2021. július 30., péntek, Judit, Xénia napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
11:58 Fiatal, szóváltás és vitapartner Felsőmocsoládon - ennek az esetnek is halál lett a vége11:25 Jászapáti után11:00 Fókák megérintéséért bírságoltak meg turistákat a Hawaii-szigeteken10:37 Hamilton már el is kezdte a pedofiltörvény elleni agitálást, Vettel szivárványos cipőben érkezett10:16 Hosszú a várakozás a röszkei autópálya-átkelőnél10:09 Egy beteg halt meg, 64 új fertőzöttet regisztráltak09:28 Ismét a buszsávok használatát ellenőrizték Budapesten08:55 A címvédő brazil röplabdázók legyőzték az amerikaiakat08:10 Cseh edzője szerint Magyarország egyik legnagyobb sportembere búcsúzott07:53 Kecskeméti repülőnap: számos légi és szárazföldi bemutató szerepel a programok között07:04 A japán kormány meghosszabbítja Tokióban a rendkívüli állapotot06:45 Telegdy Ádám ötödik 200 méter háton06:27 Burián tizedik 200 méter háton06:22 Milák döntős 100 méter pillangón, Szabó 14. lett06:16 Cseh László hetedik hellyel fejezte be a pályafutását
24 óra legolvasottabbjai

Antimagyarizmus, Videók ::

Így válik "szlovákká" a híres Benyovszky Móric is

Reklám


Nemcsak a magyar királyok és Petőfi esett áldozatul a történelem és nemzeti hősök nélküli, frusztrált tótocskáknak, hanem a neves Afrika-kutató
Benyovszky Móric, Madagaszkár királya is. Az alábbi videorészlet a budapesti és a pozsonyi televízió 1975-ös közös filmsorozatából, a Vivát, Benyovszky!-ból származik. Keresse a különbséget!
Friss: Benyovszky Móric a tót Wikipédián
http://sk.wikipedia.org/wiki/M%C3%B3ric_Be%C5%88ovsk%C3%BD#cite_ref-0
Matús Móric Michal Frantisek Serafín August Benovsky, akkoriban Benowsky-nak írva, szlovák utazó, felfedező, kolonizátor, író.
Az első szlovák, aki négy kontinenst is bejárt (Európát, Ázsiát, Afrikát, Amerikát).
Az első szlovák író, aki világhírű bestsellert írt.
Az első szlovák, aki több állam fejlődésébe is tevékenyen beleszólt (Lengyelország, USA, Franciaország, Ausztria és Madagyaszkár).
A neve más nyelveken:
· lengyelül: Maurycy August Beniowski
· magyarul: Benyovszky Móric
· franciául: Maurice Auguste de Benyowsky/-ski
· angolul: (Matthew) Maurice Benyowsky/Benovsky
· németül: Moritz Benjowsky/-wski/Benyowski
· latinul: Mauritius Auguste de Benovensis.
Néhány mondat az önéletrajzából:
Pályafutását az osztrák hadseregben kezdte, mint hadnagy (Szlovákia akkor Uhorország része volt, mely az Osztrák Monarchia tartománya volt) a hétéves háborúban. (…)
1777/78 telén visszatért a kastélyába, Szlovákiába. (…)
Hazafelé Szlovákiába megállt a mai Haitin, ahol meglátogatta testvérét Frantisek Benovskyt. (…)
Amikor már Szlovákiában volt, II. József császártól kapott egy levelet, melyben engedélyt kapott, hogy Madagaszkáron osztrák tartományt hozzon létre…(…)
A tótok szerint ez a „bizonyíték” hogy szlovák volt: a szentgyörgyi gimnázium anyakönyvi hivatalában így van beírva: „szlovák nemes Verbóról Nyitra vármegyéből”. Azon állítások, hogy magyar vagy lengyel volt, helytelenek. (De az persze igaz, hogy létezett "szlovák nemesség" - a szerk.)
Az igazság ezzel szemben a Benyovszky családról: katt ide.
A Benyovszky-leszármazottak sem tótul beszélgetnek és keresik a gyökereiket:
(Kuruc.info)
Kapcsolódó:

Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Szavazás

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2021 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready