A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Közép-magyarországi Regionális Adó Főigazgatósága hétfőn megkezdte nyári ellenőrzéssorozatát. A nyári revíziók során idegenforgalmi célpontok, strandok, vendéglátóegységek, fesztiválok számíthatnak fokozott adóhatósági figyelemre. Az ellenőrzéssorozat augusztus 28-áig tart.
A NAV Közép-magyarországi Regionális Adó Főigazgatósága – az elmúlt évek gyakorlatához hasonlóan – június 27. és augusztus 28. között fokozott és összehangolt ellenőrzéseket tart az idegenforgalmilag frekventált üdülőhelyeken, strandokon, kereskedelmi és vendéglátó egységeknél, kempingekben, jelentősebb rendezvényeken, fesztiválokon és vásárokon.
Ez idő alatt az ellenőrök a számla-, és nyugtaadási kötelezettség teljesítését, a forgalmazott árucikkek eredetét, a jövedéki termék forgalmazására vonatkozó szabályok betartását, valamint azok adózott voltát (adójegy illetve zárjegy meglétét) és a foglalkoztatás szabályszerűségét vizsgálják kiemelten. Az adóhatóság ugyanakkor a pénztárgépek üzemeltetésével kapcsolatban az elmúlt időszakban tapasztalt visszaélések miatt jelentős hangsúlyt fektet a pénztárgépek szabályos működtetésének ellenőrzésére, valamint az adózók által használt számítógépes szoftverek vizsgálatára is.
A nyári ellenőrzéssorozatban a NAV adóügyi, vámügyi, illetve bevetési munkatársai mellett részt vesznek a fővárosi és Pest megyei kormányhivatalok szakigazgatási szerveinek (fogyasztóvédelmi, munkavédelmi és munkaügyi, népegészségügyi szakigazgatási szervek) ellenőrei is.
A fogyasztóvédelmi felügyelők országszerte június második felétől augusztus végéig tartják nyári idegenforgalmi főszezoni ellenőrzéseiket. Mint Fülöp Zsuzsanna, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) szóvivője korábban elmondta: a fogyasztók életének és testi épségének védelme érdekében a hatóság kiemelt figyelmet fordít a vízi játékok, strandcikkek, mutatványos berendezések piacfelügyeleti ellenőrzésére.
(MTI)