A Budapesti V. és XIII. Kerületi Ügyészség indítványa alapján a Pesti Központi Kerületi Bíróság elrendelte egy a Kuruc.info oldalon elérhető Holokamu megnevezésű aloldal végleges hozzáférhetetlenné tételét - tájékoztatta az ATV-t Bagoly Bettina.
Zoom
A Fővárosi Főügyészség szóvivője közölte, hogy az ügyészség azért indítványozta az aloldal végleges hozzáférhetetlenné tételét, mert "az aloldalon olyan cikkek, írások összegyűjtése történt meg, melyek a holokauszt megtörténtét tagadják, kétségbe vonják, jelentéktelen színben tüntetik fel, illetőleg ezen állítást igazolni próbálják". A bíróság az ügyészi indítványt megalapozottnak találta.
Mint ismeretes, Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő még 2013-ban adott 72 órás ultimátumot az ügyészségnek, hogy "törvényes kötelezettségének végre eleget téve egyszer és mindenkorra" felszámolja a Kuruc.info működését. A portálunk betiltásának ügyét igencsak a szívén viselő ATV nemrég megkérdezte a zsidó politikust, hogy milyen lépések várhatók az ügyben. Deutsch elmondta, hogy hiába van az Egyesült Államok és Magyarország között hatályos és érvényes büntetőjogi jogsegély egyezmény, "az amerikai ügyészi és bírói szervek nem voltak partnerei a magyar jogalkalmazói szerveknek", ezért nem kapcsolták még le "a nyíltan neonáci honlapot".
A politikus ugyanakkor hozzátette: a magyar parlament időközben módosította a Btk.-t, így már van lehetőség arra, hogy az ügyészség és a rendőrség kezdeményezésére "egy megindult büntetőeljárásban a bíróság olyan döntést hozzon, amellyel Magyarországon elérhetetlenné válnak a külföldön működtetett, külföldi technikai háttérrel működő honlapok".
Az amerikaiak persze nem törölték
Egy konkrét kuruc.infós cikk esetében már valamennyivel előrébb jár az igazságszolgáltatás - vagy legalábbis azt hiszi az ATV. A Budapesti II. és III. Kerületi Bíróság döntése értelmében ugyanis az Elbocsátó levelek, fizetési kimutatások, precíz adatkezelés – "unortodox" dokumentumok Auschwitzból című, 2013-ban megjelent cikk és az ahhoz tartozó hozzászólások végleges hozzáférhetetlenné tételét már elrendelték, a döntés márciusban jogerőre is emelkedett.
A bírósági döntés ellenére azonban a cikk a mai napig elérhető, mivel az Egyesült Államokban található tárhelyszolgáltató "önkéntesen" nem távolította el a tartalmat. A bíróság ezért május elején jogsegélykérelmet terjesztett elő az Amerikai Egyesült Államok illetékes hatósága felé, az Igazságügyi Minisztérium közreműködésével. Póta Péter, a Fővárosi Törvényszék sajtószóvivője korábban közölte a szektatévével, hogy a bíróság a kézbesítéstől számítva 30 napot vár a jogsegélykérelem teljesítésére, ezt követően tudja megtenni a további intézkedéseket. Mivel a 30 napos határidő is lejárt már, a magyarellenes tévé honlapjának szerkesztői ismét megkeresték a Fővárosi Törvényszéket. Egyelőre azonban nem kaptak választ - olvasható az atv.hu-n.