2020. március 31., kedd, Ákos, Árpád, Benő napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
22:40 Trump: a szaúdiak és az oroszok is megbolondultak22:32 Egyre többen próbálkoznak kiberbűnözéssel Magyarországon22:26 Betörtek a debreceni Református Nagytemplomba - imádkozni, majd rongálni22:16 Izraeli lap: Orbán a koronavírus-törvény megszavaztatásához Hitler 1933-as Felhatalmazási törvényéből merítette az ihletet21:58 "Romániában" már csak Hargita megyében nem regisztráltak fertőzöttet21:42 Az Egyesült Államokban folyamatosan nő a fertőzöttek és az elhunytak száma21:28 Ön szerint kötelezővé kellene tenni a szájmaszk viselését közterületen? - Voksolhat szavazásunkon21:12 Merkelhez még a koronavírusnak sincs gusztusa20:45 Csökkent az újonnan diagnosztizált betegek száma Olaszországban20:23 A WHO-álláspont továbbra is az, hogy aki nem beteg, ne viseljen maszkot19:57 Az amerikai gyógyszerfelügyelet engedélyezte maláriaellenes szerek Covid-19 elleni alkalmazását19:44 Netanjahu karanténba került19:27 Drámai pillanatok a SzektATV-n: sajnos nem jut minden családnak a 60 ezer forintos kéztisztító zseléből19:13 Bukarest már most azt nézi, kitől vehetne fel minél több hitelt18:55 Putyin: sikerült megelőzni a robbanásszerű terjedést, de további lépések kellenek
24 óra legolvasottabbjai

Extra ::

Bemutatták Koltay Gábor új filmjét Wass Albertről + interjú

Reklám


Rékasi Károly főszereplőkénttárja fel Wass Albert igazságát
Adjátok vissza a hegyeimet! - az írófejedelem méltán legnépszerûbb regényével megegyezõ címmel mutatták be Koltay Gábor legújabb filmjét. A fõszereplõ, Rékasi Károly útra kel, hogy felkutassa a koncepciós, népbírósági perrel lejáratott Wass Albert igaz történetét. A "nyomozás" során elkalauzol minket meseszép tájakra, eddig nem látott dokumentumokat mutat be, megszólal az író egyik fia, sõt egy archív felvételen maga Wass Albert is.

A Trianon és a Horthy c. filmjei után most trilógiává váltak a Koltay Gábor által rendezett dokumentumfilmek, bár a mostani mozgalmasabb, már-már játékfilmnek tekinthetõ. Hazánk legelõkelõbb, a Fidesz-kormány alatt felújított mozija, az Uránia Nemzeti Filmszínház adott otthont e bemutatónak is november 24-én este 8 órától. Az ünnepi esemény zártkörû volt (az Uránia december 2-ától kezdi meg a nyilvános vetítést), így is megtelt a több száz fõs díszterem, jobbára a film támogatóival. Számos közéleti személyiség vett részt a díszbemutatón, köztük Wittner Mária és Balczó Zoltán is.


Wass Albertről mozgóképeketis láthatunk a filmben
Wass Albert rendkívül változatos és eseménydús életútját ugyanilyen dinamikával mutatja be a rendezõ, megfelelõ arányban prezentálva az irodalmi, történelmi és földrajzi változásokat. A fõszereplõ Rékasi Károly próbálja kideríteni az írót ért vádak alapjait, ennek megfelelõen a filmben felelevenítik életének legfontosabb epizódjait és döntéseit. Lévén, hogy a film egy író életét szeretné minél hívebben bemutatni, az irodalom, a próza értelmezése, bemutatása sem maradhatott ki, és a változatosságot igazolja, hogy versek is hangzanak el a film során többek közt Sinkovits Imrétõl (archív) és Dörner Györgytõl.

Az alkotás nemcsak ismereteket közöl (neves és elismert irodalomtörténészek véleményét, visszaemlékezõk memoárjait), hanem végigjárja a Wass Albert emlékének szentelt helyeket is, és gyönyörû tájakat mutat be Erdélytõl Bajorországig. Amerikába sajnos már nem jutott el a forgatócsoport, de nem Tom Lantos, hanem bizonyára a szûkös költségvetés miatt. A film amúgy példátlanul széles támogatói körének köszönhetõ, hogy Koltay Gábor egyáltalán be tudta fejezni filmjét Wass Albert születésének 100. évfordulója - 2008. január 8. - elõtt néhány hónappal. (Egy jobb korban talán játékfilm is készül majd e témában, állami támogatással...) És azért Amerika sem maradt ki a filmbõl. Kellõ súllyal számol be, milyen lobbitevékenységet fejtett ki ott Wass Albert otthona, Erdély érdekében, és hogy miként próbálták eltenni láb alól többször is a románok (egyszer az FBI kapta el a szállodai szobájában bombát elhelyezõ, oláh nagykövetségi alkalmazottakat, a magyar külügy persze azóta sem emelt szót az ügyben).


Koltay Gábor korábbi alkotásaiDVD-n és könyvként kaphatók
A filmbõl nemcsak egy ember életét ismerhetjük meg, hanem az erdélyi magyarok érzéseit, vágyait, küzdelmeit, valamint Wass írótársainak munkásságába is betekintést nyerhetünk. Mindenképpen elmondható, hogy ez az alkotás hiánypótló a nemzeti oldal és az egész magyarság számára. A film átélhetõvé és megérthetõvé teszi az elszakított nemzetrészeken élõ magyarok sorsát és mindennapjait, valamint példaként állítja elénk Wass Albert küzdelmeit.

1998. február 17-én hunyt el az író, népszerûsége csak azóta emelkedett ilyen méltó szintre, bár a szakma korábban is felfigyelt rá: halála elõtt egy hónappal ítélték oda neki a legrangosabb irodalmi díjat, a Balassi Bálint-emlékkardot. A döntésrõl akkor telefonon értesítette is az írót Lõcsei Gabriella. Hagyományosan Bálint napján, február 14-én van a díjátadás, tehát néhány héttel késõbb jelentette be hivatalosan Molnár Pál, a távollétében, a budapesti Gellért szállóban rendezett ünnepségen. Kissé morbid, hogy a kardátadás után három nappal öngyilkos lett. Ebben azonban - a film szerint is - annak volt szerepe, hogy megalázó módon csak egy évre kapott állampolgárságot, illetve pillanatnyi felindultsága (harmadik feleségével való összeveszése) miatt történhetett.

Most támogassuk szellemiségét, emlékét majd e film megtekintésével, ajánlásával, hogy sokáig mûsoron maradhasson!

(Barikád, Kuruc.info)Hogy fogadta a közönség a filmet?

Szerintem jól sikerült a premier, legalábbis ezt tanúsítja az Urániában helyet foglaló hatszáz nézõ reakciója. A hosszan tartó taps, az ovációk, az ünneplés mind hozzátartoznak egy sikeres bemutatóhoz.

Az eredeti elképzelés szerint játékfilm készült volna Wass Albert életérõl, végül a dokumentum- és a mûvészfilm keveréke került mozivászonra. Elvett ez a hibridmûfaj az alkotás értékébõl?

Mivel az ilyen összetett mûfajnak nem nagyon van elõzménye, összehasonlítási alapom sincs. Nem tudom megmondani, hogy így vagy úgy lett volna jobb. Ez olyan, mintha az olimpiai bajnok gátfutót a szintén ötkarikás aranyérmes maratonistával akarnánk összehasonlítani. Melyik ért el jobb teljesítményt, ha mindkettõjük a dobogó legmagasabb fokán végzett? Az elõzmények köztudottak: hiába ragaszkodtam a játékfilmhez, tudomásul kellett vennem, hogy Magyarországon ma nincs politikai akarat arra, hogy megfilmesítsük Wass Albert életét. Egy nagyjátékfilm leforgatása 300 millió forintnál kezdõdik. Az elkészült változat jóval kevesebbe került, de még így is össze kellett koldulnunk hozzá a hiányzó 10 millió forintot. Ezekkel együtt úgy érzem, hogy az elkészült filmben a legjobbat sikerült hoznunk.

A világhálón tett közzé egy felhívást, hogy adakozásokból gyûjtse össze a film befejezéséhez szükséges összeget. Ennek mekkora visszhangja volt?

Akkora, hogy a hiányzó tízmillióból nyolc összejött. Több mint hatszáz magánszemély, vállalkozó vagy civil szervezet adakozott. Többnyire a kisemberek értették meg a film jelentõségét. Az 500 forinttól az 500 ezerig sok és sokféle összeg gyûlt be. Csodálatos összefogás, mondhatni mozgalom alakult ki a film körül, amit köszönök minden támogatónknak.

Elképzelhetõnek tartja, hogy megvalósítsa a Wass-játékfilm eredeti ötletét?

El, hisz a világ változik. És nemcsak a Wass Albertrõl szóló játékfilmet szeretném megcsinálni, hanem egy Horthy Miklós életét bemutató produkciót is, amelynek a forgatókönyve már készen áll. De tisztában vagyok azzal, hogy a jelenlegi konjunktúrában mindez nem idõszerû. Én a realitások embere vagyok, jól tudom, hogy csak addig lehet nyújtózkodni, amíg a takaró ér.

Mikor láthatjuk a filmet Erdélyben?

Nagyon szeretném, ha mielõbb sor kerülne egy erdélyi vetítésre. Magyarországon egyelõre az Uránia tûzte mûsorára a filmet, a következõ napokban, hetekben tizenkét városban tartunk díszbemutatót.

(Kérdezõ: Szucher Ervin, Krónika)
Kapcsolódó cikkünk:
Horthy bevonult a moziba
Reklám


Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Szavazás

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready