2021. július 30., péntek, Judit, Xénia napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
11:58 Fiatal, szóváltás és vitapartner Felsőmocsoládon - ennek az esetnek is halál lett a vége11:25 Jászapáti után11:00 Fókák megérintéséért bírságoltak meg turistákat a Hawaii-szigeteken10:37 Hamilton már el is kezdte a pedofiltörvény elleni agitálást, Vettel szivárványos cipőben érkezett10:16 Hosszú a várakozás a röszkei autópálya-átkelőnél10:09 Egy beteg halt meg, 64 új fertőzöttet regisztráltak09:28 Ismét a buszsávok használatát ellenőrizték Budapesten08:55 A címvédő brazil röplabdázók legyőzték az amerikaiakat08:10 Cseh edzője szerint Magyarország egyik legnagyobb sportembere búcsúzott07:53 Kecskeméti repülőnap: számos légi és szárazföldi bemutató szerepel a programok között07:04 A japán kormány meghosszabbítja Tokióban a rendkívüli állapotot06:45 Telegdy Ádám ötödik 200 méter háton06:27 Burián tizedik 200 méter háton06:22 Milák döntős 100 méter pillangón, Szabó 14. lett06:16 Cseh László hetedik hellyel fejezte be a pályafutását
24 óra legolvasottabbjai

Elcsatolt részek, Antimagyarizmus ::

"Sándora Petőfiho" - ez volt a Felvidék elrablóinak ajándéka március 15-re

Reklám


Címerünk, himnuszunk, földünk
és történelmünk után Petőfit is ellopnák
A magyar középiskolákban írt tót nyelvi érettségi vizsga egyik kérdésében "szlovákosították" Petőfi Sándor nevét. A tesztet március 15-én írták a diákok – derül ki az Új Szó című pozsonyi napilapból.
A lap szerint "érthetetlen módon szlovákosították" Petőfi Sándor nevét a tót nyelvi írásbeli érettségi vizsgán. A diákoknak arra a kérdésre kellett választ adniuk, hogy mely magyar költő alkotásaival lehet összehasonlítani Janko Král’ műveit. A kérdésben megadták a megválaszolandó költő monogramját is: S. P, az S tetején a tót nyelv szabályai szerinti lágyítójellel.
A "helyes", ragozott válasz a kérdésre: Sándora Petőfiho. A tesztlapokat készítő Oktatásügyi Szabványosított Mérések Nemzeti Intézete (NÚCEM) a kiértékelési útmutatóban külön felhívta a tanárok figyelmét, hogy csak ez a válasz elfogadható. Ha valaki lágyítójel nélkül, Sándornak írta Petőfi keresztnevét, annak a válaszát érvénytelennek kell tekinteni. A tesztlapokat központilag is kiértékelik, így ha a tanár elismerné is helyes válasznak a „Sándora Petőfiho” alakot, a diák végül mégsem kapna ezért a válaszáért pontot. Az úgynevezett Szlovákiában az érettségi vizsgák eredményeit több egyetemen is beszámítják a felvételinél.

A "helyes" a baloldali, pirossal aláhúzva a "hibás változat" (Forrás: Bumm)

A lap által megkeresett igazgatók és tanárok felháborodásuknak adtak hangot a kérdés miatt, kiemelve, hogy éppen március 15-én, a 1848–49-es forradalom és szabadságharc kirobbanásának évfordulóján írt tesztekben ferdítették el a költő nevét. A tanárok szerint a diákok túlnyomó többsége a kérdésre "rossz választ" adott. Voltak, akiket már a kérdésben szereplő lágyítójeles monogram is megzavart. Az ügyben a lap megkereste a NÚCEM-et is. Az intézet vezetője későbbre ígért reagálást.
Az Új Szó megemlíti, hogy az ún. Szlovákiában a tót irodalmi tankönyvekben is magyar írásmóddal szerepel Petőfi neve. A költő neve egy 2002-es, a tót általános iskolák számára összeállított irodalmi tesztben is szerepelt, ám ott is lágyítójel nélkül.
(MTI nyomán)

Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Szavazás

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2021 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready