Nem csalódtunk a Duna Televízióban. Pontosabban, most sem csalódtunk benne kellemesen. A holokauszt-történetektől, az ilyen-olyan zsidó kulturális és vallási események tudósításaitól duzzadó tévéadó ismét bebizonyította, hogy teljesen alaptalanul és jogtalanul kérkedik az önmaga választotta „a nemzet televíziója” címmel. Ha valóban a nemzet televíziója lenne, amint azt az adóbevallások idejének lejárta előtt, az egy százalék megkaparintásának szándékával szokta magáról hirdetni, akkor kutya kötelességének tartotta volna élőben közvetíteni a Sepsiszentgyörgyön ezekben az órákban zajló Igazság Napja eseményeit.
Zoom
Sepsiszentgyörgyön gyülekezik a tömeg a Székely Mikó Kollégium előtt (Fotó: Henning János)
A háromszéki városban ugyanis történelmi jelentőségű, a székelység, s ezzel az összmagyarság jövőjét meghatározó, befolyásoló küzdelmet folytat a világ szinte minden sarkából odasereglett több tízezres elszánt tömeg. A nagyvilágnak, magyaroknak és nem magyaroknak élőben, vágatlanul kellene értesülnie, tudomást szereznie a Sepsiszentgyörgyön zajló tiltakozás minden mozzanatáról. De nem így történt. A Duna Televízióban a tüntetés kezdetén éppen Várszeghy Asztrid pannonhalmi apát nyilatkozik, míg a másik csatornán a Genfest nevű nemzetközi ifjúsági rendezvény képei láthatók.
A Duna Televízió a mostaninál nagyobb meglepetéssel is szolgált, amikor 2010 pünkösdvasárnapján az előre beharangozott műsorral ellentétben, váratlanul, minden magyarázat nélkül egyszerűen nem kezdődött el a gyimesbükki ezeréves határon zajló nemzeti esemény élő közvetítése. A képernyőn a kontumáci templom helyett megjelent egy holokauszt-túlélő, aki arról is beszélt, hogy miképpen úszta át a jeges Dunát 1944 telén. A Duna Televízió vezetése a tiltakozások után aztán elkezdett össze-vissza hazudozni a váratlan és meglepő műsorváltozás okairól.
Zoom
Sánta Imre bikfalvi lelkészt, a tiltakozás elindítóját köszöntik (Fotó: Henning János)
Sepsiszentgyörgyön szeptember 1-jén, ottani idő szerint 11 óra 30 perckor megkondultak a történelmi magyar egyházak harangjai, s rövid ima után a különböző felekezetek templomaitól elindult a tömeg a Mikó Imre gróf kezdeményezte és Alpár Ignác építette Székely Mikó Kollégium előtti térségre, hogy erőt fölmutatva tiltakozzon az ősi református magyar tanintézet újabb román eltolvajlása ellen. A tanintézménnyel szembeni Erzsébet parkban, Mikó Imre szobra körül már gyülekeznek a tüntető magyarok.
Sepsiszentgyörgyön közben elkezdődött a magyarok tömegtüntetése. A Duna Televízió irányítói számára ez az esemény sem bírt elég hírértékkel ahhoz, hogy élőben közvetítsék a nemes, elszánt és példás nemzeti megmozdulást. Leírtuk már néhányszor, de a költő sugallta megállapítás újra és újra időszerű: Dunának, Jordánnak egy a hangja. Emlékeztetjük a „nemzet televíziójának” vezetőségét arra, hogy Sepsiszentgyörgy Olt-parti város, immár 550 éve.
Hering József – Kuruc.info
Frissítés: Közfelkiáltással elfogadták a résztvevők a tiltakozó kiáltványt - véget ért a demonstráció
Kiáltvány elfogadásával ért véget szombaton Sepsiszentgyörgyön az Igazság Napja elnevezésű demonstráció, amelyben az Erdély minden tájáról összegyűlt résztvevők az egyházi vagyon maradéktalan visszaszolgáltatását és a visszaállamosítási kísérletek beszüntetését követelték a román hatóságoktól.
A szervezők által csaknem harmincezresre becsült tömeg előtt Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspök-helyettese olvasta fel a kiáltvány szövegét, amelyet a jelen lévők három "igen" kiáltással fogadtak el. A dokumentumban a demonstrálók tiltakoznak az ellen a bírósági döntés ellen, amely - jogerőre emelése esetén - visszavenné a református egyháztól a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégiumot, az ingatlan tíz évvel ezelőtti visszaszolgáltatását végrehajtó bizottság tagjait pedig börtönbüntetéssel sújtja.
A kiáltvány felhívja a figyelmet arra, hogy ez a döntés veszélyes precedenst teremt, és oda vezethet, hogy leáll a restitúció, több ezer államosított egyházi ingatlan nem kerül vissza jogos tulajdonosához, és a már visszaszolgáltatott épületek is veszélybe kerülnek.
A sepsiszentgyörgyi demonstráción valamennyi erdélyi magyar történelmi egyház elöljárója - Jakubinyi György, a Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegye érseke, Pap Géza, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke, Csűry István, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke, Bálint-Benczédi Ferenc, a Magyar Unitárius Egyház püspöke, és Fehér Attila, a romániai Evangélikus-Lutheránus Egyházkerület főtanácsosa - is felszólalt. Beszédeikben az elődök által hátrahagyott örökség melletti kiállás és a nemzeti összefogás fontosságát hangoztatták.
A tüntetésen az RMDSZ, az Erdélyi Magyar Néppárt és a Magyar Polgári Párt számos vezető tisztségviselője jelen volt. A demonstráció rendbontás nélkül ért véget, a távozók közül pedig sokan alá is írták az Igazság Napján elfogadott kiáltványt.
(MTI nyomán)