Bezár!
2021. május 11., kedd, Ferenc napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
15:13 Horvátországban próbarendezvényeken tesztelik a vírus terjedését az oltottak és gyógyultak körében14:54 Tigrissel menekült a rendőrök elől Victor Hugo Texasban14:13 Homoszexuálisokat áldoztatnának egyes német papok - vajon megtehetik kánonjogi következmények nélkül?13:41 Az Arab Liga főtitkára elítélte az izraeli légicsapásokat, az ENSZ aggodalmát fejezte ki13:16 "Ma megölök egy csomó szemetet" - írta a tatárföldi mészáros, akit amúgy rendes gyereknek ismertek12:56 Romániában felhatalmazták a gyógyszertárakat az antigén gyorstesztek elvégzésére12:37 Pfizer-túladagolás: "fáj a fejem, fáradt vagyok és nagyon megijedtem, de azért élek"12:11 Tavaly alig mentek nyaralni az osztrákok, de idén bepótolnák11:38 Szállodaszövetség-elnök: senkit sem fognak beengedni igazolvány nélkül11:18 Szabó Tímea még mindig várja a bocsánatkérést, amiért azt írták róla, hogy Lendvai és egy kullancs DNS-éből hozták létre10:46 A Mi Hazánk költségvetési csalás gyanúja miatt feljelenti a védettségi igazolványt gyártó céget10:28 KSH: áprilisban 5,1 százalékos volt az infláció09:26 99 beteg halt meg, 493-mal nőtt a fertőzöttek száma08:57 Visszavonulót fújt az újbudai szivárványkoalíció az ingatlankiárusításokból08:42 Május 19-én kinyithatnak a vendéglátóhelyek teraszai Franciaországban
24 óra legolvasottabbjai

Elcsatolt részek, Antimagyarizmus ::

"Sándora Petőfiho" - ez volt a Felvidék elrablóinak ajándéka március 15-re


Címerünk, himnuszunk, földünk
és történelmünk után Petőfit is ellopnák
A magyar középiskolákban írt tót nyelvi érettségi vizsga egyik kérdésében "szlovákosították" Petőfi Sándor nevét. A tesztet március 15-én írták a diákok – derül ki az Új Szó című pozsonyi napilapból.
A lap szerint "érthetetlen módon szlovákosították" Petőfi Sándor nevét a tót nyelvi írásbeli érettségi vizsgán. A diákoknak arra a kérdésre kellett választ adniuk, hogy mely magyar költő alkotásaival lehet összehasonlítani Janko Král’ műveit. A kérdésben megadták a megválaszolandó költő monogramját is: S. P, az S tetején a tót nyelv szabályai szerinti lágyítójellel.
A "helyes", ragozott válasz a kérdésre: Sándora Petőfiho. A tesztlapokat készítő Oktatásügyi Szabványosított Mérések Nemzeti Intézete (NÚCEM) a kiértékelési útmutatóban külön felhívta a tanárok figyelmét, hogy csak ez a válasz elfogadható. Ha valaki lágyítójel nélkül, Sándornak írta Petőfi keresztnevét, annak a válaszát érvénytelennek kell tekinteni. A tesztlapokat központilag is kiértékelik, így ha a tanár elismerné is helyes válasznak a „Sándora Petőfiho” alakot, a diák végül mégsem kapna ezért a válaszáért pontot. Az úgynevezett Szlovákiában az érettségi vizsgák eredményeit több egyetemen is beszámítják a felvételinél.

A "helyes" a baloldali, pirossal aláhúzva a "hibás változat" (Forrás: Bumm)

A lap által megkeresett igazgatók és tanárok felháborodásuknak adtak hangot a kérdés miatt, kiemelve, hogy éppen március 15-én, a 1848–49-es forradalom és szabadságharc kirobbanásának évfordulóján írt tesztekben ferdítették el a költő nevét. A tanárok szerint a diákok túlnyomó többsége a kérdésre "rossz választ" adott. Voltak, akiket már a kérdésben szereplő lágyítójeles monogram is megzavart. Az ügyben a lap megkereste a NÚCEM-et is. Az intézet vezetője későbbre ígért reagálást.
Az Új Szó megemlíti, hogy az ún. Szlovákiában a tót irodalmi tankönyvekben is magyar írásmóddal szerepel Petőfi neve. A költő neve egy 2002-es, a tót általános iskolák számára összeállított irodalmi tesztben is szerepelt, ám ott is lágyítójel nélkül.
(MTI nyomán)

Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Szavazás

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2021 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready