2019. február 18., hétfő, Bernadett napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
21:27 Szavak nélkül21:02 Nem mindig mesélgetett Auschwitzról Jobbik-Jákob - amikor a politikai érdek úgy kívánta, mulatott a zsidóviccen20:54 A MIÉP elnöke a Mi Hazánk irodájában köt megállapodást és tart előadást20:37 Kivonultak a parlamentből az egyesült ballibek - munka helyett inkább átruccantak Esztergomba19:56 Nyílt levél Hont Andrásnak19:50 Magyar fejlesztésű sporttérkép - minden egy helyen, egy alkalmazásban (x)19:38 "Antiszemitizmus elleni küzdelem": tanárok, diákok, ügyészek, bírák részesülnek átnevelésben a kormány jóvoltából19:05 Az EU újabb szankciókat fontolgat Oroszországgal szemben18:21 Újabb zseniális ellenzéki akció: írni nem tudnak, de tiltakozni nagyon szeretnek az elvtársnők18:03 Dúró: aki szerint értelmetlen a parlamenti munka, adja vissza a mandátumát!17:44 Kivágták Demetert a honvédelmi bizottságból17:24 Kísérti a múlt a cuki néppárti fiúkat: újabb "listázós" ügyet rángatott elő a fideszes sajtó17:00 Suzuki: még az érvényben lévő 250 órás túlórakeretet sem használják ki16:53 Le Monde: Netanjahu trójai falóként használja a V4-eket az EU ellen16:10 Kiadták a videót, amin a szökött fegyveres rabot üldözik, majd lebirkózzák
24 óra legolvasottabbjai

Antimagyarizmus, Videók ::

Így válik "szlovákká" a híres Benyovszky Móric is


Nemcsak a magyar királyok és Petőfi esett áldozatul a történelem és nemzeti hősök nélküli, frusztrált tótocskáknak, hanem a neves Afrika-kutató
Benyovszky Móric, Madagaszkár királya is. Az alábbi videorészlet a budapesti és a pozsonyi televízió 1975-ös közös filmsorozatából, a Vivát, Benyovszky!-ból származik. Keresse a különbséget!
Friss: Benyovszky Móric a tót Wikipédián
http://sk.wikipedia.org/wiki/M%C3%B3ric_Be%C5%88ovsk%C3%BD#cite_ref-0
Matús Móric Michal Frantisek Serafín August Benovsky, akkoriban Benowsky-nak írva, szlovák utazó, felfedező, kolonizátor, író.
Az első szlovák, aki négy kontinenst is bejárt (Európát, Ázsiát, Afrikát, Amerikát).
Az első szlovák író, aki világhírű bestsellert írt.
Az első szlovák, aki több állam fejlődésébe is tevékenyen beleszólt (Lengyelország, USA, Franciaország, Ausztria és Madagyaszkár).
A neve más nyelveken:
· lengyelül: Maurycy August Beniowski
· magyarul: Benyovszky Móric
· franciául: Maurice Auguste de Benyowsky/-ski
· angolul: (Matthew) Maurice Benyowsky/Benovsky
· németül: Moritz Benjowsky/-wski/Benyowski
· latinul: Mauritius Auguste de Benovensis.
Néhány mondat az önéletrajzából:
Pályafutását az osztrák hadseregben kezdte, mint hadnagy (Szlovákia akkor Uhorország része volt, mely az Osztrák Monarchia tartománya volt) a hétéves háborúban. (…)
1777/78 telén visszatért a kastélyába, Szlovákiába. (…)
Hazafelé Szlovákiába megállt a mai Haitin, ahol meglátogatta testvérét Frantisek Benovskyt. (…)
Amikor már Szlovákiában volt, II. József császártól kapott egy levelet, melyben engedélyt kapott, hogy Madagaszkáron osztrák tartományt hozzon létre…(…)
A tótok szerint ez a „bizonyíték” hogy szlovák volt: a szentgyörgyi gimnázium anyakönyvi hivatalában így van beírva: „szlovák nemes Verbóról Nyitra vármegyéből”. Azon állítások, hogy magyar vagy lengyel volt, helytelenek. (De az persze igaz, hogy létezett "szlovák nemesség" - a szerk.)
Az igazság ezzel szemben a Benyovszky családról: katt ide.
A Benyovszky-leszármazottak sem tótul beszélgetnek és keresik a gyökereiket:
(Kuruc.info)
Kapcsolódó:


Hozzászólások ( hozzászólás)

Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Dossziék

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2019 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready