Bezár!
2021. április 23., péntek, Béla, Egyed napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
18:56 Folytatódik a diplomata-kiutasítós játszadozás18:15 Mészáros és Várkonyi: politikai pikantéria az álompár hátterében, avagy hogyan borul össze a Fidesz az MSZMP-vel és a Munkásőrséggel?17:55 Újraindul a dunakanyari hajózás17:40 A junta letartóztatási parancsot adott ki az ellenzéki egységkormány tagjai ellen17:17 Von der Leyen már a második generációs oltóanyagot rendeli - 1,8 milliárd adagra szóló szerződést köt a Pfizerrel17:05 Bulgáriában feladta kormányalakítási próbálkozásait a GERB, Mitov visszaadta megbízatását az államfőnek16:47 A mai napon rendeli el hétfőtől a tömeges oltást az országos tisztifőorvos16:25 Tunéziai szúrt le egy rendőrnőt "Francia"országban16:18 SZFE-ügyben működik a közösség tagja elleni erőszak: hat év letöltendőt kapott a maszkot levágni próbáló férfi16:06 16 ezer eurós "kártérítést" kap a Berlinben hisztiző néger balett-táncosnő, és még a szerződését is meg kell hosszabbítani15:36 Elindult a Nemzetközi Űrállomásra a SpaceX űrhajó négy asztronautával a fedélzetén15:20 Navalnij hajlandó jóllakni15:09 Felfüggesztett börtönbüntetésre ítéltek egy vendégre késsel támadó szakácsot14:41 Kínai nagytőke és marxista befolyás?14:22 Elkészült a tömeg-lélegeztetőrendszer prototípusa az Óbudai Egyetemen
24 óra legolvasottabbjai

Antimagyarizmus, Videók ::

Így válik "szlovákká" a híres Benyovszky Móric is


Nemcsak a magyar királyok és Petőfi esett áldozatul a történelem és nemzeti hősök nélküli, frusztrált tótocskáknak, hanem a neves Afrika-kutató
Benyovszky Móric, Madagaszkár királya is. Az alábbi videorészlet a budapesti és a pozsonyi televízió 1975-ös közös filmsorozatából, a Vivát, Benyovszky!-ból származik. Keresse a különbséget!
Friss: Benyovszky Móric a tót Wikipédián
http://sk.wikipedia.org/wiki/M%C3%B3ric_Be%C5%88ovsk%C3%BD#cite_ref-0
Matús Móric Michal Frantisek Serafín August Benovsky, akkoriban Benowsky-nak írva, szlovák utazó, felfedező, kolonizátor, író.
Az első szlovák, aki négy kontinenst is bejárt (Európát, Ázsiát, Afrikát, Amerikát).
Az első szlovák író, aki világhírű bestsellert írt.
Az első szlovák, aki több állam fejlődésébe is tevékenyen beleszólt (Lengyelország, USA, Franciaország, Ausztria és Madagyaszkár).
A neve más nyelveken:
· lengyelül: Maurycy August Beniowski
· magyarul: Benyovszky Móric
· franciául: Maurice Auguste de Benyowsky/-ski
· angolul: (Matthew) Maurice Benyowsky/Benovsky
· németül: Moritz Benjowsky/-wski/Benyowski
· latinul: Mauritius Auguste de Benovensis.
Néhány mondat az önéletrajzából:
Pályafutását az osztrák hadseregben kezdte, mint hadnagy (Szlovákia akkor Uhorország része volt, mely az Osztrák Monarchia tartománya volt) a hétéves háborúban. (…)
1777/78 telén visszatért a kastélyába, Szlovákiába. (…)
Hazafelé Szlovákiába megállt a mai Haitin, ahol meglátogatta testvérét Frantisek Benovskyt. (…)
Amikor már Szlovákiában volt, II. József császártól kapott egy levelet, melyben engedélyt kapott, hogy Madagaszkáron osztrák tartományt hozzon létre…(…)
A tótok szerint ez a „bizonyíték” hogy szlovák volt: a szentgyörgyi gimnázium anyakönyvi hivatalában így van beírva: „szlovák nemes Verbóról Nyitra vármegyéből”. Azon állítások, hogy magyar vagy lengyel volt, helytelenek. (De az persze igaz, hogy létezett "szlovák nemesség" - a szerk.)
Az igazság ezzel szemben a Benyovszky családról: katt ide.
A Benyovszky-leszármazottak sem tótul beszélgetnek és keresik a gyökereiket:
(Kuruc.info)
Kapcsolódó:

Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Szavazás

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2021 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready