Még el sem kezdődött az erre a napra rendeltetett holoszertartás, a Zsidó Világkongresszus elnöke, a hazánkat 100 milliárdra perlő Ronald S. Lauder  máris kioktatott bennünket. Megtudhattuk, hogy a Jobbik árt Magyarországnak, hazánkban második világháborús antiszemitizmus tombol, a magyar kormánynak érdeke az erős zsidó közösség, de a világ kormányai sem figyelmeztetnek eléggé a "holokauszt borzalmaira".
Az antiszemitizmus, az ezzel kapcsolatos jelenségek és a Jobbik tevékenysége árt Magyarország imázsának - jelentette ki a Zsidó Világkongresszus (WJC) elnöke vasárnap, az Élet menetét megelőző sajtótájékoztatón, Budapesten.
Zoom
Ronald S. Lauder (jobbról a második) - látszik, mennyire rettegnek
Ronald S. Lauder, aki a budapesti Élet menetére érkezett a magyar fővárosba, úgy vélekedett, hogy a Jobbik tevékenységével kapcsolatos hírek időnként teljesen háttérbe szorítják az olyan, a magyarok által tett fantasztikus dolgokat, mint például az 1956-os forradalom.
Miközben a világon az antiszemitizmus erősödése elsősorban a muszlimok Izrael-ellenes érzelmeiből táplálkozik, Kelet-Közép-Európában ettől eltérő a tendencia. Vagyis Magyarországon ugyanaz a fajta antiszemitizmus tapasztalható, mint a második világháború előtt, és ami 560 ezer magyar zsidó halálához vezetett a holokauszt során - tette hozzá. Ebben a helyzetben szükséges megvizsgálni az antiszemitizmus erősödésének az okait, illetve keresni, hogy mit tehetünk ellene - mondta Ronald S. Lauder.
Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke emlékeztetett arra, hogy immár 13. alkalommal rendezik meg az Élet menete felvonulást Budapesten, a rendezvényeken az elmúlt években rendszeresen 40-50 ezer ember vett részt. Lauder részvételét azért tartja üzenetértékűnek, mert a WJC azt demonstrálja ezáltal, hogy számára fontos a magyar zsidóság, amely az utolsó nagy zsidó közösség Közép-Kelet-Európában.
Zoom
Félelmükben itt tartották a Zsidó Világkongresszust 2013-ban
A magyar kormánynak érdeke az erős zsidó közösség
A WJC-nek, a magyar zsidóságnak és a magyar kormánynak is az az érdeke, hogy Magyarországon erős és független zsidó közösség működjön - mondta Heisler András.
Egyben felhívta a figyelmet arra, hogy hétfőn a Mazsihisz "Tetteink minősítsenek!" elnevezésű kampányának keretében szoborparkot avatnak a Dohány utcai zsinagóga előtt. A szobrok olyan zsidó származású, vagy vallású magyarokat (sic!) mintáznak - a többi között Radnóti Miklóst, Szerb Antalt és Richter Gedeont - akik sokat tettek a magyar kultúráért, tudományért - mondta Heisler András.
Ami Magyarországon történik, nagyon rossz
Aharon Tamir, a nemzetközi Élet menete igazgatója ugyancsak aggasztónak nevezve az antiszemitizmus erősödését. Hozzátette: "ami Magyarországon történik, nagyon rossz".
A délutáni rendezvényről elmondta: az alkalmat ad arra, hogy a ma élőket emlékeztesse a "holokauszt borzalmaira", és akár a kormányok figyelmét is felhívják arra, ha valamit nem jól csinálnak.
Közlése szerint a világszerte működő 50 szervezetük közül a magyarországi az egyik legfontosabb, és teljes szívből támogatják partnerük, a Mazsihisz tevékenységét.
Az Élet menete vasárnap délután fél négykor indul a Dohány utcai zsinagóga elől.
(Kuruc.info - MTI nyomán)