hogy kommunistának neveznék. Mi lenne, ha tiltakozás helyett – félretéve politikai meggyőződésüket, korlátok és előítéletek nélkül gondolkozva- megismernék az általuk nem kedvelt író életútját, írásainak szellemiségét? Talán megszabadulnának az ördögtől…
Zoom
Ha már szóba került az ördög: Miklósi László, a Történelemtanárok Egyletének elnöke a NAT-ellenes hadjárat egyik vezéralakja - lásd bővebben a kapcsolódóban (grafika olvasónktól)
Jelenleg a szomszédos országok összetartásban, nemzeti összefogásban előttünk járnak, és pártállástól függetlenül ott rúgnak a magyarságba, ahol tudnak. A XX. századot elvesztettük ellenük, de a XXI. századot megnyerhetjük, amennyiben kellő lelki erő áll rendelkezésünkre, ehhez nyújthat segítséget a megújult NAT, mely előírja eddig nem tanított írók bemutatását.
Az utóbbi hónapok egyik legnagyobb virtuális ellenállását hirdette meg a PDSZ (Pedagógusok Demokratikus szövetsége), mely lázba hozta az országot. Vegyes nyelvű (angol és magyar) mondatot mutató NAT-ellenes fényképek sokaságát szeretnének közösségi oldalukon látni, így mutatva meg elégedetlenségüket a szakmai életüket befolyásoló döntés ellen. Hol van a magyar nyelv iránti alázat? Érdekes módon nem az őket érő elharapódzó erőszak ellen tiltakoznak, vagy az erkölcsi, anyagi megbecsülésükért állnak ki, hanem bizonyos emberek művei tananyagba való beemelése, kivétele váltotta ki nemtetszésüket. Mi állhat e mögött, talán a kényelmesség? Az újtól való félelem, nehogy a nebuló többet tudjon Wass Albertől és műveiről, mint a tananyagot oktató? Miben volt más a korábbi alaptanterv?
Lehetnénk cinikusak, mint Kóka János - akit a „szabadság és a szolidaritás pártja” (SZDSZ) delegált miniszternek -, aki a liberalizmus szégyenére ekképpen vélekedett: "nem kérdezzük meg a békákat, amikor lecsapoljuk a mocsarat". Legyinthetnénk rá, hiszen közvetlenül nem érint bennünket, ez a pedagógusok, illetve a törvényt kidolgozó, jóváhagyó szakemberek dolga. Mégsem mehetünk el szó nélkül e figyelemfelkeltő akció mellett, mert itt többről van szó, azaz egy magyar írót fasisztáznak, náciznak, hungaristáznak le visszaélve a szólás- és véleményszabadság jogával. Azt az írót, akinek művei által betekintést nyerhettünk az erdélyi, amerikai hétköznapokba. Az fáj(hat) nekik, hogy nem az ő szellemi világukat mutatja meg, hanem a magyar emberek számára ad lelki útravalót, hogyan legyenek ismét büszkék magyarságukra, hogyan találják meg az Istenhez vezető utat.
Mielőtt jobban belemerülnék gondolatmenetem kifejtésébe, köszönettel tartozunk a tiltakozáshullám elindításáért. Annyit hallottuk, olvastuk, hogy Orbán Viktor diktatúrát épít, az ország egy rezsimben szenved, hogy aki nem nyitott szemmel jár, talán el is hitte a nyilvánvaló hazugságot. Lehetne-e egy diktatúrában következmények nélkül a törvényesen megválasztott kormány ellen tüntetni? Választ mindannyian tudjuk, elképzelhetetlen. Senkire nem hozott a TEK csengőfrászt, közösségi oldaluk továbbra is elérhető (ellentétben sok hazafiéval - a szerk.), szóval nagy szívességet tettek hazánk nemzetközi, kedvező megítélésnek.
Persze nem szakadt volna le az ég, ha a kormány a pedagógusok érdekképviseletét, munkaadóját bevonva hozta volna meg döntését. Ugyanakkor meg kell teremteni az egészséges nemzettudatú állampolgárok oktatásának lehetőségét, ehhez elengedhetetlen olyan magyar írók, költők műveit bemutatni, tanítani, melyből a fejlődő lélek a mondanivalót megismerve, erkölcsileg megerősödve vág a mindennapi küzdelmek leküzdéséhez. Láthatjuk, láthattuk, mekkora gondot okoz(hat) a nemzeti oktatás hiánya. Gondolok a szárnyaszegett Sólyom magyar-szlovák határról visszafordulására, vagy a Medgyessy-Nastase-találkozóra, ahol Erdély, Bánság és Kelet-Magyarország egy részének (Részek) törvénytelen elszakítását a magyar miniszterelnök pezsgővel ünnepelte. Ki tudja azt elképzelni, hogy Bukarestben akármelyik román miniszterelnök – akik úgy váltják egymást, mint más ember az alsónadrágját - a második bécsi döntés tiszteletére állófogadást rendez?
Szóvá teszik egyesek, hogy sem Kertész, sem Esterházy még szóba sem kerül a tantervben. Olvassunk  tőlük: „Az európai kultúra terméke vagyok, egy dekadens, ha akarja, egy gyökértelen. Ne minősítsen engem magyarnak”, illetve  „Öreg magyart ne vegyünk! A magyart következetesen dicsérjük vagy dorgáljuk! Lágy, barátságos hang: jól van, jó magyar, illetve keményen, határozottan: pfuj, magyar, helyedre!”
Kártékony hatásukat a magyar ifjúságra már nem tudják többé kifejteni, hiszen alulról szagolják az ibolyát. Könyveiket, írásaikat nem kell máglyára vetni, tanuljon belőle a jövő nemzedéke, hogyan lehetett a jogukkal ily aljasan visszaélni. Taníthatják őket bármely országban, de Magyarországon nincs helye magyargyalázó emberek műveinek, mert a nemzeti identitás megőrzése, ápolása mindannyiunk feladata. Aki a magyarság ellen vét, tudását Magyarország gyengítésére használja fel, ne panaszkodjon, ha indexre kerül. Aki Wass Albertet negatív színben tünteti fel, az a román politika malmára hajtja a vizet, leegyszerűsítve ezt hazaárulásnak nevezhetjük. Döntse el mindenki, akar-e ennek az országnak jó állampolgára lenni, vagy sem. Ha igen, akkor cselekedjen ennek megfelelően és ne hozzon szégyent Magyarországra!
Gerd Wiesler
(A szerző olvasónk)
Vasárnapi frissítés: NATkánylázadás, avagy kilóg a lóláb
Olvasói levelem közzététele után egyetlenegy bíráló hozzászólást olvastam. Ebben Nagy Erzsébet tanár pár dolgot nehezményezett. Sorok között olvasva azt szűrtem le, miért lett levelem egyáltalán közre adva?
Szeretném a tanárnő figyelmét felhívni arra a tényre, hogy Magyarországon szólás- és véleményszabadság joga politikai beállítottságtól függetlenül mindenkit megillett. Nemcsak én, bárki küldhet olvasói levelet a Kuruc.info szerkesztőségének. Így tett Karsai László is, akinek folytatólagosan közölték eszmefuttatását, annak ellenére, hogy a történész teljesen más szemszögből lát bizonyos dolgokat, mint a portál törzsolvasói, szerkesztősége.
Nálam nagyobb ismeretséggel rendelkező országgyűlési képviselő, Dúró Dóra pár nappal korábban szintén megosztotta észrevételeit, miszerint valami nincs rendben ennél a tiltakozásnál. Abban mindenki egyetért, a túlterheltséget meg kell szüntetni, jobb körülményeket kell biztosítani mind a tanításhoz, mind a tanuláshoz.
Felhívásukra aztán megjelentek a fényképek, köztük olyanok, melyek mindenféle szakmaiságot félretéve politikai síkra terelték az önök ügyét. Nacionalista agymosás rémével, „fasiszta” író elutasításával pózoló pedagógusok megosztották a társadalmat. Az érdekképviselet nem törölte a képeket, hanem jóváhagyta. Hiába mondja bárki is, hogy „a PDSZ állásfoglalásában nem foglalkozik Wass Alberttel, de más szerzőkkel sem...”, ha becsmérlő megnyilvánulásoknak teret ad. Madarat tolláról, embert barátjáról, tartja a közmondás. Ezt alátámasztva, Wass Albertet a PDSZ hungarista, nemzetiszocialista jelzőkkel illeti. 
Zoom
Mivel a három ideológia egymástól különbözik, jó lenne eldönteni, vajon melyik mellett fognak kitartani. Legjobb lenne, miképpen korábban írtam, korlátok és előítéletek nélkül műveit elolvasni, s ebből idézve érvelésüket alátámasztani, nem pedig a román propaganda eszközévé válni.
PDSZ, nem elsőként a magyar történelemben, külföldi szövetségeseket keresett az Orbán-kormány ellen, és az egyik lengyel szakszervezetet sikerült is lépre csalnia az újjáéledő „nacionalizmus és a fasizmus” elleni háborúban. Nem hiszem, hogy a nacionalizmus ellen a hazafias lengyelek tüntetnének, hiszen a romantikus lengyel irodalom nagy alakja, Mickiewicz így ír a Pan Tadeusz (iskolai tananyag) művében:
LITWO, OJCZYZNO MOJA!
Litwo, Ojczyzno moja! ty jestes jak zdrowie;
Ile cię trzeba cenić, ten tylko się dowie,
Kto cię stracił. Dzis pięknosć twq w całej ozdobie
Widzę i opisuję, bo tęsknię po tobie.
LITVÁNIA, HAZÁM!
Litvánia, hazám! Olyan vagy, mint az egészség;
Mennyire kell téged értékelni, csak az tudja,
Ki elvesztett téged. Ma a szépséged minden díszében
Látlak és leírom, mert hiányzol.
A teljes irodalmi tananyag megtekinthető itt.
Zoom
Na, akkor mi ellen tüntetnek, ha nem a nemzeti öntudatra való nevelés ellen a PDSZ tájékán? Ki szeretne azon a szinten maradni, melyen Hofi Géza nevettette a nagyérdeműt? "Ilyen a magyar ember: nem találja a helyét, ha nem szaros a szája." És a publikum, mintha nem is magyarokból tevődött volna össze, hangos hahotázásba kezdett.
Gerd Wiesler