Nincs Fidesz-Jobbik együttműködés, nem akarunk Árpád-sávos zászlókat rendezvényeinkre, szorgalmasan eljárunk a holokauszt-megemlékezésekre, sok zsidó barátunk van, elítéljük az antiszemitizmust - így magyarázkodott a Fidesz-KDNP frakcióvezetője az országfelvásárló izraeliek helytartóinak, akik többször is kiálltak a gázai népirtás helyessége és folytatása mellett. Vele tartott Szabó György fideszes önkormányzati képviselő, aki tiszta véletlenül izraeli állampolgár is. Alább a Mazsihisz cikke.

Jól megértik egymást az Izraelita Műhely alapítójával
Navracsics Tibor a Budai Micve Klub vendége volt
Szilágyi Iván Péter / Mazsihisz
A budai körzet Szombat-köszöntő istentiszteletét követő kidus és az ennek keretében zajló közéleti-kulturális beszélgetés vendége ezúttal Navracsics Tibor a Fidesz-KDNP frakcióvezetője volt.
A magas rangú politikus meghívásában és a rendezvény megszervezésében aktívan részt vett Szabó György önkormányzati képviselő (Fidesz - bővebben róla itt - a szerk.), aki szintén részt vett a rendezvényen. A fideszes politikus meghívásával immár minden parlamenti frakcióval rendelkező párt képviselője megszólalhatott és elmondhatta véleményét a zsinagóga híveinek.

Jó helyen
Verő Tamás rabbi és Tordai Péter körzeti elnök korrektül és baráti hangnemben köszöntötte a politikust, akit Dési János újságíró (Népszava) kérdezett. Dési János hol kisebb, hol nagyobb eredménnyel próbálta kordában tartani az indulatokat. Ez sajnos nem mindig sikerült és így egy heves érzelmekkel tarkított vita alakult ki, amely nem kifejezetten sábeszi hangulatban telt el.
Navracsics Tibor elmondta, hogy mikor Veszprém országgyűlési képviselőjévé választották, azonnal megkereste a helyi hitközség vezetőjét, hogy részt vehetne-e a közösség holokauszt megemlékezésén. Azóta is azon kevés helyi képviselők, politikusok egyike, aki mindig részt vesz ezeken az emlékrendezvényeken.
Elmondta, hogy mind évfolyamtársai, mind barátai között számos zsidó származású ember van és igen jó kapcsolatokat ápol velük. Dési János kérdésére válaszolva leszögezte, hogy örömmel tett eleget a körzet meghívásának. Akkor is eljönne, ha a Kurucinfó vagy más szélsőjobboldali fórum „lezsideszezné” és megtámadná ezért.
Az árpádsávos zászlóval kapcsolatos vitáról elmondta, hogy a zászlót történelmi lobogónak tekinti, amelyet több baloldali miniszterelnök beiktatására is elvittek és egyikük sem kifogásolta ezt. Szerinte nincs szándékosság és központi Fidesz-akarat abban, hogy egyes rendezvényeiken régebben megjelentek ilyen zászlók, azonban – tekintettel a vészkorszak túlélőinek jogos érzékenységére – most már kerülik ezeket a jelképeket. A Fidesz már 2006 októberében felszólította híveit, hogy a párt rendezvényein nemzeti színű zászlókkal jelenjenek meg. Leszögezte, hogy a Fidesz azért jött létre, hogy Magyarországon demokrácia legyen és szemben áll minden totalitárius diktatúrával.
Elismerte, hogy 2006-ban voltak olyan jelöltjeik, akiknek támogatói szervezeteik között ott volt a Jobbik, azonban aktív együttműködésről a két párt között nem tud. Önmagában a nemzeti radikalizmust nem tartja szalonképtelen ideológiának, de az antiszemitizmust elítéli és minden lehetséges módon fel kíván lépni ellene.