A magyar kormány ösztöndíjprogramot indít az üldözött közel-keleti keresztény közösségek fiatalságának támogatására - jelentette be Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere pénteken Berlinben, a Nemzetközi imareggeli nevű rendezvényen, amelyen több mint ötven országból vettek részt magas rangú politikusok és vallási vezetők. A gond csak az, hogy a száz keresztény mellé több száz muzulmán vallásúnak is ösztöndíjat ad a kormány.

Balog még több egzotikumra vágyik
Balog Zoltán a rendezvény után a közmédiának elmondta: a teljes ellátással járó ösztöndíj révén szeptember 1-jétől a közel-keleti térségből száz keresztény fiatal kezdhet tanulmányokat Magyarországon. A pályázatot a helyi egyházi vezetők közreműködésével már el is indították.
A legálisan érkezők Magyarország barátai lesznek, érdemes velünk együttműködni
A miniszter hozzátette, hogy a kezdeményezést nagy elismeréssel fogadták az imareggelin, amelyen azt is elmondta, hogy a kormány több száz muzulmán vallású fiatalnak is ad ösztöndíjat, akik “legálisan érkeztek Magyarországra, tiszteletben tartják a törvényeinket és a kultúránkat, és Magyarország barátai lesznek”.
Ilyen “rendezett formában, a kölcsönös tisztelet alapján érdemes velünk együttműködni” – mondta Balog Zoltán, hozzátéve, hogy “szívesen látott vendég Magyarországon, aki betartja a törvényeinket és tisztleletben tartja a kultúránkat”.
A magas rangú politikusok és egyházi vezetők részvételével zajló imareggelit első alkalommal 1953-ban Washingtonban tartották.
(MTI nyomán)