2021. szeptember 27., hétfő, Adalbert, Döme napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
11:16 Erős földrengés volt Kréta térségében11:00 Beadták az első kísérleti Covid-gyógyszert Magyarországon10:37 Nagyot léptek előre a fejlődésben a németek: már "transznemű" képviselőik is vannak a Bundestagban09:58 Számot vetettek a lengyelek: óriásit buktak, sokba kerül az uniós tagság - a magyar helyzet még súlyosabb09:35 20 beteg halt meg a hétvégén, 1183 új fertőzöttet találtak09:05 Még ők is alig akarták elhinni: a kommunisták nyerték a grazi önkormányzati választást08:23 Csak a Mi Hazánk támogatta a kötelező oltás elleni tüntetést Miskolcon08:03 Chilében is ráébredtek, hogy nem jó ötlet szélesre tárni a kapukat a migránsok előtt07:46 Több mint 1300 határsértő ellen intézkedtek a rendőrök a hétvégén07:32 Jól eltiltották a visszavonult német kerékpárost07:22 Szeretnél jobban látni közelre? Itt a zseniális többfunkciós olvasószemüveg (x)07:08 Orrhosszal nyertek a szocik, de az álkeresztény-demokraták is szeretnének kormányt alakítani Németországban06:56 Háromnapos fiesztát kínál Villányban a hagyományos őszi borfesztivál06:39 Mentesíti a brit kormány a versenyszabályok alól az üzemanyag-forgalmazókat06:26 San Marinóban törvényesítették az abortuszt
24 óra legolvasottabbjai

Antimagyarizmus ::

Magyargyűlölő román rektor a SOTE díszdoktora

Az erdélyi magyar orvosi oktatást ellehetetlenítő Copotoiu rektor a SOTE díszdoktora – vajon még meddig?

1945-ben, Erdély ismételt megszállásakor, a kolozsvári magyar egyetem orvosi kara Marosvásárhelyre költözött, majd később Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem néven önállósult. A románok erre az intézményre is szemet vetettek, és a Bolyai Egyetem 1959-es megszüntetése után, 1962-ben elkezdték az elrománosítását.
1990 márciusában, a Bolyai Egyetem visszaállítását követelő egyetemisták tiltakozásának elfojtása adta az egyik löketet a magyarellenes pogrom kirobbanásához. Utána is szisztematikusan folyt a magyar tagozat leépítése.
Kolozsváron, részben a Bolyai Kezdeményező Bizottság bátor kiállásának köszönhető események következtében, mára már létrejöttek a magyar intézetek a Babes-Bolyai Tudományegyetemen. Marosvásárhelyen az intézmény román vezetői, élükön az egykori szekustiszt rektorral, hallani sem akarnak a magyar intézetek beindításáról, annak ellenére, hogy az RMDSZ nyomására elfogadott új tanügyi törvény erre egyértelműen kötelezi az egytemet. Mi több, a MOGyE román rektora, Constantin Copotoiu fittyet hány a román Oktatási Minisztérium utasításaira (lásd itt és itt).
De kicsoda is ez a Constantin Copotoiu, akinek a vezetése alatt annyira elzüllött az orvosi egyetem, hogy már román professzorok is a távozását követelik? Kevesen tudják róla, hogy erkölcsileg is alkalmatlan az intézmény vezetésére. Bőkezűen, de korántsem önzetlenül szponzorizált egy helyi női kosárlabdacsapatot. Ugye már gondolják, hogy miért? Igen, szexulális szolgáltatásokért cserébe, ráadásul az egyik szerencsétlen áldozatát teherbe is ejtette, tönkretéve ezzel egy fiatal lány életét.
Az igazi botrány viszont az, hogy Copotoiu rektor a magyar orvosképzés zászlóshajójának, a Semmelweis Egyetemnek díszdoktora! Értesüléseink szerint a SOTE vezetői annak ellenére adományozták neki egy éve ezt a tisztséget, és támogatják a körülötte levő klikk munkáját, hogy a Bolyai Kezdeményező Bizottság és a Romániai Magyar Orvosi és Gyógyszerészi Képzésért Egyesület akkori vezetői többször is figyelmeztették a SOTE rektori hivatalát és személyesen a rektorát is a lépés eszement voltára – mindhiába.
Meddig tűrjük még, hogy egy botrányos életvitelű, szélsőségesen magyarellenes figura a SOTE díszdoktora?
(Marosvásárhelyi és budapesti tudósítóinktól)
Kapcsolódó:

Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Szavazás

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2021 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready