Az ortodox hívek az ördögöt és az apokalipszist látják a január elsejétől Romániában is bevezetett új utazási okmányban. Szerintük a beépített - az azonosításhoz szükséges személyi adatokat tartalmazó - chipek segítségével folyamatos megfigyelés alatt lehet tartani tulajdonosát, ami a személyi szabadság korlátozását jelenti.
Egy ortodox papnak az interneten keringő tanulmányára hivatkozva azt állítják, a chipeket műholdakról lehet követni, amelyek segítségével akárhonnan irányított rakétával bármikor ránk lőhetnek.
Az okmány sorszámába továbbá a 666 számtalan variációban belekerülhet, mindezek mellett az új útlevelekről rendelkező jogszabály 1 566 sorszámon jelent meg a hivatalos közlönyben, a hívek ezt is az ördög játékának tartják. Emiatt a hétvégén megközelítőleg ezer ortodox hívő tüntetett Bukarestben a világvége közeledtére és a sátán egyre erőteljesebb megnyilvánulásaira figyelmeztetve.
Az ortodox egyház szinódusa február végén alakítja ki végleges álláspontját az útlevelek kérdésében, azonban a belügyminisztériumhoz olyan átiratot juttatott el, amelyben aggodalmát fejezi ki a szerinte személyi szabadságot ellenőrzés alatt tartó okmányok kapcsán.
Az EU a 2001. szeptember 11-i amerikai kivitelezésű terrorcselekmények után hozott rendeletet arról, hogy az európai útlevelekben az arcképek mellett ujjlenyomatok is szerepeljenek, megnehezítve ezzel a dokumentumok hamisítását, illetve hogy megkönnyítsék a küzdelmet a terrorizmus, a bűnözés, illetve az illegális bevándorlás ellen.
Az új útlevelek gyártását január elsején kezdték meg Romániában.
(FH)
Kapcsolódó: