Egy volt kémelhárító néz le az SZDSZ csepeli választási plakátjairól. A 2006 óta SZDSZ-es önkormányzati politikus Kál Károly a Belügyminisztérium III/II-es csoportfőnökség kémelhárítási szakszolgálatán, majd a Nemzetbiztonsági Hivatalnál szolgált.

Egy volt belbiztonsági kémelhárító buzdítja a választópolgárokat Csepelen arra, hogy vegyenek részt a június 7-i európai parlamenti választásokon, és szavazzanak az SZDSZ-re, hívta fel a figyelmet a különös politikai jelenségre a Csepel.info.
Az EP-választásokra készült óriásplakáton Kál Károly, a Szabad Demokraták Szövetsége Országos Tanácsának tagja, az SZDSZ XXI. kerületi elnöke szerepel, és a Kis-Duna rehabilitációt zászlajára tűzve azt üzeni, hogy uniós - és persze EU-ügyekben otthonosan mozgó szakértő SZDSZ-es - segítséggel rendbe lehet tenni a Csepeli Duna-ág partjait, és ezzel folytatódhat majd Csepel fejlődése.
Kál Károly a Belügyminisztérium III/II-es csoportfőnökség kémelhárítási szakszolgálatának hivatásos állományában szolgált 1973-tól kezdve. A rendszerváltás után, 1994-1998 között az MSZP önkormányzati képviselőjeként politizált Csepelen. 1998-2002 között függetlenként dolgozott, majd 2006-ban átvette a helyi SZDSZ-szervezet irányítását.
Kál 21 évesen került a BM kémelhárítási szakszolgálatának hivatásos állományába, 1973-tól 1993-ig dolgozott az 1990-ban Nemzetbiztonsági Hivatallá keresztelt "cégnél". A kezdetben MSZP-s, majd SZDSZ-es politikus ügynökmúltja nem újdonság, 2006-ban részletesen mesélt egykori munkahelyéről, és az ott szerzett életreszóló élményekről a csepeli önkormányzati lapnak: "Hasznos 20 év volt, megismertem egy olyan területét az életnek, amelyről az embereknek romantikus vagy előítéletes ismereteik vannak. Pedig köztudott, hogy minden állam elemi önvédelme, nemzetbiztonságát megőrizni. Ezen a területen nagy emberismeretre tettem szert, de arra mindig vigyáztam, hogy ezzel ne éljek vissza" - mondta a Csepelnek adott interjújában.
Kál Károly egyébként nincs rajta az SZDSZ EP-listáján, óriásplakáton szerepeltetése a liberálisok kampányának abba az elemébe illik, hogy az újabb plakátokon helyi önkormányzati politikusok szólítják meg a választópolgárokat, és kérik, hogy szavazzanak majd június 7-én az SZDSZ-re. Az SZDSZ listavezető politikusai (Szent-Iványi István Csaba, Béki Gabriella, Demszky Gábor) egyelőre nem jelentek még meg választási plakátokon.
Az utóbbi hónapokban már volt téma a fővárosi politikai életben a III/II-es múlt: Kivágó Iván Györgyné, az fővárosi közgyűlés MSZP-frakciójának frissen kinevezett képviselője a 70-es évektől kezdve a Belügyminisztérium hivatásos kémelhárítója volt III/II-es csoportfőnökségnél. Az egykor hivatásos BM-tisztként dolgozó Kivágóné tiszavirágéletű közgyűlési szerepe addig tartott, amíg megszavazta segítségével Budapest költségvetését a Hunvald György letartóztatása miatt kisebbségbe került MSZP-SZDSZ koalíció.
Ezzel kapcsolatban érdekes adalék - és amire a Csepel.info is felhívja a figyelmet - hogy Demszky Gábor főpolgármester a költségvetés elfogadása után azt nyilatkozta: aki az állampártot a diktatórikus időkben a III-as ügyosztály keretében szolgálta, ne legyen országgyűlési vagy önkormányzati képviselő, ezért azt szeretné, ha Kivágóné lemondana a képviselői posztjáról (erre egyébként a körülötte kialakult hangulat miatt Kivágóné ígéretet is tett, az MSZP-frakció pedig sajnálkozva tudomásul is vette lemondását). Demszky Gábor eddig még nem kezdeményezte a 2006 óta SZDSZ-es önkormányzati képviselő Kál Károly lemondatását.
(Csepel - Index)