Gusztos ma ismét amiatt hisztizett, hogy az ügyészség nem indít eljárást a "szélsőséges megnyilvánulások, valamint a személyes adatokkal való visszaélés miatt".
Az SZDSZ frakcióvezető-helyettese emlékeztetett arra, hogy az elmúlt hónapokban többször is interpellálta a legfőbb ügyészt, miért nem indítanak eljárást a "közösség elleni izgatás legnyilvánvalóbb eseteiben sem".
Az antimagyar politikus szerint a "szélsőjobboldali portálokon" sok példát lehet látni nemcsak a közösség elleni izgatásra, de a személyes adatokkal való visszaélésre is, mégsem történik semmi.
Gusztos Péter korábbi interpellációira folyamatosan azt a választ kapta, hogy az ügyészség a lehető legszűkebben értelmezi a hivatalból való eljárás fogalmát és csak azt tekintik hivatali tudomásszerzésnek, amiről egy másik hivatalos ügyben értesülnek.
Gusztos szerint hétfői interpellációja viszont arra világított rá, hogy van olyan ügy - éppen az, amikor ügyészek és bírák személyes adatait hozta nyilvánosságra egy portál - amikor az ügyészség sajtóinformációk alapján indította meg az eljárást.
Feltette a kérdést, hogy ha az ügyészség arról az esetről képes volt hivatalból értesülni, akkor miért nem tették meg ezt azokban az ügyekben, amikor parlamenti képviselők, rendőrök, újságírók, civilek adatai jelentek meg "valamelyik szélsőséges portálon". (Kuruc.info kiegészítés: itt van például Gusztos címe: Salgótarján, Ybl Miklós út 92. A telefonszámát továbbra is várjuk!)
Nem azt kifogásolja, hogy ebben az esetben hivatalból indult eljárás, hanem azt, hogy az a többi esetben elmaradt, és ők szeretnének változtatni az ügyészség gyakorlatán.
Kovács Tamás legfőbb ügyész a parlamenti interpellációra adott válaszában azt mondta, hogy a büntetőeljárásról szóló törvény szerint az ügyész kizárólag a hivatali hatáskörében tudomására jutott adatok alapján, illetve feljelentésre rendelhet el nyomozást.
Arról, hogy ha bírák, ügyészek a sértettek az ügyészség más joggyakorlatot folytatna, mint egyébként, azt mondta, hogy ez a vélekedés nem valós, s ezt adatok is cáfolják.
(MTI nyomán)