Megváltoztatná a szegedi Ságvári Endre Gimnázium nevét az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A csendőrök által 1944-ben tűzharcban agyonlőtt Ságvári (Spitzer) Endre részt vett a kommunista diktatúra megalapozásában, ezért a Magyar Tudományos Akadémia szerint nem ajánlott intézményt elnevezni az egykori zsidó felforgatóról. Az intézmény diákjait tiltakozásra tüzelik.
A ságvárizmus egy hanyomány - mesélte több megtévesztett diák az RTL Híradónak. A tanulók többsége úgy nyilatkozott, utcára is vonulnának, ha valóban meg akarnák változtatni az intézmény nevét.
A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) állásfoglalása kimondja, hogy Ságvári Endre neve „a kommunista áldozatvállalás jelképe lett, így közterület elnevezésére nem ajánljuk, mivel értelmezésünk szerint [...] 20. századi önkényuralmi politikai rendszer fenntartáshoz kapcsolható”.
Az iskola nevét nem először akarják megváltoztatni, már 2006-ban is tettek lépéseket ennek érdekében, de most újra terítékre került az ügy. A régi és jelenlegi ságvárisok a Facebookon fogtak össze.
(HVG nyomán)
Kapcsolódó: