/Frissítések a hír alatt./
Sajtóhírek szerint a HVIM öt tagja Temerinben "náci jelszavakat skandált", és bántalmazott két szerb fiatalt vasárnapra virradóra.
A híradások szerint az incidens egy temerini kávézóban történt vasárnapra virradóra. A HVIM öt tagját "náci köszöntés és náci jelszavak skandálása miatt" kidobták onnan, ők pedig megtámadtak két fiatalembert, és könnyebb sérüléseket okoztak nekik. A rendőrség közbelépett, előállította a támadókat, és erőszakoskodás miatt eljárást indított ellenük. A támadók állítólag Zentáról és Adáról érkeztek. A szerbiai belügyminisztérium későbbre ígért részletes tájékoztatást az incidensről.

Nenad Canak
A Nenad Canak vezette Vajdasági Szociáldemokrata Liga (LSV) azt követelte: ha helytállóaknak bizonyulnak a sajtóban megjelent hírek, a támadók ellen nemzeti gyűlölet és türelmetlenség szítása címén indítsanak eljárást, a hatóságok pedig tiltsák be a HVIM-et. A párt temerini szervezete által kiadott közlemény szerint a tavaly ősszel történt temerini incidensek arra intenek, hogy nem szabad eltűrni és szigorúan szankcionálni kell mindenfajta erőszakot, illetve a nemzetek közti ellenségeskedést "és a fasizmust".
A párt közölte, hogy "küzd mindenfajta fasizmus ellen, függetlenül a jelenség nemzeti előjelétől". A HVIM-et a párt szerint ugyanúgy be kell tiltani, mint ahogyan törvényen kívül helyezték néhány hónapja az Obraz (Arculat) és a Nacionalni Stroj (Nemzeti Sereg) nevű szerb szélsőséges, illetve "újfasiszta" szervezeteket. A médiának körültekintőbben kell kezelnie az ilyen eseteket, mivel egyes hírekben az szerepelt, hogy a városban sok fiatal követője a HVIM-nek, ami egyrészt nem igaz, másrészt pedig nem szolgálja a nemzetek közti jobb viszonyok kialakulását - közölte az LSV temerini szervezete.
Az MTI a jelek szerint meg sem kérdezte a HVIM-et - mi természetesen közöljük az álláspontjukat, amennyiben reagálni kívánnak az esetre.
(Kuruc.info - MTI nyomán)
Frissítés: Toroczkai László HVIM-elnök szerkesztőségünknek küldött közleménye:
A szerb média és a hatóságok az utóbbi években elképesztő és minden alapot nélkülöző rágalomhadjáratba kezdtek mozgalmunk ellen. Ha csak egy banánhéjon elcsúszik egy szerb valahol a Délvidéken, rögtön a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalmat vádolják meg.
Az elmúlt hétvégén Temerinben őrizetbe vett magyar fiatalok nem tagjai a szervezetünknek, az esethez semmi közünk. Mindazonáltal örülnénk, ha a szerb médiumok és hatóságok ilyen vehemensen üldöznék a magyarellenes támadások szerb elkövetőit is.
Helyreigazítási kérelmeink közlését a szerb orgánumok rendszerint figyelmen kívül hagyják, és ha véletlenül Szerbiában sajtópert nyerünk a soviniszta szerb vagy a szerbeket kiszolgáló magyar származású délvidéki újságírók ellen, a szerb köztársasági elnök kegyelemben részesíti az újságírót, ahogy az idén nyáron történt. Rólunk tehát Szerbiában bármit büntetlenül lehet hazudni. Mindennek fényében különösen fölháborító, hogy a magyar adófizetők pénzéből működő MTI a megkérdezésünk nélkül átvesz és változtatás nélkül közöl a magyarellenes, soviniszta szerb sajtóból egy rólunk szóló aljas rágalmat.
2. frissítés: A Vajdaság Ma híre a fejleményekről:
A Temerinben szombat éjszaka történt verekedés kapcsán október 23-án adott ki hivatalos közleményt az újvidéki rendőrség, amelyben az áll, hogy nemzeti, vallási és faji gyűlöletből elkövetett bűncselekmény miatt tegnap előállította a temerini O. Attilát (1989), O. Róbertet (1992), K. Csongort (1993), a becsei K. Norbertet (1979) és K. Kornélt (1991), valamint az adai S. Tamást (1994) és A. Flóriánt (1994). Azzal gyanúsítják a fiatalokat, hogy október 21-én egy kávézóba betérve náci köszöntéssel (Sieg Heil) üdvözölték egymást, ezt követően az ott tartózkodókkal dulakodásba kezdtek, majd nemzeti alapon sértegették őket. A gyanúsítottak, amelyek ruhájukon a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom jelvényét viselték, ezt követően a szórakozóhely előtt rátámadtak a temerini R. Deniszre (1989), B. Mirkóra (1989), majd fizikailag bántalmazták őket, könnyebb testi sérüléseket okozva ezzel.
A rendőrség O. Róbert lakásában egy automata puskát, annak tartozékait, egy darabjaiban lévő légpuskát, egy startpisztolyt, tíz lövedéket, machettát, valamint HVIM-es propagandaanyagot talált. Ellene illegális robbanóanyag, illetve fegyvertartás miatt bűnvádi eljárás indul.
A gyanúsítottakat 48 órás őrizetbe vették, ezt követően az újvidéki Felső Bíróság vizsgálóbírója hallgatja majd ki őket – áll a rendőrség közleményében.
3. frissítés: A Szent Korona Rádió adalékai:
Mindenütt botrányt kavartak a hétvégi temerini történések, vagyis hogy néhány fiatal összeverekedett egy illegálisan működtetett kocsmában. Állítólag a magyarok "Sieg Heil" felkiáltással mentek be a szórakozóhelyre, de ebből nem tudni, mi igaz, s mi nem. Rebesgetik, hogy a szerbek kötöttek beléjük, mások szerint a magyarok provokálták a balhét. Lényeg, hogy a szerbeknél még látleletet sem vetettek, hiszen nem volt miről, ennek ellenére a magyarok sérülései: lánccal véresre vert hát, teljesen feldagadt szem, megvágott fül, 10 centis vágás a fejen... Kocsikkal akarták őket elgázolni, 20-an voltak 5 magyar gyerek ellen. Üvegekkel dobálták őket, amivel egyikük fején komoly sérülést is okoztak.
A szerb média maximálisan démonizálta a HVIM-et Délvidéken, annak ellenére, hogy sok éve egy lepkefogó versenyt sem szerveztek, nincs, nem lehet aktív szervezetük.
A hozzátartozóknál házkutatást tartottak - boxert, viperát, baseball ütőket, símaszkokat, propagandaanyagokat, pólókat vittek el.
Jelenleg a 7 fiú (O. Attila (1989), O. Róbert (1992), K. Csongor (1993), a becsei K. Norbert (1979) és K. Kornél (1991), valamint az adai S. Tamás (1994) és A. Flórián (1994)) vizsgálati fogságban van, kirendelt védőkkel. Ma dől el, hogy további 30 napig bent tartják őket, vagy nem (az ügyvédek szerint mindenki marad).
O. Róbertnél tartott házkutatás során "fegyvereket találtak". Több helyen megjelent, hogy a fegyverek között volt egy szerb gyártmányú AK 47-es is, amiről megtudtuk, hogy szétvagdosva vásárolta egy katonasági maradékboltban, majd összehegesztette, de csöve nincs, és lehetetlen lenne ezzel lövést leadni. Lőszereket is találtak nála - mondja a liberális média, de erről is kiderült, hogy 2. világháborús, teljesen rozsdaette töltényekről van szó (valószínűleg ezeket sem lehetne már kilőni). De a legújabb statisztikák szerint is minden 4. embernek van fegyvere Szerbiában! Akkor a lakosság negyedét holnap letartóztatják?!
Reméljük, a lehető legjobban alakulnak a dolgok, és a szerbek nem csinálnak újabb "temerini fiúkat". Bár ha a testvériség köntösében véresen vicsorgó LSV nevezetű párton múlna, akkor bizony újabb kirakatpernek lehetnénk tanúi.
A fiúk számítanak Morvai Krisztina, Gaudi-Nagy Tamás és a többi anyaországi igazságért küzdő politikus, ügyvéd segítségére.