Ernst Zündel revizionista történész március 1-jén visszanyerte szabadságát, miután letöltötte ötéves (!) börtönbüntetését. A 70 esztendős derék férfiút 2005-ben szolgáltatta ki Kanada a Német Szövetségi Köztársaságnak, ahol is – a szólásszabadság és a demokrácia legnagyobb dicsőségére – bűnösnek találták a férfit, mivel nyilvánosan is hirdetni merészelte nézeteit a zsidók hivatalos második világháborús szenvedéstörténetével kapcsolatban. Zündel ennek ellenére nem mondható valóban szabadnak, hisz ráadásként különleges megfigyelés alá helyezték, ami akár 5 évig is eltarthat. Ha megsértené az elvárásokat és újra nyilatkozna az ún. holokauszttal kapcsolatos kételyeiről, könnyen újabb három év várhat rá a rács mögött.

Amikor Zündel hétfőn kilépett a mannheimi börtön kapuján, kb. húsz híve „bravó” kiáltásokkal üdvözölte. Néhányan virágot nyújtottak át neki. "Újra itt vagyok, hét év után (ugyanis az USA-ban, majd Kanadában is raboskodott, mielőtt kiadták volna Németországnak – P.O.), megjártam három ország három börtönét” - vázolta röviden az elmúlt évek eseményeit Ernst Zündel. Ugyanakkor arra a kérdésre ezúttal nem volt hajlandó válaszolni, hogy megtörtént-e a holokauszt. "Meglehetősen szomorú ügy ez az egész. Sok mindent mondhatnék, azonban nem akarok megsérteni senkit, és a drákói törvényekre is tekintettel kell lennem” - indokolta meg érthető óvatosságát az idős férfi.
Zündel kiszabadulásakor nem beszélt a jövőt illető terveiről. Annyit mondott csupán, hogy most elsősorban megromlott egészségi állapota miatt aggódik. „Mivel az elmúlt hét évet egy meglehetősen szűk helyen töltöttem, keveset mozogtam és meghíztam. Ezért szeretnék leadni valamit a súlyomból. Alighanem kórházi kivizsgálásra is szükségem lesz”  - mondta Zündel az őt éltető híveinek illetve az újságíróknak. Szólt arról is, hogy még nem tudja, visszamenjen-e Kanadába, ahol is hosszú évtizedeken át élt, miután 1958-ban Németországból az észak-amerikai államba emigrált. Zündeltől azonban revizionista tevékenysége miatt megtagadták a kanadai állampolgárságot, ezért az Egyesült Államokba költözött, a Tennessee államban található Pigeon Forge-ba. 2003-ban azonban az USA visszatoloncolta Kanadába. Hiába, nincsen már szabad ország az egykori „szabad világban”.
2005 februárjában egy kanadai bíróság úgy döntött, hogy Ernst Zündel tevékenysége „veszélyezteti az állam, sőt a nemzetközi közösség biztonságát”. A határozat nyomán lehetővé vált kiadatása Németország számára. Szabadulásakor ügyvédje is nyilatkozott a sajtó képviselői előtt, hangsúlyozva, hogy a védencére kirótt ötéves börtönbüntetés kirívóan súlyos ítélet volt, igazságos bírói döntésben bízni azonban nem lehetett, tekintve azt a rendkívüli „érzékenységet”, amely a holokauszt kérdését körülveszi.
"Boldog vagyok, hogy kibírta az öt évet” - jelentette ki az ügyvéd, Alexandra Rittershaus. "Nagyon nehéz, emberpróbáló időszak lehetett a számára" - tette hozzá. Mint mondta, a börtön vezetősége még a hozzá intézett levelek jó részét sem adta át a részére, azzal az indokkal, hogy a „társadalomba történő beilleszkedését” nehezítené, ha elolvashatná a neki címzett üzeneteket.
A börtön előtt gyülekező hívei "kivételesen bátor embernek” nevezték őt, aki az igazságtalanság áldozata lett. Néhányan annak a véleményüknek is hangot mertek adni, hogy egyáltalán nincsenek bizonyítékok a gázkamrák létére vonatkozóan.
Szinte Zündel kiszabadulásával egy időben érkezett a hír, hogy egy Ausztriában élő revizionista, Gerd Honsik börtönbüntetését öt évről négyre csökkentették. Gerd Honsik — aki többek között a Hitler ártatlan? című könyv írója – 1992-ben menekült Ausztriából Spanyolországba, remélve, hogy ott nem üldözik nézeteinek kifejtése miatt. Egy ideig tényleg békén hagyták, 2007-ben azonban letartóztatták és kiadták Ausztriának, ahol is 2009 áprilisában öt év börtönbüntetésre ítélték, melyet most egy bécsi bíróság túl súlyosnak talált, és egy évvel megrövidített.
Perge Ottó - Kuruc.info
Kapcsolódó:
Dicsőség a hősöknek!  Bemutatjuk a holokauszt-csalás leleplezőit:
- III. rész: Ernst Zündel - A modern inkvizíció elleni küzdelem egyik élharcosa