Szobrot kapott Horn Gyula az MSZP-székházban. A néhai pufajkás mellszobra az aulába került.
Mesterházy Attila, a szocialista párt elnöke azt mondta: Horn Gyula azon kevés magyar államférfi egyike volt, aki beírta nevét az európai és a világtörténelembe, pragmatizmusával, éleslátásával, tisztességével hozzájárult a demokratikus átmenethez.
Botka László, az MSZP választmányi elnöke a szoboravatón - amelyen a néhai pufajkás özvegye, fia és unokái is részt vettek - azt hazudta: bár több mint kétharmados parlamenti többség állt mögötte, Horn Gyula a jelenlegi kormánnyal ellentétben nem módosította az alkotmányt, nem bontotta le a hatalmát korlátozó ellensúlyokat.
Zoom
Tudomásul vette az 1998-as választási vereséget, nem támadta a győzteseket, nem keresett bűnbakot, és sokkal jobb állapotban adta át az országot, mint amilyenben átvette, és amilyenben ma van - folytatta marhaságait. Botka László hozzátette, hogy a szocialista politikusok egyik legfontosabb törekvése méltónak lenni Horn Gyula emlékéhez.
Kocsis András Horn Gyulát ábrázoló szobrának avatásán az is elhangzott, hogy szombattól a néhai kormányfő-pártelnök nevét viseli az MSZP Jókai utcai székházának központi tanácsterme. Egy hete a Somogy megyei Marcaliban állították szobrot Horn Gyulának.
Horn Gyula 1994 és 1998 között volt miniszterelnök, 1990 és 1998 között az MSZP elnöke. Idén június 19-én hunyt el hosszú betegség után; 81 éves volt. Vagyis az MTI szerint a módszerváltás előtt nem is élt a pufajkás.
(MTI nyomán)