2019. szeptember 19., csütörtök, Vilhelmina, Szabolcs napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
22:28 Itt a román csodafegyver a sertéspestis ellen22:02 Letartóztattak egy sámánt Szibériában, aki ki akarta űzni Putyint a Kremlből21:43 Súlyos antiszemita cselekmény Izraelben: disznóként ábrázolták az ortodox zsidókat21:26 Továbbra is Rijádban röpköd a béke jenki angyala21:00 Megint fehéreket gyilkoltak Dél-Afrikában a niggerek - álmában szurkálták halálra a várandós nőt20:42 Moszkva továbbra sem adja ki a szmolenszki katasztrófa roncsait20:17 Ha a zsidókról van szó, egymást licitálja túl az Orbán- és a Gyurcsány-párt19:53 Cigány kurvához ment, elnyerte méltó jutalmát19:34 Így adja el Marosvásárhelyt az RMDSZ az oláhoknak: megint a győzni képtelen hitgyülis lesz a polgármesterjelöltjük19:12 Ez a szorgalom: nappal szüretelt, éjjel betört18:52 Saját templomából lopott műkincseket egy pap Máltán18:33 Elhunyt Ríz Levente, Budapest XVII. kerületének polgármestere18:00 Már egy 11 éves "fiú" is "vitába tud keveredni" - ráadásul van bicskája, amit szakszerűen használ17:46 Így fognak kinézni a szavazólapok17:10 Laura Codruta Kövesi lesz az európai főügyész, még a románok francia barátai is beálltak mögé
24 óra legolvasottabbjai

Friss hírek, Anyaország ::

Csurka felesküdött a szocializmusra + eredeti dokumentum!

Reklám


Csurka: „feltétel nélkül hittem aszocializmusban, mint egyetlenlehetséges emberi életformában”
„A szocializmusra és a dolgozó magyar nép szolgálatára esküdtem ezekben a mondatokban. Esküszegõ ma sem vagyok, nem olyan fából faragtak” – erõsítette meg 55 évvel ezelõtti fogadalmát 1975 augusztusában (41 évesen) Csurka István, aki az átkos rendszerben – III/III-as beszervezése után – sikeres íróként boldogult. A „rendszerváltás” szégyene, hogy a Raszkolnyikov fedõnevû ügynök késõbb az antikommunisták élére állhatott.

A 74. életévében csoszogó, „örökös” pártelnök – saját állítása szerint – nem adott jelentéseket, csak úgy aláírta, hogy Raszkolnyikov néven majd fog. Ezek szerint megfeledkeztek róla – bár jómódú életvitelét, pártállami sikereit tekintve ez mégse valószínû. Akárhogy is: ha nem is lehet mindenki olyan erõs, hogy ellenálljon a diktatúra nyomásának, egy rendszerváltás után elvárható lett volna, hogy ne pont egy ilyen személy vezesse a nemzeti radikálisokat.

Csak hát mikor derült ki róla, hogy ügynök volt? Nem éppen a „rendszerváltáskor”. Csak miután az új „elitbe” is bekerült, s Antall Józseffel való összeveszése után a miniszterelnök megzsarolta, hogy leleplezi, akkor állt elõ gyorsan, álszent bûnbánattal. Ki tudja, tán a hatalmasoknak még van olyan papír is a kezükben, mely igazolja: Raszkolnyikov bizony jelentgetett is környezetérõl… Ez a zsarolási potenciál legalább magyarázatot adna arra, miért verte szét a MIÉP-et Csurka, legutóbb szinte deklarálva is a párt megszûnésének szükségességét…


Csurka önmagáról közzétett fényképeivel isnyugalomra intett: Ez a legvidámabb barakk!
De vissza a múltba! Az Új Írás 1975. augusztusi számának utolsó oldalain, a Pályám emlékezete sorozatban jelent meg Csurka önéletrajzi témájú írása Pályám? Nekem? címmel. „Elmondok bizonyos dolgokat magamról, az életemrõl, a családomról, de nem mondok mindent, sõt mégcsak nem is törekszem arra, hogy mindent elmondjak.” Ilyen sejtelmesen kezdi, s csak a végén tér a lényegre: rossz, de nincs más út, csak a szocializmus.

Ez a legkártékonyabb gondolkozásmód, mert a potenciális ellenállókat töri meg vele. Nem azt mondja, hogy jó a rendszer; hiszen akkor egyértelmû volna, hogy hazudik. Azt mondja: nincs esélyünk változtatni, nyugodjunk bele! Olyan ez, mint amikor a fideszesek azt mondják: szegény Viktornak meg van kötve a keze, nem is lehet itt nagyot dobbantani, ha hatalmon van, akkor se. Vagy hogy a MIÉP-esek is értsék: szidták a Bencsik-Bayer-Lovas-Tóth. Gy.-féle sajtóklubot, hogy bár megmondja a frankót, de a végén azt is: nincs más út, csak a Fidesz. Tehát az üzenet: a tökös radikálisoknak is Viktor a vezérük!


Csurka szoci énjének fedőlapja
Végül jöjjön az öreg, illetve akkor még nem is, de azért felnõtt fejjel írta: „Mindennek ellenére, bármennyire furcsának tûnik is föl, makulátlanul tiszta világnézettel, hittel szálltam le a Keleti Pályaudvaron a csabai gyorsról, mely visszahozott szülõvárosomba. Annak ellenére feltétel nélkül hittem a szocializmusban, mint egyetlen lehetséges emberi életformában, hogy mindent, ami körülvett, elutasítottam. Békésen, ahonnan jöttem, 1949 után egy pillanatig nem lehetett józan, értelmes, normális embernek abban a hitben ringatóznia, hogy ami történik az jó. Elkezdõdött a néhány évvel elõbb földhöz juttatott parasztok sanyargatása. A környezetemben nem volt egyetlen család, akit ne ért volna valamely alapvetõ sérelem. Kitõl ezt vették el, kitõl azt. Vagyont, életet, szabadságot, önbecsülést. S én mégis hittem az eszmében, a tiszta eszmében. Ma már tudom, miért. Nem is tehettem volna mást. Fel kellett volna kötnöm magam, ha még ennek az egyetlen világ-elrendezõ elvnek a szentségében, igazságában sem hiszek. Annak ellenére nem tartottam tehát magam sem osztályellenségnek, sem reakciósnak, hogy minden idegszálammal kívántam, minél elõbb múljon el népem felõl ez a büntetõ istencsapás, és pusztuljanak el azok, akik az igát a nyakába akasztották. Sõt, mindezek ellenére körmönfontan fogalmazott önéletrajzaim utolsó mondatai hitelesek voltak és szívbõljövõen õszinték. A szocializmusra és a dolgozó magyar nép szolgálatára esküdtem ezekben a mondatokban. Esküszegõ ma sem vagyok, nem olyan fából faragtak.”

Bár Raszkolnyikov nem érdemli meg, de amennyiben érdekli Önt, elolvashatja a teljes írást eredeti formájában:
118-119. oldal
120-121. oldal
122-123. oldal
124-125. oldal
126-127. oldal
128. oldal
Reklám


Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Dossziék

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2019 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready