2020. február 18., kedd, Bernadett napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
11:11 Ennek az öregezőnek sem segítettek megjavulni az enyhe büntetések10:30 Több mint száz agyonvert kutya maradványait találták meg Hajdúsámson mellett10:10 Kiscsaládi program délutánra: anya és fia órán, a többi gyerek előtt verte meg az osztálytársat09:51 Sophia Loren úgy látta jónak, ha négerbabusgató holotúlélőként tér vissza09:32 Még néhány ilyen "keto siker", és Norbi is elmehet dolgozni09:10 Korán kelt tegnap néhány unokázós cigány, és a térkő is hideg volt08:50 Meg akarja nézni, ki juttatta börtönbe Budaházyékat? - A Fővárosi Törvényszéken megteheti!08:20 Csokifütyizés helyett rendőrt hívott egy budapesti nő, így fogtak el egy körözött nigériai bűnözőt07:44 Lecsengőben van a koronavírus-járvány Kínában07:32 Idén is élőben követhető a gemenci fekete gólyák élete06:54 A járvány ellenére nem lanyhul a vadállatok iránti kereslet Kínában21:32 Vona már azon agyal, mivel tudna katartikus élményt szerezni keresztgyermeke, az összeborult ellenzék21:18 Nahát, valaki nem helyeselte, hogy hazánk szovjet megszállása alkalmából koszorúztak az egyik holoemlékműnél21:05 Karanténba kerül az óceánjáróról hazatért két magyar20:21 Rekordszámú "antiszemita incidens" történt tavaly Hollandiában - de legalább jön az újabb kárpótlás
24 óra legolvasottabbjai

Antimagyarizmus, Holokamu :: :: Hozzászólások

Balesetveszélyesnek ítélték a botlatóköveket Debrecenben - de csak amíg a Mazsihisz rá nem szólt a polgármesterre

Reklám

Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke néhány napja levélben fordult Dr. Papp Lászlóhoz, Debrecen polgármesteréhez a városban elhelyezni tervezett botlatókövek ügyében. Papp László csütörtökön érkezett válaszlevelében arról értesítette a Mazsihisz elnökét, hogy megváltoztatja korábbi döntését, és lehetőséget biztosítanak Debrecenben botlatőkövek lehelyezésére - közli az örömhírt a Mazsihisz honlapja.

A polgármester azt írta, hogy a korábbi döntés felülvizsgálatára azért került sor, mert "Heisler András mint a magyar zsidóság kiemelkedő jelentőségű szervezetének vezetőjeként kérte ezt". Leszögezte, hogy álláspontjukat kizárólag a Mazsihisz elnöke és a Debreceni Zsidó Hitközség elnöke, Horovitz Tamás kérésére miatt változtatták meg.
Hozzátette még, hogy "Debrecen számára a zsidóság ügye kiemelten fontos, nem csak a szavak, hanem a tettek szintjén is".
A Mazsihisz korábbi híre:
Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége elnöke levélben fordul Dr. Papp Lászlóhoz, Debrecen polgármesteréhez azon hír kapcsán, hogy a civis városban sem az önkormányzat, sem a helyi zsidó hitközség nem támogatja az Auschwitzba hurcolt debreceni zsidóknak emléket állító botlatókő letételét, mert szerintük balesetveszélyesek, és félő, hogy a gyanútlanul közlekedő debreceniek szó szerint elbotlanak benne.
Zoom
Korábban Fahidi Éva holokauszt-túlélő levélben kereste meg Debrecen polgármesterét, hogy szeretne emléket állítani édesanyjának és húgának, Gilikének, akiket gázkamrában öltek meg. Apja is a táborban halt meg, ahogy édesanyja unokatestvére és az ő fia, Fuchs Ferike is. A közel ötven fős, kiterjedt családból egyedül Fahidi Éva élte túl a vészkorszakot. A levélre végül Dr. Papp László polgármester felhatalmazásával Haász Ferenc, a városüzemeltetési osztály vezetője december 8-án írt választ, amelyből idézünk: "A botlatókövek közterületre történő kihelyezését nem támogatjuk, mivel a holokauszt áldozatainak emlékét olyan helyen kívánjuk őrizni, ahol a legkevesebb az esély arra, hogy az emlékhelyet vandalizmus és rasszizmus hatásai érinthetik. Ilyen és hasonló megemlékezésekre álláspontunk szerint a legalkalmasabb helyszín az idei évben felavatott Pásti utcai zsinagóga udvara.”
Az alábbiakban Heisler András levelét közöljük, amelyet Dr. Papp László Debrecen polgármesterének írt:
Tisztelt Polgármester úr!
A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ) elnökeként nagyra értékelem, hogy Debrecen Város Polgármesteri Hivatala nemcsak jó kapcsolatokat ápol a Debreceni Zsidó Hitközséggel, de lehetőségeihez mérten segíti a közösség munkáját is. Tisztában vagyok azzal, hogy a Pásti utcai zsinagóga udvarán elkészült monumentális emlékmű megvalósítását a város jelentős összeggel támogatta.
Ritkán folyok bele taghitközségeinket érintő helyi ügyekbe. Levelemet pontosan azért írom, és fordulok Önhöz közvetlenül, mert megítélésem szerint a sajtóban olvasható debreceni botlatókövek ügye rossz színben tünteti fel a Polgármesteri Hivatalt és a Hitközséget egyaránt.
Mi zsidók, módszeresen gyűjtjük azok neveit, akiket elpusztítottak a holokauszt idején. A jeruzsálemi Jad Vasem Intézet eddig 4,3 millió áldozatot azonosított be. 4,3 millió ember, immáron nemcsak statisztikai szám, hanem nevük által megszemélyesíthető életeket jelent. (Hogy ez mennyire hiteles, lásd pl. itt: Elgázosították Auschwitzban, majd végelgyengülésben meghalt a bajai szovjet fogolytáborban - a szerk.)
Gunter Demnig német művész botlatóköveivel 20 éve ebben a szellemben állít emléket a holokauszt áldozatainak. Minden egyes követ maga helyez el, immár több mint negyvenezerszer ereszkedett térdre szerte Európában, szimbolikusan fejet hajtva az áldozatok nevei előtt.
Persze azt is tudjuk, nem mindenki örül annak, ha kapuja előtt megjelenik egy-egy botlatókő. Az elutasítás ellenére a botlatókövek ilyen esetben is célt érnek. Ahogy a művész egyszer megfogalmazta, a leglényegesebb, hogy a botlatókövek által gondolkodást generáljunk, ha kell konfrontálódjunk, de közben alkalmat adjunk egy sokáig elhallgatott történet kibeszélésére. Ez a szemlélet egész Európában működik.
Tisztelt Polgármester Úr!
Kérem, működjön együtt abban, hogy Debrecen – mint hazánk egyik jelentős zsidó közösségének otthona – Budapest és több mint egy tucat magyar település után, a több száz európai városhoz hasonlóan befogadja a botlatóköves projektet. Biztosíthatom, hogy pozitív döntésével jó célt szolgálna, és biztos vagyok abban, hogy Debrecen, mint a polgárság egyik központja, be tudná fogadni és magáénak tudná érezni a botlatóköveket.
A levelet másolatban tájékoztatásul kapja: Horovitz Tamás, a Debreceni Zsidó Hitközség elnöke.
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Dossziék

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready