Pár nappal ezelőtt Londonban mutatták be a Slovakia in History címmel megjelenő, "Szlovákia történelmét" feldolgozó kiadványt, amely a külföldi egyetemeken és a világ legnagyobb könyvtáraiban is hozzáférhető lesz (tehát megint a kisantant hazudozásaival fog ismerkedni a világ a valós események helyett, mert a "Magyar" Tudományos Akadémia még ezzel sem foglalkozik).


Az angol nyelvű kiadvány összeállítója a szlovákiai származású Mikulás Teich, a cambridge-i egyetem tanára, Dusan Kovác és Martin Brown történészek – írja a Pravda.
Az ismert tót "történész", Dusan Kovác (akinek ősei valamikor Kovácsok voltak) 22 munkatársat kért fel, hogy egy-egy esszé formájában dolgozzák fel "Szlovákia történetét a nyitrai fejedelemség időszakától egészen a bársonyos forradalom utáni időszakig" (azt sugallva tehát, hogy 825 óta létezik a 18 éves műállamocska).
A propagandamester tót hazudozó-társain kívül két cseh és egy norvég "szakembert" kért fel a munkára. A norvég történész, Elisabeth Bakke a csehoszlovakizmus tematikáját dolgozta fel, egyébként ő ezt a témakört kutatja. „Számunkra ez azért érdekes, mivel ezt a témakört pártatlanul dolgozta fel” - indokolta a döntést Kovác.
A publikáció 15 év alatt készült el, Kovác szerint "a sok szerző munkáját nem volt egyszerű összehangolni". "A publikáció lényege, hogy alapinformációkat adjon Szlovákiáról, s hogy ne tévesszék többet össze Szlovéniával, mint ahogyan az amerikai elnökkel történt" – mondta el Vladimír Seges hadtörténész a Pravdának.
Kovác szerint a kiadvány iránt (mely 424 oldalas - a szerk.) számottevő az érdeklődés, s leginkább a közép-európai történelemmel foglalkozó egyetemek érdeklődnek.
(Bumm nyomán)